Paramızın artık haysiyeti var faizlerin daha da inmesi lazım

Güncelleme Tarihi:

Paramızın artık haysiyeti var faizlerin daha da inmesi lazım
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2012 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türk Lirası’ndan 6 sıfır atılmasından sonra yeni simge kazandırmakla tarihi bir adım daha attıklarını belirterek, “Tıpkı ABD Doları, Euro ve yendeki gibi, Türk Lirası’nın da simgesi var. Artık paramızın onuru, haysiyeti var” dedi. Erdoğan, faizlerin daha da düşmesini istedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, 2005 yılında 6 sıfır atılmasından sonra TL’ye yeni bir simge kazandırmakla tarihi bir adım daha attıklarını belirterek, “Paramıza, ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada kullanılacak yeni bir simge kazandırıyoruz. Tıpkı ABD Doları’nın olduğu gibi, tıpkı Euro’nun, yenin olduğu gibi, artık Türk Lirası’nın da bir simgesi var. Şu andaki paramız itibarı temsil ediyor. Gücü, bağımsızlığı, gururu temsil ediyor” dedi.

‘Ben de varım’ diyoruz

Merkez Bankası’nda düzenlenen Türk Lirası simge tanıtım programında konuşan Erdoğan, şunları söyledi: “Paradan sıfırların atılması, paraya bir simge kazandırılması, sadece teknik bir operasyon değildir. Paramıza yeniden itibar ve değer kazandırılması, bir milletin, bir ülkenin yeniden uyanması, şahlanması ve ‘ben de varım’ diyerek küresel bir aktör olarak öne çıkmasıdır. Bugün artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ay yıldızlı bayrağımızla, pasaportumuzla olduğu kadar cebindeki, cüzdanındaki parasıyla da gurur duyuyor. Hatırlayın o döviz bürolarını. Şimdi o döviz bürolarının neredeyse tamamına yakını kapandı. Artık onlara ihtiyaç yok. Çünkü paramızın gücü var, onuru var, haysiyeti var.”

Haberin Devamı

TL'NİN YENİ SİMGESİNİ BİLGİSAYARLARDA NASIL KULLANACAĞIZ / FOTO ANALİZ

FİNALE KALAN TASARIMLAR

İŞTE TL'NİN YENİ SİMGESİ / WEB TV

Enflasyon alın terini çalıyor

Enflasyonun çalışanın alın terinden, sanayicinin kârından, vatandaşın cebinden yapılan modern hırsızlık olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Aynı şekilde faiz, aynı şekilde, karşılıksız para basmak modern hırsızlıktır. Biz şu andaki faiz oranlarını da yüksek buluyoruz. Bunun daha da düşmesi lazım. Biz enflasyonu da faizleri de tarihi seviyede düşük oranlara çektik. Enflasyon yüzde 30 seviyesinden bugün, küresel krize rağmen yüzde 10.5 seviyesine düşmüş durumda. Gecelik borç verme faiz oranı 2002’de yüzde 51 iken bugün yüzde 11.5. Politika faizi yüzde 5.75. Gösterge faiz ise, 2002 yılında yüzde 62.7 seviyesindeyken, bugün yüzde 9.5. Hiçbir şekilde karşılıksız para basılmasına müsaade etmedik. 3 Kasım’ın ardından 2 genel seçim, 2 yerel seçim ve 2 halkoylamasına rağmen hiçbir şekilde popülizme tevessül etmedik.”

Haberin Devamı

Sıfır sorunla sıfır attık

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk Lirası için bir simge belirleyerek, bu simgeyi yaygın şekilde kullanıma sürerek, aslında yürüttüğümüz operasyonda önemli bir aşamayı daha geride bırakıyoruz. Bildiğiniz gibi, 1 Ocak 2005’te 6 sıfırı atılmış Yeni Türk Lirası’nı, banknot ve madeni para olarak tedavüle sürdük. O zaman çok eleştirenler oldu. Neredeyse ‘sıfır’ sorunla sıfırları paramızdan atmayı başardık. Yeni Türk Lirası, 4 yıl boyunca tedavülde kaldı, halkımız çok hızlı şekilde değişime ayak uydurdu. 2010 yılından itibaren de operasyonu başarıyla tamamlayarak, artık Türk Lirası’nı, hem ulusal, hem uluslararası piyasalarda güçlü, itibarlı bir para birimi olarak kullanmaya başladık.”

