PAGEV’den 'ordino' çıkışı

Güncelleme Tarihi:

PAGEV’den ordino çıkışı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 15:18

TÜRK Plastik Sanayicileri Vakfı (PAGEV), ithal edilen tüm hammade ve ürünlerin gümrük işlemleri sırasında alınan “Ordino” bedeli için harekete geçti. Bu bedelin yıllık değerinin 700 milyon TL düzeyinde olduğu ve uygulamanın Türkiye’ye özgü olduğu belirtilirken, PAGEV bedelin kaldırılması için bakanlıklarla temasa geçti.

Haberin Devamı

AKDAĞ’IN AÇIKLAMALARI UMUT VERİCİ
Söz konusu bedelin kaldırılması ile ilgili son bir aydır Bakanlıkla bir çalışma yürüttüklerini söyleyen PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, gerekli verileri sağlamakta ve öneriler yaptıklarını açıkladı. Eroğlu şöyle devam etti:

“Bu konuda Başbakan Yardımcımız Sayın Recep Akdağ’ın geçtiğimiz hafta basına yaptığı ‘Ordino bedelinin hukuksuz olduğu ve kaldırılması gerektiği’ yönündeki açıklamaları bizleri çok umutlandırdı. Ancak acenteler, bu kanun dışı alınan bedel için “Serbest Piyasa var, bizim ticari işimize kimse karışamaz, istemeyen başka acente ile çalışsın” diye savunuyor ve uygulamanın devam etmesini istiyor. Halbuki acentelerin gerçekleştirdikleri ‘ordino’ veya benzer adlar altında tahsil ettikleri bedeller, gümrükleme işleminin ayrılmaz bir parçası gibi algılanmakta ve algılatılmaktadır. Hatta uygulamada gümrüklerde ‘ordino’ olmadan işlem bitirilip mal gümrükten çekilememektedir. Bu yönden bakıldığında bu bedelin oluşmasını sağlayan ortam gümrük idaresinin, gümrük mevzuatı uyarınca gerçekleştirdiği hizmetinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla gümrük idaresine kanunla verilmiş görevlerin yerine getirilmesi bağlamında gerçekleştirilen işlemler için acentelere ayrı bir gelir kaynağı doğmaması veya söz konusu zorunlu hizmetler karşılığında tahsil edilen ücretlerin kamu gücünü istismar edici nitelikte olmaması gerekmektedir.”

Haberin Devamı

SANAYİCİNİN YANINDA OLACAKLARINA İNANIYORUZ
“Serbest Piyasa, tam serbest piyasa koşullarının gerçekleştiği ortamlarda olur. Malını gümrükten çekip üretim yapmak zorunda olan sanayici için gümrük alanı bir kamu alanıdır ve bu durumda “Kamu Yararı” kavramı öne çıkmaktadır. Bu çerçevede liman işletmeleri ve acentelerin bu haksız uygulamasına Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın “Kamu yararını” göze alarak yapacağı bir genelge ile son verilebilir. Sorunun çözümü noktasında yoğun çalıştığımız Ekonomi Bakanlığımızın bugüne kadar olduğu gibi , bu sorunun çözümünde de sanayicinin yanında olacağına inancımız tamdır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!