ÖTV kararnameleri hazır

Güncelleme Tarihi:

ÖTV kararnameleri hazır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2002 13:19

Özel tüketim vergisi için geri sayım başlarken, uygulamanın detaylarına ilişkin kararname ve tebliğler de hazırlandı. Süper benzinden 805 bin, kurşunsuz benzinden 793 bin, motorinden 534 bin, LPG'den 360 bin lira ÖTV alınacak. Aybaşından itibaren KDV'de yüzde 40 ve 26'lık tarife kalkacak, yerine yüzde 18 KDV uygulanacak.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve halen Bakanların imzasında bulunan kararnameler ile bazı malların ÖTV'si güncelleştirilirken, katma değer vergisi listeleri de yeniden düzenlendi.

Bu çerçevede, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun akaryakıt ürünlerinin oluşturduğu 1 sayılı listesinde yer alan mallara uygulanacak ÖTV tutarları, halen uygulamada olan akaryakıt tüketim vergisi ve Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu kesintisi düzeyine yükseltildi. Böylece Kanunda 779 bin 100 lira olan süper benzindeki ÖTV tutarı 805 bin liraya, 767 bin 100 lira olan kurşunsuz benzindeki ÖTV tutarı da 793 bin liraya çıkarıldı.

Kanunda 516 bin 378 lira olan motorindeki ÖTV de, yeni düzenlemede534 bin lira olarak yer aldı. LPG'deki ÖTV miktarı da 369 bin lira olarak belirlendi.

Normal benzinde 764 bin lira olarak belirlenen ÖTV tutarının ise Tüpraş'ın 1 Ağustos'tan itibaren normal benzin üretimine son vermesi nedeniyle bir anlam ifade etmeyeceğine dikkat çekildi.

Bu arada Kararnamede yeralan ÖTV oranları, 3 Ağustos'taki enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra yeniden artış görecek.

İMALATÇI SOLVENTE 15 BİN LİRA ÖTV ÖDEYECEK

Bakanlar Kurulu Kararı ile solventteki ÖTV uygulamasına ilişkin esaslar da belirlendi.

Buna göre, solventin kağıt üzerindeki ÖTV tutarı, süper benzine eşitlenerek 805 bin lira olacak. Ancak bu rakam imalatçılar için 50 bin lirada tutulacak. İmalatçı, kullandığı solvent için 15 bin lira ödeme yapacak. Geri kalan kısım teminat karşılığı ertelenecek. Solventin imalatta kullanıldığının ispatlanmasıyla birlikte kalan borç silinecek.

Bu şekilde solventin ÖTV'si imalatçılar için 15 bin lira, imalatçıolmayanlar için de 805 bin lira olarak uygulanacak.

BAZI HİZMETLERE İNDİRİM YOLU

Öte yandan özel tüketim vergisi ile birlikte, 1 Ağustos'tan itibaren katma değer vergisi oranları da değişecek.

KDV'de halen lüks mallar grubuna uygulanan yüzde 26 ve 40'lık tarifeler son bulacak. Bunun yerine söz konusu mallar da, yüzde 18'likgenel KDV'ye tabi tutulacak.

Yeni düzenlemeyle, aralarında kablolu televizyon ile turizm işletme belgesi kapsamı dışında olan gazino, bar, payvon, gece kulübü, taverna, diskotek gibi eğlence yerlerinde verilen hizmetlerden daha düşük KDV alınmaya başlanacak. Böylece bu hizmetlerin tarifelerine indirim yolu açılacak.

AYBAŞINDAN İTİBAREN KDV'DE ÜÇ ORAN KALACAK

Aybaşından itibaren KDV'de yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18'lik üç oran kalacak. Halen yüzde 26 ile 40'lik dilime giren ve büyük bölümü ÖTV kapsamına alınan aşağıdaki ürünler ise yüzde 18'lik genel orana dahil olacak:

Havyar ve havyar yerine kullanılan ürünler, güzellik veya makyaj müstahzarları, manikür ve pedikür müstahzarları, vücut deodorantları, banyo müstahzarları, postlar, kürkler ve taklit kürkler ile bunları mamülleri, elmaslar, inciler, kıymetli taşlar.

Buzdolabı, su ısıtıcısı, klima cihazı, çamaşır makinası, elektrik süpürgesi, öğütücü, meyva veya sebze presleri, traş makinaları, su ısıtıcıları, ütüler.

Mikrofon, hopörlör, pikap, kaset çalar, video ve kasetleri, diskler, telsiz telefon verici cihazları, tevizyon kameraları, radyolar, televizyonlar.

Otomobiller, motosikletler, yolcu ve gezinti gemileri.

Revolver ve tabancalar, diğer ateşli silahlar

Kristal avizeler, oyun makinaları, otomatik bowling oyun tertibatı

Kablolu televizyon hizmetleri, GSM cep telefonu işletmecileri tarafından verilenler hariç olmak üzere her türlü telekomünikasyon hizmetleri

Helikopter ve uçak kiralama hizmetleri

Gazinolar, bar, pavyon, gece kulübü, taverna, diskotek, dansing vebenzeri eğlence yerlerinde verilen hizmetler

Talih oyunları salon işletmeciliği çerçevesinde verilen hizmetler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!