Otoyollar özel sektöre kiralanıyor

Güncelleme Tarihi:

Otoyollar özel sektöre kiralanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar topçu, ‘‘Önümüzdeki yıl içinde otoyolları en az 10 yıllık bir periyot için işletmek isteyenlere kiralama hazırlığı içindeyiz’’ dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu, önümüzdeki yıl içinde otoyolları, en az 10 yıllık bir periyot için işletmek isteyenlere kiralama hazırlığında olduklarını bildirdi.

Topçu, 48. Karayolları Bölge Müdürleri Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, otoyolların 276 milyon dolar geliri olduğunu belirterek, ‘‘Otoyolları kiralamak sureti ile elimizden çıkaracağız. Böylece özel yol işletmeciliğini de ülkemizde teşvik etmiş olacağız’’ dedi.

Topçu, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların, Karayolları Genel Müdürlüğü'nü mali kaynak yetersizliği ile karşı karşıya bıraktığını kaydetti. Genel Müdürlüğün, 1960'lı yıllarda, devlet bütçesinden daha fazla pay aldığını, bu gün ise bu oranın azaldığını ifade eden Topçu, şöyle devam etti:

‘‘Karayollarının, Türkiye'yi 21. yüzyıla hazırlayacak atılımları yapması lazım. Kurum, bugüne kadar küçümsenmeyecek mesafe almıştır. Otoyol ağı 1528 kilometre oldu. Otoyolda 2000'e kadar hedefimiz bu ağı 2 bin kilometreye çıkarmaktır. Bu arada, kaynak sıkıntısını, yap-işlet-devret ile aşmaya çalışıyoruz. İzmit Körfez geçişi, Çanakkale geçişi, Adana-Antep-GAP bağlantısını tamamlamaya çalışıyoruz. Antep-Urfa otoyol ihalesine çağrılacak firmalarla ilgili çalışmalar tamamlandı. Bu ay sonunda çağrı yapılıp, ihale tamamlanacaktır.’’

YOL İHTİYACI

Topçu, Türkiye'nin 4-5 bin kilometre otoyola, 8-10 bin kilometre de bölünmüş yola ihtiyacı bulunduğunu belirterek, ‘‘Her gün ve saatimizi bu projelerin, daha büyüklerinin yapılması için harcıyoruz’’ dedi. Türkiye'de zengin ve fakir bölgelerin buluşturulması, İzmir'in Van'a, Karadeniz'in Akdeniz'e ulaşması için çalışmaları sürdürdüklerini bildiren Topçu, karayollarının bütün birikmiş borçlarını ödediğini sözlerine ekledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!