Papandreu spekülatöre kızdı, tahvil ihalelerini hedge fonlara kapattı

Güncelleme Tarihi:

Papandreu spekülatöre kızdı, tahvil ihalelerini hedge fonlara kapattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2010 00:00

Yunanistan hükümeti, ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durumdan kazanç elde etmeye çalışan spekülatörleri cezalandırmak amacıyla, hedge fonları (yüksek riskli) tahvil satışlarından ayıklama kararı aldı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta 5 milyar Euro’luk tahvil ihracı gerçekleştiren Yunanistan, şimdi de bankalarıra talimat vererek, tahvil satışlarında hedge fonları hariç tutulmasını istedi.
Merkel’in verdiği destekle
Hedge fonu satışlarının tahvil satışlarına vekalet edebileceğini düşünen hükümet yetkilileri, tahvillerin genellikle ‘Al-tut’ stratejisi izleyen varlık yatırımcıları, bireysel emeklilik fonları ve sigorta şirketlerine yapıldığını söyledi. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun, Almanya Başbakanı Merkel ile yaptığı görüşme sırasında, spekülatörler konusunda aldığı desteğin ardından böyle bir uygulamaya gittiği söyleniyor. Merkel de toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, özellikle ülke yönetimi konusunda rahatsızlık veren spekülatif yorumlardan uzak durulması gerektiğini vurgulamıştı.
Yatırımcı iştahı kabardı
Hedge fonu yöneten şirketlerin hızlı kâr getirmesi için çabuk el değiştirdiğini ve bunun da tahvil fiyatlarında keskin dalgalanmalar yaratabileceğini söyleyen Yunanistan Borç Yönetim Ajansı Başkanı Petros Christodoulu, “Tahvil satışı özellikle para yatarımcılarının iştahını kabarttı” açıklamaını yaptı. Ayrıca hedge fonu yöneticileri de “Bir ülke tahvillerini satıyor. Bu kesinlikle kaçırılacak bir fırsat
değil” ortak yorumunda bulundu. Yunanistan’ın geçtiğimiz hafta satışa çıkardığı 5 milyar Euro’luk tahviller 16 milyar Euro’luk talep görmüştü.

Haberin Devamı

Oyuncular cirit atıyor, Merkel kılını bile kıpırdatmıyor

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel (CDU) ile başkent Berlin’de bir araya gelen Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu görüşmesi Almanya’da büyük yankı uyandırdı. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Başbakan Angela Merkel’i eleştirerek Yunanistan’daki krizden sorumlu olduğunu öne sürdü. Frankfurter Rundschau’ya konuşan Gabriel, “Avrupa spekülatörlerin elinde istediği gibi oynatılıyor, Angela Merkel ise kılını kıpırdatmadan seyrediyor” dedi. Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle “Yunanistan ev ödevlerini yapmalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!