Oturduğun yerden ihracat

Güncelleme Tarihi:

Oturduğun yerden ihracat
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2019 08:30

Gümrüklerde ihracat işlemlerinde kâğıt son buluyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın ‘dijital devrim’ diye tanımladığı dijitalleşmeyle birlikte ihracatçı bilgisayarından ihracat işlemini başlatacak ve yine oturduğu yerden tüm süreci izleyip sonlandırabilecek.

Haberin Devamı

TİCARET Bakanlığı gümrüklerde ihracatı dijitale dönüştürüyor ve kâğıdı ortadan kaldırıyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatta tüm işlemlerin elektronik yapıldığı kağıtsız uygulamaya geçildiğini belirterek kağıtsız uygulamaya geçiş kapsamında 154 belgenin elektronik ortama alındığını vurguladı. Sistemin pilot olarak Esenboğa, Ankara gümrük müdürlüklerinde başlatıldığını, Ambarlı ve Atatürk Havalimanı’nda deneme yapıldığını kaydeden Pekcan, 30 Nisan’a kadar tüm gümrüklerde uygulamaya gireceğini vurguladı.

İŞTE KOLAYLIKLAR

Pekcan, dün düzenlediği basın toplantısında sistemin hayata geçirilmesiyle şu kolaylıkların sağlanacağını açıkladı:

-İhracatçı, ihracat beyannamesi ve eklerini ofisinden verebilecek.

-Memur tarafından ilave belge talebi sistem mesajı yoluyla iletilecek.

Haberin Devamı

-İhracatçı ilave talepleri elektronik ortamda iletecek.

ELEKTRONİK İZLEME

Pekcan’ın verdiği bilgilere göre, dijitalleşen gümrükler sayesinde işlemler ofisteki bilgisayardan başlatılıp sonlandırılacak. Kağıt ortamda belge ibrazı sona erecek, arşivleme yükü ortadan kalkacak, belge ve sertifika beyanı esnasında yaşanan zaman ve maliyet kaybı son bulacak. İhracat işlemlerindeki tüm süreçler de elektronik ortamda izlenebilecek. Dünyada Türkiye’den önce kağıtsız ihracat uygulamasıyla Singapur, Dubai, Güney Kore, İsveç, ABD ve Hollanda öne çıkıyor.

AKILLI İHRACAT PLATFORMU

HİZMETLERİNİN tamamının elektronik sistemleri hedef alan uygulamalara ağırlık verdiklerini söyleyen Bakan Pekcan, şeffaf hızlı güvenli yürütülmesi için önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini hatırlattı. Pekcan, “Önümüzdeki süreçte bakanlıktaki belgelerin tamamı elektronik ortamda işlenecek. Gümrüklerdeki dijitalleşmeyle ihracat beyannamesi, belgeler, memur işlemleri, dilekçeler, her türlü iletişimin tamamen elektronik ortamda ve kayıt altında olacak. Yol ve zaman masrafı olmadan ofisinden ihracatı yapabilecek. Zamandan ve arşivleme maliyetinden kurtulundu. İhracatçı ve bakanlık tüm gümrüğü online takip edebilecekler” dedi. Desteklere bilgi ve belgelere tek elden ulaşmaları için akıllı ihracat platformunu gerçekleştirdiklerini kaydeden Pekcan, ihracat pazarları, önerilerle ihracatın artmasına destek vereceğini söyledi. Tüm işlemleri dijital ortamda hızlı yapılmasına olanak sağlayacak olan devlet destekleri otomasyon uygulamasının da 2019 yılında devreye gireceğini belirten Pekcan, çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Haberin Devamı

AVRUPA’DAN BİRKAÇ ADIM ÖNDEYİZ

BAKAN Pekcan, son teknolojik sistemlere entegre yenilikçi uygulamalarla ülkemizin ticaretin en kolay ve güvenilir yapıldığı dünyanın sayılı merkezlerinden biri haline getirme çalışmalarının hedefine yaklaştığını dile getirerek “Bu çalışmalarla hem ihracatın kolaylaştırılması artmasını ve doğrudan yabancı yatırımcının daha fazla tercih ettiği ülkeler arasında yer almayı istiyoruz. Kağıtsız ihracat dünyada dış ticarette söz sahibi olan ülkelerde kullanılıyor. Avrupa’dan birkaç adım önde gidiyoruz” dedi.

 

9 MİLYAR DOLAR KAYIT ALTINDA

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, ihracatın yeni sistemiyle 2018 yılında 9 milyar doların üzerinde ihracat rakamını kayıt altına aldıklarını dile getirerek bavul ticaretiyle ihracat yapan ancak desteklerden yararlanamayan ihracatçıların sorunlarının da çözüldüğünü kaydetti. Gülle, 4.6 milyar dolar bavul ticaretinin de ihracat rakamları kaydına alınacağını belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!