Pakistan topuyla zıpladı, spor aletiyle 37 milyon TL’yi buldu

Güncelleme Tarihi:

Pakistan topuyla zıpladı, spor aletiyle 37 milyon TL’yi buldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2009 00:00

Adanalı Fikri Aydın, Selim Benyeş ve Ari Meşulam, 1992’de Pakistan’dan top ithalatıyla başladıkları ’spor aletleri ticaretini’ büyüttü, 300 noktada koşu bantları ve kondisyon aletleri satan şirket yaratmayı başardı. Üç Adanalının şirketi İnterspor geçen yıl yaklaşık 40 bin kondisyon cihazı sattı ve 37 milyon TL ciro yaptı.

SON yıllarda çok hızlı çıkış yapan koşu bandı ve kondisyon cihazları pazarı geleneksel spor aletleri ticareti yapan firmalara da büyüme fırsatı yarattı. Adanalı Fikri Aydın, Selim Benyeş ve Ari Meşulam’ın 1992’de Pakistan’dan top ithalatıyla başladıkları ’spor aletleri ticareti’ önce market zincirlerinin yüklü ürün talebiyle sonra da Uzakdoğulu üreticilerin devreye girmesiyle koşu bandı ve kondisyon cihazlarının ucuzlamasıyla hızlı büyüdü. Üç arkadaşın şirketi İnterspor, beyaz eşya dükkanlarıyla anlaşıp ülkenin her yerinde 300 noktada ürün satmayı başardı. Geçen yıl yaklaşık 40 bin adet koşu bandı ve kondisyon cihazı satan firma 37 milyon TL ciro yakaladı.

Okumak için geldim

İnterspor Dış Ticaret A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Fikri Aydın, konut sitelerine, belediyelere, askeri kuruluşlara, kamu kurumlarına ve büyük şirketlerin genel merkezlerine anahtar teslimi fitnes salonları da kurduklarını belirterek, şöyle başlıyor girişimcilik öykülerine anlatmaya: "Adanalıyız. Babam Mustafa Aydın çiftçiydi ve halen de Adana’da. Biz kardeşimle birlikte İstanbul’a okumak için geldik. O doktor oldu, ben de iktisatı bitirdim. Okulu bitirdikten sonra da bir süre bir ithlat şirketinde çalıştım. Okul arkadaşım Selim 1992’de ’Gel spor malzemeleri ithal edelim Sirkeci piyasasına satalım’ dedi. O zamanlar bu tür ithalatı yapan çok firma yoktu. Ürünleri ithal edip Sirkeci’de toptancılara satmaya başladık."

Önce top getirdik

Fikri Aydın, bir süre sonra Selim’in dayısının oğlu Ari’yi de ortak aldıklarını söylüyor ve şöyle devam ediyor: "İlk ihtalatımız top, el ve göğüs yayları, raketler, tenis topları, atlama ipleriydi. Başta Pakistan’dan çok top ithal ettik. Önce bu top işinde çok büyüdük. Yeni ürünler belirledik, keten ayakkabıya da girdik."

Laleli ve marketler

Fikri Aydın, 1990’ların ortalarından itibaren işlerini hızlı büyüten iki önemli gelişme olduğunu belirtiyor. Aydın, "Bir tanesi zincir marketler ki mesela Carrefoursa açıldı ve biz oraya çok yüklü miktarlarda ürün vermeye başladık. Sonra diğerleri de bizden ’bize şu ürünü ithal edin’ diye istekte bulunmaya da başardılar. Bu arada, Laleli piyasasına gelen Rusya ve Uzakdoğulu müşteriler de bavul ticareti yoluyla nakit olarak çok yüklü alımlar yaptılar" diyor.

Koşu bandı ucuzlayınca bizim iş yeniden patladı

INTERSPOR Genel Müdür Yardımcısı Fikri Aydın, Laleli pazarının ve zincir marketlerin talebi ile 1990’lardaki hızlı büyümenin ardından 2000’lerde koşu bandı ve diğer kondisyon cihazları pazarında önemli bir dönüşüm yaşandığını anlatıyor. Aydın, şöyle konuşuyor: "Biz önceleri bu tür ürünleri ABD’den ithal ediyorduk. Fiyatlar da 4-5 bin dolarlar civarındaydı. Sonra Uzakdoğulu üreticiler devreye girdi ve bir anda bu ürünlerimizin fiyatları 750-1500 dolar arasına indi. Böyle olunca da alıcı kitlesi ve pazar büyüdü. Biz de böyle ’ederi yüksek’ ürünlerle daha yüksek cirolara ulaştık. Bu ürünlerimize yeni bir satış kanalı da oluşturmak istedik ve ’beyaz eşya bayilerinin bu iş için uygun olacağını’ düşündük. Şu anda yurt genelinde 300 beyaz eşya bayisi bizim ürünlerimizi satıyor ve 85 noktada da teknik servisimiz var. Bizde doğrudan çalışan sayısı da 135 kişiye ulaştı."

Üç büyük kulübün toplarını veriyor

TÜRKİYE’de geçen yıl toplam 80 bin civarında koşu bandı ve kondisyon cihazı satıldığını söyleyen Fikri Aydın, şirketin diğer ürünleri hakkında şunları söylüyor: "Bu rakamın yarısına yakınını biz sattık. Birkaç yıldır fitnes salonlarını anahtar teslimi kurmaya da başladık. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın mağazalarında satılan topları biz veriyoruz. Ayrıca Adidas’ın ’martial arts’ lisansörüyüz, bu markanın karate, tekvando, boks gibi sporlardaki giysilerini biz satıyoruz. Ayrıca spor yapan kadınlar için Voit Fitwear’ markasıyla giyim ürünleri satıyoruz. Bu ürünlerde nanodry (ter ve nemi dışarı atabilme) ve supplex (nefes alan, nem kontrolü yapan ve çabuk kuruyan) özelliklere sahip."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!