Peşin peşin yılbaşı

Güncelleme Tarihi:

Peşin peşin yılbaşı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2014 01:19

Kişi başı eğlence ücretlerinin 500 lirayı geçtiği yılbaşı gecesi için işletme sahiplerinin ‘peşin ödeme’ uygulaması tartışma yarattı. Bazı mekânların giriş ücretlerini nakit aldığını belirten TURYİD Başkanı Kaya Demirer, “Fatura kesmeyen bu mekânlar haksız rekabet yaratıyor” dedi.

Haberin Devamı

YILBAŞI gecesine hazırlanan bazı eğlence yerlerinin giriş ücretlerini peşin tahsil etmesi ve fatura kesmemesi tartışma yarattı. Kredi kartı veya ATM kartıyla ödeme kabul etmeyen bu mekânlar tüketiciden hem peşin para alıyor hem de fiş kesmemesi dikkat çekiyor. “Bu uygulama sektörde haksız rekabet yaratıyor” diyen Turizm, Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, “Bazı mekânlar giriş ücretlerini nakit topluyor. Ancak içeride kredi kartıyla içecek alabiliyorsunuz. Tüketicilerin hakkını araması ve bu tür durumları şikâyet etmesi gerekiyor” dedi.

FATURASIZ İŞLEME DİKKAT

Yılbaşı gecesi denetimlerin de arttığını hatırlatan Kaya Demirer, şu bilgileri verdi: “Yılbaşı sektör açısından çok önemli bir gece. Eğlence yerleri aylar öncesinden hazırlıkları tamamlıyor. Birçok mekân gecenin ücretini önceden tahsil ediyor. Ancak üyemiz dışında bazı mekânlar bu gece için farklı ödeme sistemleri geliştiriyor. Yüzde 90’ı kredi kartı ile çalışan restoranların dışında, bazı mekânlar gecenin ücretini nakit tahsil ediyor. Bunda da fatura kesmiyor. Bu konuyla ilgili çok şikâyet alıyoruz. Ancak burada iş tüketiciye düşüyor. Hakkını arayacak olan tüketicilerdir. Bu konudaki şikâyetleri gerekli mercilere iletmeleri gerekiyor.”

Haberin Devamı

İKİ CUMARTESİYE EŞİT

Yılbaşında eğlence mekânlarının çok ciddi cirolar elde ettiğini dile getiren Kaya Demirer, şunları söyledi: “Yılbaşı gecesi birçok mekânda yer bulmak neredeyse imkansız hale geliyor. Özellikle sanatçıların canlı performanslarını sergilediği mekânlarda doluluk oranı yüzde 90’ı aşıyor. Bizim hesaplarımıza göre yılbaşı gecesi bir mekânın cirosu 2 cumartesi gecesine eşit oluyor. Son dakikaya kadar mekânlarda rezervasyonlar kabul ediliyor.”

SAHTE ALKOLE DİKKAT!

BİRÇOK mekânın giriş ücretlerinin içerisinde “sınırsız içki” hizmeti verdiğini hatırlatan Kaya Demirer, tüketicileri uyararak şu mesajı verdi: “Yılbaşı gecesi sahte alkol ile ilgili sıkıntılar yaşanmaması için tükettiğiniz içkiye dikkat edin. Öncelikle bildiğiniz kurumsal mekânları tercih edin. Bunun yanında açık servis edilen içkinin şişesine mutlaka bakın. Bilmediğiniz marka içkileri tüketmekten kaçının.”

Haberin Devamı

20 MİLYAR DOLARLIK SEKTÖR

SEKTÖRÜN 2014’ü yüzde 4’lük büyüme ile kapatacağını anlatan Kaya Demirer, şu değerlendirmeyi yaptı: “Turizm büyüdükçe yeme-içme endüstrisi de büyüyor. Son yıllarda bu alana olan yatırımlar arttı. Bu yatırımlar 2014’te adeta zirve yaptı. Hızlı tüketimin (fast-food) dışında 2014’te yeme-içme endüstrisinin büyüklüğü 20 milyar doları buldu. Önümüzdeki yıl biraz daha hızlı bir büyüme yakalayacağımızı düşünüyorum. Sektör sürekli büyüyor.
Türk markaları yurtdışında da eğlence mekanları açıyor. Önümüzdeki yıllarda eğlence ihracatının artmasını bekliyorum. Bu alanda Türk yemeklerinin de payı büyük.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!