Panik atak

Güncelleme Tarihi:

Panik atak
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2020 07:00

Koronavirüsün Türkiye’de görülmesiyle birlikte vatandaşlar markete koştu. Raflar boşalırken insanların oluşturduğu yoğun görüntüler ortaya çıktı. Alışverişi abartanlar da göze çarptı. Market arabalarını sonuna kadar dolduranlar olduğunu söyleyen çalışanlar, “2 aylık ihtiyacını alanları gördüm. Bazıları ürünlerin markalarına dahi bakmıyordu. Garip bir yarış içine girmişlerdi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını dün itibariyle Türkiye’de de görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada Türkiye’de 1 kişinin virüse yakalandığını söyledi. Gece saatlerinde yapılan açıklamanın sabahında ise birçok vatandaş marketlere giderek alışveriş yapmaya başladı. Türkiye’nin dört bir yanından ajanslara ve sosyal medyaya marketlerdeki boş rafların fotoğrafları geldi. Salgının yayılabileceği endişesini taşıyan bazı vatandaşlar marketlere koştu. Vatandaşlar her ne kadar önlem amaçlı alışverişe koşsa da yaşanan panik hali eleştiri konusu da oldu.

2 AYLIK ALIŞVERİŞ

Bir market çalışanının sözleri durumun ne kadar garip olduğunu özetliyordu: “Uzun yıllardır marketlerde çalışıyorum. Yaklaşık 1 yıldır da aynı yerde görev yapıyorum. Bugün (dün) yaşadıklarımız biraz farklıydı. Her zaman mağazamızdan alışveriş yapan bir müşterimiz eşiyle birlikte geldi. 15 günde bir toplu alışveriş yaparlar normalde. Yani 15 günde ne kadarlık ürün tüketimleri olduğunu aşağı yukarı biliyorum. Ancak bu sefer yaptıkları alışveriş beni çok şaşırttı. Bütün market arabasını doldurmuşlardı. Genelde kuru bakliyat ve makarna vardı. Kahvaltılık malzemeler de yoğunluktaydı. Aldıkları en az 2 aylık ihtiyaçlarıydı. Onlara neden bu kadar alışveriş yaptıklarını sordum. ‘Önlem amaçlı yapıyoruz. Nasıl olsa aldıklarımız bozulmaz. Eğer sorun olmazsa da sıkıntı yaşamayız’ dediler.”

Haberin Devamı

MARKAYA BİLE BAKMADILAR

Anadolu yakasındaki büyük bir markette görevli bir personel de boşalan rafları doldurmakta güçlük çektiklerini söyledi ve şunları ekledi: “İnsanları anlamakta güçlük çekiyorum. Türkiye’de özellikle gıda ürünlerinde herhangi bir tedarik sıkıntısı yaşanması çok zordur. Buna rağmen korku ve panikle markete geliyorlar. Önceki alışverişlerinde markaya göre hareket edenler şimdi markasına bakmıyor bile. Rafta ne buluyorsa alıyorlar. Daha çok makarna, bakliyat, un, tuvalet kağıdı, havlu kağıt ve antibakteriyal sabun alıyorlar. Temizlik malzemelerine de ilgi vardı. Değişik bir yarış içinde alışveriş yapmaya çalışıyorlar. Birkaç kez ‘böyle bir heyecana gerek yok, herkese yetecek ürün var’ dedim ama pek etkili olmadı.”

Haberin Devamı

REYONLARI GECE DOLDURACAKLAR

Boş kalan raflar nedeniyle vatandaşın çok fazla tepki göstermediğini belirten market çalışanı, “Biz de market çalışanları olarak mesailerimizi gelen talebe göre değiştirmeye başladık. Bazı arkadaşlarımızı daha erken saatte markete çağırdık. Biten ürünlerin yerine hemen yeni siparişler vermeye başladık. Orada sevkiyat konusunda sıkıntı yaşanmadığı sürece marketlerde bir sorun olmayacaktır. Eğer talep bu şekilde devam ederse market raflarına ürün yetiştirebilmek için gece de markette çalışacak bir ekip oluşturacağız. Böylece geceden market reyonları sabah için hazırlanmış olacak” diye konuştu.

ONLINE ALIŞVERİŞ PATLADI

Markete gitmeyenler de internet üzerinden alışveriş yapmayı tercih etti. Bu mecrada da normal şartlara göre 4-5 katlık artış oldu. GittiGidiyor Genel Müdürü ve TOBB E-Ticaret Sektör Meclis Başkanı Öget Kantarcı, bakliyat ve sıvıyağların satışlarında 10 katı geçen artışlar yaşandığını söyledi. Migros’tan yapılan açıklamada da “Online alışveriş hizmetlerimizde, mağazalarımızda olduğu gibi talep artışı gözlemleniyor. Üreticilerle birlikte tedarikimiz güçlü ve artan talep karşılanıyor. Tüm temel gıda ve ihtiyaç malzemelerine, temizlik ve kişisel hijyen malzemelerine talep arttı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

YÜZDE 50 ARTIŞ YAŞANDI

CARREFOURSA da bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı: “E-ticaret platformu CarrefourSA.com’un sitesine ulaşan trafikte yoğunluk yaşandı. Yapılan koronavirüs açıklaması sonrası geçen hafta bugün ve düne oranla bugünü incelediğimizde normal trafik seyrimizin saatlik bazda yüzde 50’lik bir artış gösterdi. Buna bağlı olarak ciromuzda da yüzde 50’lik bir büyüme gerçekleşti. Ciro bazında en çok büyüme gösteren reyonları incelediğimizde ise kuru gıda, kasap, temizlik malzemeleri, parfümeri, kişisel bakım ve hijyene yönelik ürünler ön plana çıktı.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!