Pastırma sıcakları en çok onları mutlu etti

Güncelleme Tarihi:

Pastırma sıcakları en çok onları mutlu etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2016 13:17

Kastamonu'daki pastırma üreticileri, sonbaharda yapılan pastırmaların kurutulmasında önemli yer tuttuğu için "pastırma sıcaklarını" sevinçle karşıladı.

Haberin Devamı

Pastırma üreticisi Hasan Ayanoğlu, pastırmayı kahvaltılık ve pastırmalı ekmekte kullanımlık olarak iki çeşit ürettiklerini belirterek, her ikisinin de lezzetli ve daha sağlıklı olabilmesi için bir aylık bir zaman dilimine ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Sonbaharın son dönemlerinde mevsim şartlarına göre iyi giden ve "pastırma yazı" diye tabir edilen sıcak havadan ayrı bir mutluluk duyduklarını belirten Ayanoğlu, "Pastırmaları daha çok sonbahar aylarında yaparız. Pastırma sıcaklarında hava gece, serin gündüz de iyi sıcak olur. Böyle hava şartlarında pastırmalarımız hem daha güzel kurur, hem tadı ayrı bir güzel olur."dedi. 

Pastırma yapımının zor bir süreç olduğuna değinen Ayanoğlu, üretimi özellikle ekim, kasım, aralık aylarında yaptıklarını ifade etti. Kastamonu pastırmasının yapımında hava şartlarının çok önemli olduğunu ifade eden Ayanoğlu, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Bizim pastırmaları tamamen doğal ortamda yaptığımız için, fabrika ortamında ek bir destekten faydalanmıyoruz. Yapımından kurutulmasına kadar olan süreçte hiçbir kimyasal ürün kullanmıyoruz. Pastırmaları büyük oranda sonbahar aylarında üretiyoruz. Kurutulmasını da doğal ortamda, güneş ve rüzgarla kuruttuğumuz için hava bizim için çok önemli oluyor. Pastırmamız tamamen doğal yapılır, doğal ortamlarda kurur. Yapımını ve kurumasını çabuklaştırmak için hiçbir kimyasal ürün kullanmayız. Eti tuzlarız, 3 gün bekleriz sonra salonlarımıza çamaşır gibi asarız. Güneş ve rüzgar alan ortamda doğal bir şekilde kuruturuz."

Pastırma sıcakları en çok onları mutlu etti

RÜZGAR VE GÜNEŞ ÖNEMLİ

Pastırma üreticisi Ayhan Ekicioğlu da her yıl pastırma sıcaklarını heyecanla beklediklerini dile getirerek, "Pastırma sıcakları pastırma üreticileri için önemli sıcaklardır. Gündüzleri aşırı sıcak, akşamları da dondurucu soğuklar oluyor. Bu hava şartlarında pastırmalar daha sert oluyor, daha güzel oluyor,daha güzel kuruyor. O nedenle pastırma sıcaklarını ayrı seviyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Pastırma üreticisi Cihan Tabakoğlu da pastırmanın kurutulmasında güneş ve rüzgarın önemine işaret ederek, "Pastırmayı bu tarihlerde güneş ve rüzgarla kuruttuğumuz için ayrı bir tadı oluyor." sözlerine yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!