Paralar nereye gitti

Güncelleme Tarihi:

Paralar nereye gitti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2006 11:52

Botaş'ın batışı Meclis gündeminde. CHP, vatandaştan peşin alınan gaz parasını belediyelerin neden ödemediğini sordu.

Haberin Devamı

CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir ve İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, doğalgaz zammı ile BOTAŞ'ın alacaklarını, TBMM gündemine taşıdı.

Karademir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, BOTAŞ'ın 16 Ekimde bakanlığa ve ilgili kuruluşlara gönderdiği yazıda, “kurumun, gaz aldığı ülkelere ödeme yapacak parasının olmadığı, bankalara 1.7 milyar YTL kredi borcu bulunduğu, Elektrik Üretim A.Ş ve EGO'dan yıllardır gaz bedelinin tahsil edilemediği, dış borçlar ödenemezse kışın ciddi doğalgaz krizi yaşanabileceğinin” açıklandığını belirtti.

PARALAR İTHAL AĞAÇLARA GİTTİ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yüzde 5.8’lik doğal gaz zammının son olmadığını belirterek, fiyat artışlarının devam edeceğini ve bu durumun elektrik fiyatlarına da yansıyarak, enerji krizini derinleştireceğini açıkladı. Koramaz, bu zamma rağmen, bu fiyatlarla satışın BOTAŞ’ın zararını kapatmayacağını savundu. Koramaz, borçlarını ödemeyerek BOTAŞ’ı zor duruma düşüren EGO’nun bağlı bulunduğu Ankara Belediyesi'nin ise, EGO’nun vatandaştan topladığı gaz bedellerini, ilk yağmurda göle dönen alt geçitlerde, yurt dışından ithal edilen ağaçlarda harcamaya devam ettiğini belirtti.(ANKA)

Haberin Devamı

BOTAŞ'ın yaşadığı bu darboğazın yeni bir doğalgaz krizine neden olmaması için Hükümetin aldığı önlemleri öğrenmek isteyen Karademir, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Konutlarda yüzde 5.8, işyerlerinde yüzde 5.4 oranında yapılan zam, bazı AKP'li belediyelerin ve bazı kamu kurumlarının BOTAŞ'a borçlarını ödememelerinin bir sonucu mudur? BOTAŞ'ın iflasın eşiğine gelmesi, kamunun enerji şirketlerinin 11 milyar YTL katma değer ürettiklerini övünerek açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Güler'in yanıltıldığını ya da yanlış bilgilendirildiğini mi gösteriyor? AKP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, hangi gerekçe ve yasal dayanakla, BOTAŞ'a olan borçlarını ödememektedir?”

CHP'li Erdal Karademir, önergesinde ayrıca AKP iktidarı döneminde EGO'nun BOTAŞ'a ne kadar borçlandığının açıklanmasını isteyerek, “EGO'nun borcuna karşılık teklif edilen taşınmazlar, imar planı içerisinde ve arsa niteliğinde taşınmazlar mıdır? Bu arsaların değer tespiti, nasıl ve kimler tarafından belirlenecek?” dedi.

ŞİMŞEK: “DOĞALGAZ SIKINTISI YAŞANACAK MI?”

SHP GÖKÇEK’İ SUÇLADI
SHP Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Recai Ersoy,   zam kararının sebebinin Ankara Büyükşehir Belediye’sinin (EGO’nun) vatandaştan aldığı paraları BOTAŞ’a ödememesi olduğunu ileri sürdü. Ersoy; “Melih Gökçek vatandaştan aldığı parayı başka işlere hovardaca harcıyor ama BOTAŞ’a ödemiyor. Gökçek’in bu kötü yönetimin, pervasızlığının cezasını şimdiye kadar Ankaralı öderdi. Şimdi bu ceza Ankara’nın sınırlarını aştı. Bunun bedelini tüm Türkiye’ye, tüm vatandaşlara ödetmeye başladı. Gökçek vatandaşın ödediği parayı derhal BOTAŞ’a vermelidir” dedi. (ANKA)

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek de aynı konuya ilişkin soru önergesinde, Bakan Güler'e, kamu kurum ve kuruluşlarının BOTAŞ'a olan borçlarının ödeme tarihlerini sordu.

BOTAŞ alacaklarının takibatı için şimdiye kadar borçlu kamu kurum ve kuruluşları için hangi işlemin yapıldığının açıklanmasını isteyen Şimşek, “Kış şartları öncesinde BOTAŞ'ın yaşadığı bu sıkıntı nasıl çözülecek? Yaklaşan kış ayları içinde doğalgaz sıkıntısı yaşanacak mı?” dedi.

GÜLER: ZAM GEREKLİYDİ

Yapılan zammın ekonominin ihtiyacı olduğunu dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Bu dışarıdan gelen bir kalemdir. Gayet tabii zam da olur. İndirim yaptığımız zaman hiçbir şey söylemiyordunuz. Doğal gazda değerlendirmeler 6 ay ve 9 ay geriye gidiyor. İndirimler de önümüzdeki aylarda yansıyacak. Yapılan anlaşmalarda 9 ay ve 6 ay geriden gelen bir periyot var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hilmi Güler, fiyat artışlarının tüketiciye tam olarak yansıtılmadığını belirterek, şöyle devam etti: “Tüketiciyi sanayiciyi gözeten bir politikamız var. Şu anda yaptığımız zam da artışların altındadır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!