Haberin Devamı

Cumhuriyet tarihinde ilk Türk Lirası banknotların 1927 yılında tedavüle girdiğini hatırlatan Erdoğan, “O ilk seride, 1 lira, 5 lira, 10 lira, 50, 100, 500 ve bin liralık banknotlar vardı. Ben hala babamdan tevarüs ettiklerimi adeta müzedeki obje gibi saklarım” dedi.

Babacan: TL’nin simgesi 9.5 yıllık başarıyı gösteriyor

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, TL’nin simgesinin aslında 9.5 yıllık dönemde Türkiye’nin elde  ettiği başarıların ve istikrarın da önemli bir simgesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Geleceğe bakıyoruz, istikrardan yükselen bir ekonomiden bahsediyoruz. Ama inanın bugünlerde dünyanın pek çok ülkesi derin krizleri nasıl atlatacağız, sorunlara nasıl çözüm bulacağız, kısa vadede ne yapmalıyız ki bu problemleri  atlatabiliriz bunun derdi içinde. Türkiye ise, 2008, 2009 krizi öncesinde bütçe açığını ve borç stoğunu çok hızlı bir şekilde düşürüp, krize kamu maliyesi bünyesi çok sağlam bir şekilde giren bir ülke.
Aynı zamanda bankacılık ve sosyal güvenlik reformunu tamamlamış bir ülke.”

Haberin Devamı

Kesintisiz eğitim çok zarar verdi işadamları ayaklarına kurşun sıktı

KESİNTİSİZ eğitime yönelik yasa tasarısıyla ilgili tartışmalara değinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu: “Geçmişte hazırlanan bir kısım raporlar, antidemokratik yöntemlerle uygulamaya geçtiyse ve bu ülkeye çok ağır faturalar ödettiyse, biz de çıkar, bunu eleştiririz. Kesintisiz eğitim, topluma büyük zarar verdi, çocuklara çok ağır zararlar verdi ama bütün bunlarla birlikte, en çok da ekonomiye zarar verdi. İşadamlarını temsil eden bir örgüt, eğitim sistemine kendi ideolojisini dayatarak, adeta kendi ayağına kurşun sıktı.

28 Şubat sonrasında uygulanan kararlar neticesinde, bu ülkenin meslek liseleri adeta yok olma noktasına geldi, içleri boşaltıldı. Zararı kim gördü? Sanayici gördü, ekonomi gördü, ülke ve millet gördü. Geçmişte yaptıkları bu hatayı, bugün aynı şekilde tekrarlamak istiyorlar.”

Haberin Devamı

50 milyon liralık ceza ödeyen turist baygınlık geçirmişti

PARANIN tıpkı bayrak gibi, milli marş gibi, bir ülkenin gücünü, itibarını, bağımsızlığını simgelediğini kaydeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şöyle devam etti: “Paranın itibarı, ülkenin itibarıdır, milletin itibarıdır. Ama maalesef, bu ülkede, paranın itibarıyla birlikte ülkenin itibarını da uzun yıllar boyunca 5 paralık ettiler. Bir dönem, bol sıfırlı paralarımız maalesef dünyada alay konusu yapıldı. ‘Kim milyoner olmak ister?’ diye komedi programları yaptılar, maalesef paramızı kullandılar. Ülkemize gelen turistler, paramızı gördüklerinde şaşkınlık yaşadılar. Kendisine 50 milyon lira trafik cezası kesilen turistin bayıldığı haberi gazetelerde yer aldı.”

Ermeni para birimi ‘Dram’ın tersi

TL’nin simgesinin Ermeni para birimi ‘Dram’ın simgesine benzerliği dikkat çekti. TL’nin ‘T’ ve ‘L’ harflerinin temel alınmasıyla tasarlanan simgesi, Ermeni Alfabesi’nde ‘D’ harfinin temel alınmasıyla geliştirilen Dram’ın simgesinin ters çevrilmiş haliyle oldukça yakın bir görünümü var.

TL’nin simgesi ayrıca 1913 yılında özel sektörün kurduğu ilk banka olarak bilinen Türk Ticaret Bankası’nın simgesine de benzetildi. 1997 yılında Tasarru Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrolan banka tasfiye edildi.

Paramızın artık haysiyeti var faizlerin daha da inmesi lazım

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!