‘Pet shop’ların kasaplar odasına bağlanması yanlış anlaşıldı’

Güncelleme Tarihi:

‘Pet shop’ların kasaplar odasına bağlanması yanlış anlaşıldı’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2022 07:00

Pet shop’ların kasaplar odasına bağlanmasıyla ilgili açıklama yapan Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, yanlış anlaşıldıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Pet shop’ların odalaşmadığı kentlerde canlı hayvan satanların kasaplar odasına, yem satanların ise fırıncılar odasına kaydedildiğini, düzenlemenin ise yeni olmadığını vurgulayan Yardımcı, “1 yıl önce yapılan bir düzenleme. Tamamen esnafı korumak için yapılmış bir çalışma ama görüyorum ki yanlış anlaşılmışız. Pet shop’lardan canlı hayvan satanlar eğer odalaşamadıysa karma oda olarak kasaplar odası içinde yer alıyor. Yem satanlar ise fırıncılar odasının çatısı altında toplanıyor. Antalya’daki pet shop’ların tamamında veteriner var. Düzenli ve sağlıklı şekilde hayvan satışı yapılıyordu. Bence pet shop’larda canlı hayvan satışı yapılmadır” diye konuştu. Vatandaşın tepki gösterip ‘Kasaplarda kedi köpek mi satılacak?’ diye konuştuğunu da ifade eden Yardımcı, böyle bir durumun söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

DENETLEMEDE DEĞİŞİKLİK YOK

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan ise kararla ilgili detayları anlattı.  Arslan, “Aslında bütün meslek birimlerinin alt grupları var. Bunlar içerisinde kendi çalışma alanlarına göre yakın olan meslekler oraya üye olurlar. Burada da Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği’nin kendi iç düzenlemesi bu. Burada tam olarak söz konusu olan, Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Sanatkârları Birliği’nin alt birimi. Daha öncesinde Pet shop’lar farklı gruplara üye olabiliyorlardı. Mesela bundan önce çiçekçiler alt grubuna üyelerdi, şimdi de bir kısmını kasaplar odasına bağlamışlar. İşleyişinde, ruhsatlanmasında, denetlenmesinde herhangi bir değişiklik olmayacak. Yine Tarım Bakanlığı’na bağlı il ve ilçe müdürlükleri tarafından çalışma izni verilecek. Denetimler yine aynı şekilde yapılacak. Ayrıca veteriner hekimlik hizmeti varsa yine veteriner hekimler odalarına bağlı veteriner hekimler tarafından bu denetimler yapılacak” diye konuştu.

‘OTOMATİK OLARAK ODAYA KAYDEDİLİYOR’

Ticaret Bakanlığı yetkilileri, pet shoplar’ın faaliyete geçmesi için kasaplar odasına kayıt olma zorunluluğu bulunmadığını vurguladılar. Kasaplar Federasyonu eski Başkanı ve Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ ise 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu gereği kurulan her bir şirketin ticaret odasına, şahıssa esnaf odasına kaydının zorunlu olduğunu anımsattı. Türkiye’nin AB mevzuatına uyum çerçevesinde NACE kodu uygulamasına geçtiğini dolayısıyla faaliyete geçen her bir şirket ve esnafın yaptığı işin içeriğine göre bir kodunun bulunduğunu, bu koda göre sistemin otomatik olarak ilgili odaya kayıt yaptığını anlatan Yalçındağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Antalya’daki olayda söz konusu kişi kedi köpek maması satışı yapıyor, dolayısıyla bu mamaların içeriklerinde et ürünleri olduğu için sistem otomatik olarak esnaf kaydını Kasaplar Odası’na yaptırmış. Ama mesela Burdur’da kasaplar odası olmadığı için sistem kedi köpek maması satıcılarını otomatik olarak Birleşik Esnaf Odası’na atmıştı. NACE kod uygulaması kimsenin keyfi isteğine göre değil, yapılan işin içeriğine göre AB müktesabatındaki gibi işliyor. Ama ben hem Ankara Kasaplar Odası Başkanı hem de kişisel olarak camekan içinde, süs gibi, eşya gibi hayvan satılmasına karşıyım ki zaten yasalara göre de bunu yapmak yasak.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!