Özelleştirmede gözler Petrol Ofisi ve THY'de

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirmede gözler Petrol Ofisi ve THYde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Petrol Ofisi'nin yüzde 51'inin satışı haziranda tamamlanacak. THY'nin yüzde 25'lik hisselerinin halka satışı da eylül ayında yapılacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, İş Bankası'nda bulunan yüzde 12.3'lük kamu hissesinin başarılı şekilde halka arzından sonra, sırasıyla Petrol Ofisi A.Ş (POAŞ) ve Türk Hava Yolları'nın (THY) özelleştirilmesini hedefliyor.

POAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satışı Haziran ayı sonunda, THY'nın yüzde 25'lik hisse arzı ise Eylül ayı sonunda gerçekleştirilecek. ÖİB yetkililerinden edinilen bilgiye göre, POAŞ'ın değer tespit çalışmaları ise 10 gün içerisinde tamamlanacak.

SERMAYESİ 7 TRİLYON

Toplam 7 trilyon lira ödenmiş sermayesi bulunan POAŞ'ın, yüzde 93.3 oranındaki hissesi ÖİB'e ait olup, kalan hisseler İMKB'de işlem görüyor. Türkiye'nin en büyük akaryakıt dağıtım kuruluşu POAŞ'ın, toplam 5 bin 769 istasyonu ve 6 bin 200 çalışanı bulunuyor. Henüz kesinleşmemekle birlikte, şirketin özelleştirilecek olan bölümünden 650 milyon dolarlık bir gelir elde edilmesi planlanıyor.

THY'NİN SATIŞI

Öte yandan, ÖİB, yüzde 98.17 oranında kamu payı bulunan THY hisselerinin yüzde 25 dolayındaki bölümünün özelleştirilmesi için, yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda halka arzda, aracılık ve danışmanlık hizmeti vermek üzere 8 firmaya davet mektubu gönderdi ve bu firmalardan, 1 Haziran'a kadar tekliflerini iletmelerini istedi.

ÖİB, ilgili firmalardan alınan tekliflerin teknik değerlendirmesinin ardından ön eleme yapacak ve kısa listeyi belirleyecek. Ardından da kısa listedeki firmaların mali tekliflerinin değerlendirmesine geçilecek.

İhaleyi kazanan aracı kurumdan, ÖİB'nin onayını almak kaydıyla, halka arza eşliderlik yapacak yerli bir aracı kurum seçmesi de istenecek. Halka arz edilecek hisse oranı, özelleştirme sürecinde yurtiçi ve yurtdışı sermaye piyasalarındaki gelişmeler ile uluslararası konjonktüre bağlı olarak belirlenecek.

ÖİB yetkilileri, danışman firma seçiminin Haziran ayının ilk haftası içinde gerçekleştirileceğini, danışman firmanın Haziran ayının ortasında çalışmaya başlayacağını ifade ederek, satılacak hisse oranı ile satış stratejisinin danışman firma ile birlikte belirleneceğini söylediler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!