Özelleştirmeye hukuk darbesi

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirmeye hukuk darbesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümet bir yandan özelleştirmeyi hızlandırmaya çalışırken, öte yandan yeni gelen hukuk darbesiyle, bu yıl yapılan özelleştirmelerin çoğu tehlikeye girdi. Hopa limanının satışı konusunda açılan dava bütün özelleştirme hareketini tehdit etmeye başladı. Erzurum İdare Mahkemesi, Hopa Limanının Turgay Ciner'e satışının durdurulması için Liman-iş sendikasının açtığı davayı değerlendirdi ve 17 Haziran 1997 tarihinde, bu satış için ‘‘yürütmeyi durdurma kararı'' verdi.

Karara gerekçe olarak, Telekom yasası için yapılan başvuruda, değer tesbit yöntemlerini düzenleyen maddenin, Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi gösterildi. Yüksek Mahkeme'nin bu kararı karşısında, Hopa Limanı'nın satışının yasal dayanağının kalmadığı belirtildi.

Özelleştirme İdaresi Erzurum İdare Mahkemesi'ne bu kararı için itirazda bulundu. Mahkemenin İdare'nin itirazını kabul etmediği öğrenildi. Özelleştirme İdaresi kendisine yeni ulaşan bu bilgi karşısında şaşkınlığa düşerken, bu karar idare yetkililerini telaşlandırdı.

ŞAŞIRTICI KARAR

Daha önce, yine Liman-iş sendikasının Sinop limanının satışı konusunda Samsun İdare Mahkemesinde açtığı davanın reddedildiğini hatırlatan İdare yetkilileri, Erzurum İdare Mahkemesinin aynı konuda aldığı bu kararın ‘‘şaşırtıcı olduğunu'' söylediler.

İdare yetkilileri, Samsun İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı örnek göstererek, diğer özelleştirmelerin bu karardan fazla etkilenmeyeceğini tahmin ederken, bazı hukukçular ise Erzurum İdare Mahkemesi'nin verdiği karar emsal gösterilerek açılacak davaların benzer bir sonuçla çıkmasının doğal sayılacağını belirtiyorlar.

EMSAL OLACAK

Hukukçuların tahminine göre Erzurum İdare Mahkemesi'nin Hopa Limanının satışı konusunda verdiği yürütmeyi durdurma kararının emsal alınması halinde, o dönemde satılan bütün limanların, yine o dönemde satılan Sümer Holding kuruluşlarının ve son satılan Orüs işletmelerinin satışları için de yürütmeyi durdurma kararı çıkması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!