‘Pandemi süreci kadınların işgücüne katılımını etkiliyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Pandemi süreci kadınların işgücüne katılımını etkiliyor’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2020 07:00

2019 yılında dünyada kadınların işgücüne katılımının erkeklerden yüzde 20 az olduğunu belirten IMF Strateji, Politika ve İnceleme Dairesi Başkanı Ceyla Pazarbaşıoğlu, “Pandemi krizi ile bu oranın artması bekleniyor” dedi.

Haberin Devamı

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen ‘Türkiye Kadın Direktörler Konferansı’ önceki gün çevrimiçi gerçekleştirildi. Konferansın ana tema konuşmacısı IMF Strateji, Politika ve İnceleme Dairesi Başkanı Ceyla Pazarbaşıoğlu’ydu.

ERKEKLER İŞE DÖNDÜ

Pandeminin cinsiyetler arası eşitsizliği artırdığını vurgulayan Pazarbaşıoğlu, “2019 yılında, dünyada kadınların iş gücüne katılımı erkeklerden yüzde 20 daha azdı. Pandemi krizi ile bu oranın artırması bekleniliyor. Bunun nedeni kadınların ağırlıklı olarak yüz yüze yapılan işlerde çalışması. ABD’de kadınların yüzde 54’ü uzaktan yapılamayan sosyal hizmetler sektöründe çalışıyor. Brezilya’da bu oran yüzde 67. Daha az gelişmiş ülkelere gidildiğinde yüzde 88’e kadar çıkıyor. Pandemi, kadınların ev bakımla ilgili sorumluluklarını da arttırdı. 6 yaşından küçük çocuğu olan erkeklerin eve kapanmaların kaldırılmasından sonra işe dönme oranı kadınlardan 3 kat fazla. Ülkelerin sadece yüzde 41’inin kadınların salgın karşısında ekonomik güvenliklerini korumak üzere önlem duyurduğu görülüyor” diye konuştu.

ÜCRETLİ İZİN HAKKI

Haberin Devamı

Avusturya, İtalya, Portekiz ve Slovenya’nın belli bir yaşın altında çocuğu olan ebeveynlere ücretli izin hakkı tanıdığına dikkat çeken Pazarbaşıoğlu, “Fransa bu imkanı okulların kapalı olmasından olumsuz etkilenen tüm ebeveynlere tanıdı. Bu politikalar sadece kadınların ekonomik güçlenmesinin önündeki engelleri kaldırmada önemli değil, aynı zamanda kapsamlı bir pandemi sonrası toparlanma sağlayabilmek için de gerekli. Salgın zaman zaman ürkütücü görünse de, kapsayıcı ve eşitlikçi bir gelecek kurmak için bizlere hayatımızın en büyük fırsatını da sunuyor” dedi.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat da yaptığı konuşmada, Türkiye’de şirketlerin kadınların karar mekanizmalarında temsili için hedef koymalarının, politika geliştirmelerinin ve raporlama yapmalarının hem şirketlerin geleceği hem de ülke ekonomisi için elzem olduğunu söyledi.

YÖNETİM KURULLARINDAKİ KADIN ORANI %15’İ AŞTI

Haberin Devamı

2020 yılında BIST Yönetim Kurullarında yer alan kadınların oranı yüzde 15.9’dan yüzde 17’ye çıkarak kadın üye sayısı yüzde 5.3 oranında artış kaydetti.

BIST-100 şirketlerinde ise 2019 yılında yüzde 13.7 olan yönetim kurullarındaki kadın oranı yüzde 15.6’ya yükseldi. 2020 yılında ‘Yüzde 30 Kulübü’ şirketlerinde kadın yönetim kurulu üyesi oranı ise yüzde 20’ye ulaştı.

BIST-100 şirketlerinde bağımsız yönetim kurulu üyeleri arasında kadın oranı ise yüzde 17.7’den yüzde 20.2’ye çıkarak, 2019 yılındaki artışı olumlu şekilde takip etti.

Raporda ayrıca SPK’nın önerdiği minimum kadın üye oranı olan yüzde 25’i yakalayan 116 şirketin, tüm şirketlerin sadece yüzde 29’unu oluşturduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Raporda, en az 3 kadın üyesi olan 41 şirket, tüm şirketlerin sadece yüzde 10.3’ünü oluştururken, 356 şirketin henüz karar mekanizmalarında etkin toplumsal cinsiyet çeşitliliğini sağlayamamış olduğu görülüyor.

Tüm BIST şirketleri içinde 134 şirket, BIST-100 içinde 25 şirket, hala tamamı erkeklerden oluşan kurullar tarafından yönetiliyor.

Tüm BIST şirketlerinin sadece 37’sinin yönetim kurulu başkanı kadın ve sadece 14’ünde kadın CEO’lar yönetim kurullarında yer alıyor.

2020’de 397 şirketin 134’ünün yönetim kurullarının tamamının erkeklerden oluştuğu görülüyor. Bu sayı tüm şirketlerin yüzde 33’üne karşılık geliyor.

2012-2020 yılları arasında yönetim kurullarında en az bir kadın üyesi olan şirketlerin oranında 2019 yılında olduğu gibi yavaş ama olumlu bir değişim gerçekleştiği, 2020 yılında yönetim kurullarının tamamı erkek olan şirketlerin oranın ise yüzde 33.8’e düştüğü görülüyor.

Haberin Devamı

2020 yılında hem yönetim kurullarındaki toplam üyeler arasında, hem de bağımsız yönetim kurulu üyeleri arasında kadın üye oranının artış gösterdiği gözlemleniyor. Bağımsız yönetim kurulu üyeleri arasındaki kadınların oranı ise toplamdaki kadın üye oranını geçerek yüzde 18.5’e yükseldi.

2020’de 458 kadının yüzde 42’sinin hâkim ortak olan ailelerin üyeleri arasından seçildiğini görüyoruz. Cam tavanı kırarak yönetim kurullarına seçilen 265 kadın ise BIST şirketleri yönetim kurulu üyeliklerinin sadece yüzde 9.8’ini oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!