Otomotivciler 2002'den umutlu

Güncelleme Tarihi:

Otomotivciler 2002den umutlu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2001 00:00


Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan İlkbahar, otomotiv sektörünün ihracatının 2002 yılında 5 milyar doları geçeceğini ve ihracatta kesin 2. sıraya oturacağını belirtti.
Haberin Devamı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan İlkbahar, otomotiv sektörünün ihracatının 2002 yılında 5 milyar doları geçeceğini ve ihracatta kesin 2. sıraya oturacağını belirterek, "Yeter ki bu kötü günleri kazasız belasız hep beraber atlatalım" dedi.

İlkbahar, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Dergisi'nin son sayısında, sektörün tarihi rekorlarının arkasından yaşanan krizi değerlendirdi.

2000 yılında üretim, satış, ihracat ve ithalatta tarihi rekorlar kırıldığını hatırlatan İlkbahar, ancak Kasım ve ardından Şubat'ta meydana gelen krizler nedeniyle sektörün durma noktasına geldiğini, yılın ilk 4 ayında geçen yıla göre yüzde 65 daha az araç satıldığını bildirdi.

Sene başında 100 binin üzerinde olan stokların eriyemediğini ve Mayıs başında hala 60-70 bin mertebesinde kaldığını dile getiren İlkbahar, şirketlerin yaşamlarını sürdürebilmek için Aralık ayı fiyatlarında, ithal araçlarda ise eski kurun altında araç satmalarına karşın, satışın düşük seviyelerde gerçekleştiğini kaydetti.

İlkbahar, şöyle devam etti: "Sonuçta ihracata çalışanlar dışındaki tüm fabrikalar, üretimlerine ara verdiler. Yıllık izin, arkasından geçici süre kapatmalar zorunlu oldu ve önemli miktarda kadro küçülmesine gidildi. Yan sanayide de buna paralel olarak önemli miktarda ihracat işi olmayanlar aynı sonuçla karşı karşıya kalıp küçülmek zorunda kaldılar.

Normal zamanlarda özel sektör otomotiv işinden yüzde 10'un altında para kazanır. Şimdi yüzde 25-30 zararına ürün satarak hayatiyetini sürdürmeye çalışırken, otomotiv satışında yüzde 50-100 net vergi geliri sağlayan devlet, geçen sene 4 ayda 700 milyon dolar olan gelirinin bu yıl 200 milyon doların altında kaldığının farkında bile değil. Farkında olsa, kaybolan bu gelirini tekrar kazanmak için, bir tedbir planlamak için çaba sarfederdi."

VERGİLER YARI YARIYA İNDİRİLSİN

Sektörün uzun vadeli beklentileri arasında çok net görüşler olduğunu belirten İlkbahar, bu görüşleri, otomobilde yüzde 50-100 arasındaki vergilerin bütün dünyadaki gibi makul seviyelere çekilmesi, ithalatta yapılan haksız rekabetin AB ülkelerine benzer yöntemlerle engellenmesi, iç piyasaya yönelik küçük ölçekli projelere yeni teşvikler verilmesi ve ihracat için bazı firmalara kolaylıklar sağlanması olarak sıraladı.

Sektörün kampanyalar ile kendisine düşen kısa vadeli tedbirleri aldığını bildiren İlkbahar, "Hükümetimizin de alacağı tek bir tedbir var; vergiler aniden geçici bir süre için yarı yarıya indirilip, piyasanın canlanması sağlanmalıdır. Stoklar erimeye başlayınca -kanımca 2-3 ay sürer- fabrikalar tekrar üretime geçecektir" dedi.

Ali İhsan İlkbahar, hükümetlerin sektöre sahip çıkmaması sonucu iç piyasadan ümidini kesen sektörün dış piyasaya kayarak varlığını sürdürmek üzere uzun vadeli tedbirler aldığını anlattı.

Renault, Tofaş, Ford Otomotiv, Toyota ve Mercedes'in ihracata dayalı yeni projelerine işaret eden İlkbahar, geliştirilen projeler sayesinde Türk otomotiv ana ve yan sanayinin ayakta kalacağını ve daha da gelişeceğini vurguladı.

İlkbahar, "Nitekim Türkiye ihracatında otomotiv sektörü, 1998'de 1.5 milyar dolar ihracatla 7., 1999'da yine 2.2 milyar dolarla 4. sırada iken 2001 yılı ilk 3 ayında 3. sıraya çıkmıştır. Sektörün ihracatı 2002 yılında 5 milyar doları geçecek ve sektör kesin 2. sıraya oturacaktır. Yeter ki bu kötü günleri kazasız belasız hep beraber atlatalım" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!