Paket açılıyor, yasalar bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Paket açılıyor, yasalar bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2001 00:00


Çiğdem TOKER/ANKARA
Haberin Devamı

Devlet Bakanı Kemal Derviş, ABD'deyken verdiği ‘‘15 Nisan'a kadar 15 yasa’’ mesajı, bugüne kadar sadece iki yasanın çıkmasını sağlayabildi. Diğer yasalar için çalışmalar hızlansa da, Derviş ekonomik programı 13 yasanın daha çıkması beklentisiyle açıklayacak.

Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, bir ay önce Acil Yasal Düzenlemeler’ başlığıyla kamuoyuna duyurduğu ve dış mali destek için 15 Nisan'a kadar çıkması gerektiğini açıkladığı 15 yasanın sadece ikisi hayata geçirildi. Bugün yeni ekonomik programı açıklayacak olan Kemal Derviş, tanıdığı sürenin dolmasına bir gün kala, sahaya ‘‘13-2’’ yenik çıkıyor.

Derviş'in listesinde yer alan yasalardan, Bütçe Yasası'nda değişiklik yapan kanun ile Şeker kanunu TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kalan yasal düzenlemelerin ikisi TBMM komisyonlarında görüşülürken, biri Genel Kurul'da görüşülme aşamasına geldi.

Kemal Derviş'in listesinde bağımsız bir kanun olarak görünen, ‘‘Banka kredileriyle ilgili özel karşılıklarını vergiden düşürülmesine imkan veren düzenleme' ise Bankalar Kanunu tasarısına monte edildi. Ancak Bankalar Kanunu, Bakan Derviş tarafından Başbakanlığa gönderilmesine karşın, tasarı taslağı, hala Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmadı. Bu çalışmanın Başbakanlık'ta olduğu ancak Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü'ne henüz ulaşmadığı öğrenildi.

Kemal Derviş'in Bankalar Kanunu taslağıyla birlikte Başbakanlığa gönderdiği Merkez Bankası kanun tasarısı ise Bakanlar Kurulu'nda imzada dolaşıyor.

Derviş'in 14 Mart'ta açıklayıp 15 Nisan'a kadar çıkmasını dilediği, yasal düzenlemelerin, bugünük durumu şöyle:

Bütçe Kanunu'nda Değişiklik: Kamu bankalarının görev zararı ile Fon bankalarının zararlarını tasfiyesini öngören kanun üç gün önce TBMM'den çıktı. Ancak Henüz Resmi Gazete'de yayımlanmadı. Listenin aynı parafrafında yer alan Ek Bütçe Kanunu ise birkaç ay içinde çıkarılacak.

Bankalar Kanunu'nda değişiklik: Devlet Bakanı Derviş, BDDK'nın hazırlayıp kendisine gönderdiği tasarı taslağını geçen hafta Başbakanlığa gönderdi. Ancak bu düzenleme hala imzaya açılmadı.

Kalan fonların kapatılması: Henüz Başbakanlığa gönderilmedi.

İcra ve İflas Kanunu'nda Banka tasfiyesinin kolaylaştırılması: Bu konudaki değişiklik önerisi de Bankalar Kanunu tasarısına eklendi.

Merkez Bankası Kanunu: Bakanlar Kurulu'nda imzada.

Telekom'un yüzde 51'inin satışına izin veren kanun: En belirsiz düzenleme. Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün hazırlayıp gönderdiği yasa değişikliği çalışmasını Devlet Bakanı Yüksel Yalova beğenmedi ve ret yazısı gönderdi. Bu nedenle Başbakanlığa sunulamadı. Bu arada KİGEM Başkanı Mümtaz Soysal'ın açtığı davadaki karar nedeniyle, çalışmalar tekrar başladı.

Tütün Kanunu: Taslak yasa hazır. Ama henüz Bakanlar Kurulu'na sunulmadı.

