Palandöken: Perakende yasası yeniden düzenlenmeli

Güncelleme Tarihi:

Palandöken: Perakende yasası yeniden düzenlenmeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2019 10:25

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken "İhtiyaçtan fazla açılan her iş yeri, hem kendisine hem de çevresindeki iş yerlerine zarar veriyor. Perakende yasası, iş yeri açılışlarına kural ve sınırlama getirecek şekilde düzenlenmeli" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ihtiyaçtan fazla açılan her iş yerinin, kendisine ve çevresindeki iş yerlerine zarar verdiğini belirterek, "Perakende yasası, iş yeri açılışlarına kural ve sınırlama getirecek şekilde yeniden düzenlenmeli." ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un sektördeki tüm sorunlara çözüm olacak şekilde düzenlenmesi halinde, birçok üründe fiyatların düşeceğini ve sektörün rahatlayacağını bildirdi. 

Geleneksel perakende sektörünün, hak ettiği teşvikler ve destekler verildiğinde gelişerek güçleneceğine ve hatta istihdam yaratacağına işaret eden Palandöken, "İhtiyaçtan fazla açılan her iş yeri, hem kendisine hem de çevresindeki iş yerlerine zarar veriyor. Perakende yasası iş yeri açılışlarına bir kural ve sınırlama getirecek şekilde yeniden düzenlenmeli. Düzenlemenin ardından, iş yeri kapanışları da azalacaktır. Böyle bir ortamda üretim ve ihracat da artar, rekabete dayalı piyasa ekonomisi sağlıklı bir şekilde işlemeye başlar." değerlendirmesinde bulundu. 

"AVM ÇALIŞMA SAATLERİ AVRUPA'DAKİ GİBİ OLMALI"

Haberin Devamı

Gelişmiş ülkelerde, AVM ve marketlerin kapanış saatlerinin en geç 20.00 olduğunun altını çizen Palandöken, birçok ülkede AVM ve marketlerin pazar günleri kapalı olduğunu hatırlattı. 

Palandöken, Türkiye'deki AVM'lerle marketlerin açık kaldığı saatlerin gelişmiş ülkelere göre daha uzun olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: 
,Türkiye'de haftanın bir günü kapalı olmasını bırakın, saat 22.00'ye kadar hatta bazı dönemler 24.00'e kadar açık kalan AVM'ler ve marketler var. Avrupa'da pazar günleri ya da haftanın bir günü kapalı olan AVM ve marketler görüldüğü gibi batmıyor. Aksine bir gelişmişlik göstergesi olarak ekonominin yapı taşı olan küçük işletmelerin yani esnafın korunmasına da yardımcı oluyor. Avrupa'da hafta sonları geç açılıp erken kapanan, kimi tamamen kapalı olan, hafta
içi ise saat 18.00'de ya da en geç 20.00'de kapanan AVM ve market çalışma saati düzeni bizde de bu şekilde uygulanmalı." 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!