Özel sektör tahvili unuttu

Güncelleme Tarihi:

Özel sektör tahvili unuttu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Özel sektör, sermaye piyasalarına tahvil ihraç ederek kaynak toplamayı unuturken, vergi yasasında yapılan değişiklikle vergi muafiyeti de getirilen yatırım fonu katılma belgelerinin ise yıldızı parladı.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun verilerine göre, bu yıl içerisinde Kurula tahvil ihraç etmek üzere sadece iki özel sektör kuruluşu başvurdu. Toplam 14 milyon dolarlık ihraç yapmayı planlayan sözkonusu iki kuruluşun başvurusu da henüz Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kayda alınmadı. Dolayısıyla özel sektör bu yıl içerisinde hiç bir şekilde piyasalara tahvil ihraç ederek borçlanma olanağı bulamadı.

Özel sektör tahvili sermaye piyasasından adeta çekilirken, bu yıl sermaye piyasası araçları arasında yatırım fonları katılma belgelerinin yıldızı parladı. Faize göre stopaj avantajı bulunduğu için tercih edilen, yapılan son vergi yasası değişikliğiyle sağladığı gelir, gelir vergisinden muaf tutulan yatırım fonu katılma belgeleri hisse senedi ihraçlarının üçte birine yaklaştı. SPK yılbaşından bu yana toplam 27 fona 31 trilyon 744 milyar lira başlangıç değerli yatırım fonu katılma belgesi ihraç izini verdi. İhraç edilen sözkonusu katılma belgelerinin, ihraç izini verildiği tarihteki piyasa değerinin ise 111 trilyon 316 milyar lira olduğu hesaplandı.

SPK, sermaye artırımı ve halka arz amacıyla bu yıl içerisinde toplam 131 şirkete de 358 trilyon 517.7 milyar liralık hisse senedi ihraç izni verdi. SPK'ya bu sürede 165 şirket hisse senedi ihracı için başvurdu. Kayda alınması için başvuru yapılan hisse senetlerinin toplam tutarı ise 429.6 trilyon lira olarak gerçekleşti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!