Şeker Kanunu: Geçen hafta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Devlet İhale Kanunu: Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı birlikte hazırladı. Taslak halen Maliye'de AB mevzuatı açısından tekrar tekrar igözden geçiriliyor.

Borçlanma Kanunu: Hazine Müsteşarlığı'ndaki çalışma devam ediyor.

Sivil Havacılık Kanunu: TBMM'ye sunuldu. Komisyon'da görüşülüyor.

Doğalgaz Kanunu: TBMM'de Komisyon'dan geçti. Genel Kurul'da görüşülecek. Ancak Petrol Kanunu henüz Başbakanlığa gönderilmedi.

Görev zararlarına ilişkin mevcut yasal düzenlemelerin iptali: Devlet Bakanlığı, Başbakanlığa gönderdi.

Banka kredileriyle ilgili özel karşılıkların tamamen vergiden düşürülmesi: Bu düzenleme Bankalar Kanunun değişiklik taslağına monte edildi. Bankalar Kanunu, Başbakanlık'ta bekliyor.

Derviş yasaları ne durumda?

MECLİS'TEN GEÇENLER

Bütçe Kanunu'nda Değişiklik.

Şeker Kanunu.

BAŞBAKANLIK'TA BEKLEYENLER

Bankalar Kanunu'nda değişiklik.

Görev zararlarına ilişkin mevcut yasal düzenlemelerin iptali.

İMZADA OLANLAR

Merkez Bankası Kanunu.

MECLİS'TE BEKLEYENLER

Sivil Havacılık Kanunu.

Doğalgaz Kanunu.

İMZAYA GİTMEYENLER

Borçlanma Kanunu.

Tütün Kanunu.

Devlet İhale Kanunu.

Kalan fonların kapatılması.

Telekom özelleştirmesi kanunu.

Programın umudu zam

DEVLET Bakanı Kemal Derviş'in bugün açıklayacağı yeni Ekonomik Program'ın uygulanmasında beklenen iç kaynağın önemli bir bölümünün KİT zamları üzerine kurulduğu belirtiliyor. Çöken programda, enflasyon oranının üzerinde zam yapmasına izin verilmeyen KİT'lere yönelik fiyat artışı sınırlaması kaldırıldı. Yetkililer, eski programa göre bu yıl için öngörülen yüzde 12'lik enflasyon hedefi kalktığı için KİT ürünlerinin fiyatlarına yapacağı zamlardan önemli bir gelir beklendiğini belirttiler.

Derviş başkanlığındaki ekonomi yönetiminin IMF heyetiyle günlerdir sürdürüğü program çalışmalarında en fazla vakti, bankacılık kesimine dönük hazırlıkların aldığı belirtiliyor. Kamu bankaları ile Fon bankalarınının nakit ihtiyacı için Hazine'nin özel tertip tahvil verecek olması nedeniyle; ihtiyaç duyulan kaynağın rakamsal boyutu ekonomi bürokratlarını çok meşgul etti.

Bütçe Kanunu'ndaki değişikliğin ardından Hazine, kamu bankalarıyla Fon bankalarının zararlarını 30 Nisan'da kadar tasfiye etmeyi planlıyor. Bunlar özel tertip Hazine bonosu çıkarılarak karşılanacak. Hazine'nin vereceği kağıtların 1 yıldan kısa vadeli olacağı ve piyasa faizini içerecek. Bu amaçla, bütçede yapılan değişiklikle, kamu bankalarına verilecek özel tertip Hazine bonosu, devlet iç borçlanma senedi kapsamına alındı. Böylece kamu bankaları ile fon bankalarının senetlerin kesin satışını yaparak kendilerine nakit olanağı yaratması sağlanacak.

Ziraat Bankası'nın hedef kitlesi olan çitfçi ve üreticilere açtığı kredilerin faizleri de Halkbank'ta olduğu gibi yüzde 55'e düşürülecek. Faiz indiriminden oluşacak zarar, 400 trilyon liralık yeni kaynaktan karşılanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!