Parasızlık faizleri, parite doları artırdı

Güncelleme Tarihi:

Parasızlık faizleri, parite doları artırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Döviz ve faiz piyasaları haftaya hareketli başladı. Piyasalarda dün nakit açısından sıkıntı yoktu. Merkez Bankası verilerine göre, piyasa dün 39.5 trilyon lira artı rezevle açıldı. Piyasada fazla paraya karşın faizler biraz arttı. Gecelik faiz ve repo oranları 2-3 puan artarak yüzde 76-77 seviyesine kadar yükseldi. Geçen hafta alımlara sürekli gerileyen bono oranları da dün biraz yükseldi. Bono oranları dün ikinci elde, 0.5 puan kadar arttı ve yüzde 111'in üzerine çıktı.

Geçen hafta yaşanan hızlı düşüşün ardından faizlerde dün başlayan yükseliş, bonoda kar amaçlı satışlara ve önümüzdeki günlerde piyasada nakit sıkışıklığının artacağı beklentisine bağlanıyor. Ayrıca SSK'nın maaş ömeleri ve vergi ödemeleri de faiz artışında etkiliydi. SSK'nın dün 77 trilyon liralık emekli maaş ödemesi vardı. Ayrıca dün akaryakıt tüketim vergisi ve gelir vergisi stopaj ödemelerinin son günüydü. Vergi ödemeleri nedeniyle piyasada sıkışıklığın sürmesi bekleniyor.

Dolar dün piyasalarda 173 bin liranın üzerine çıktı. Serbest piyasada geçen hafta 171 bin 500 liradan işlem gören dolar, dün bin 900 lira birden artarak, 173 bin liraya yükseldi. Dolar, bankalararası piyasada da 173 bin 400 liradan işlem gördü. Doların dünkü tırmanışı, tamamen dış kaynaklıydı. Avrupa borsalarında dolar dün, 1.79 marka kadar çıktı. Pariteyi yakından takip eden Merkez Bankası da, zorunlu dolar devir kurunu kademeli olarak 173 bin 50 liraya kadar yükseltti.

Bu arada borsada geçen haftanın son günü başlayan kar amaçlı satışlar dün sabah seansında da devam etti. Satışlar dün ikinci senasın başında da sürdü ve endeks geçen haftaki kapanış değerinin altında seyretti. Fakat ikinci seansın sonuna doğru gelen alımlarla endeks toparlandı ve borsa günü binde 5 oranında artışla 2 bin 402 puandan tamamladı. Dokuz aylık bilanço beklentileri doğrultusunda hisse bazında hareketliliğin sürmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!