Parayı koparan Meral: Bu bakanlar şeker gibi

Güncelleme Tarihi:

Parayı koparan Meral: Bu bakanlar şeker gibi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hükümet ile Türk-İş arasında bayram öncesinde varılan uzlaşma ve imzalanan çerçeve anlaşma doğrultusunda, kamu işçilerinin toplu sözleşmeleri teker teker imzalanmaya başlandı. Türkiye Şeker Fabrikaları’nda çalışan 27 bin 800 kamu işçisini ilgilendiren sözleşme dün imzalandı.

İmza törenine Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, Sanayi ve Ticaret Bakanı Metin Şahin, Türk-İş Başkanı Bayram Meral, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Atila Hun ve Şeker-İş Başkanı Ömer Çelik katıldı. Meral, ‘‘Tatlı yiyelim tatlı konuşalım’’ deyişini anımsatarak, şunları söyledi:

‘‘Bu sözleşme de tatlı bir toplu sözleşme oldu. Çünkü bakanlarımız tatlı, şeker gibi. Bizi anlayan, sorunlarımızı, sıkıntılarımızı dinleyen bakanlar. Sayın Bülent Ecevit ve ilgili bakanlarımızın emekten yana tavırları sayesinde şeker gibi bir toplu sözleşme süreci geçirdik.’’

İŞÇİ ÜCRETLERİ

1 Şubat 1999'dan geçerli olmak üzere 2 yıl süreyle uygulanacak sözleşme ile çok düşük olan işçi ücretlerine iyileştirme uygulandıktan sonra, ilk 6 ay için yüzde 30 artı 15 milyon seyyanen zam uygulandı. İkinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için ise bir önceki 6 ayda gerçekleşen enflasyon artı yüzde 5 refah zammı uygulanacak. İmzalanan sözleşmeye göre, en düşük işçi ücreti 263 milyon 700 bin liraya yükseldi. Ortalama ücret 272 milyon 670 bin, en yüksek ücret ise 330 milyon 390 bin liraya yükseldi. İyileştirme ile zam öncesi, 10 yıllık bir kıdemi olan bir işçi için en düşük brüt ücret 170 milyon 400 bin liraya, ikinci seviye ücret 189 milyon 900 bin liraya ve üçüncü seviye ücret 228 milyon 900 bin liraya yükseltildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!