Otomobil firmaları batabilir

Güncelleme Tarihi:

Otomobil firmaları batabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2008 00:00

ABD’li otomotiv şirketleri General Motors (GM), Chrysler ve Ford’un CEO’ları, 34 milyar dolarlık yardım için ABD Kongresi’ne planlarını sundu.

GM ile Chrysler’in CEO’ları, talep ettikleri desteği alabilirlerse birleşme görüşmelerine yeniden başlayabileceklerinin işaretini verdi. GM’in CEO’su Rick Wagoner, Senato Bankacılık Komitesi’nde yaptığı konuşmada, "Chrysler ile birleşme konusuna ciddi olarak bakmaya gönüllü olabilirim" dedi. Chrysler CEO’su Robert Nardelli ise birleşmenin şirketi ve işçilerini kurtarması halinde, GM ile birleşme görüşmelerine başlayacağını söyledi.

Bush’tan uyarı

ABD Başkanı George W. Bush ise, bazı otomobil firmalarının uzun vadede batmasından kaygı duyduğunu söyledi. Bush, dün Beyaz Saray’dan gazetecilere yaptığı açıklamada, sektöre yardım için Kongre’nin gelecek hafta harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Ülke ekonomisinin durgun olduğunu ifade eden Bush, "işsizlikle ilgili derin kaygı duyuyorum" dedi.

Alarm verici durum

ABD’de tarım dışı istihdamın geçen ay, son 34 yılın en büyük düşüşünü gösterdiğinin açıklanmasından kısa süre sonra Beyaz Saray, "Başkan’ın, ülke ekonomisinin alarm verici durumuna ilişkin açıklama yapacağını" duyurdu. Bush, duyurunun ardından yaptığı açıklamada, Kongre’nin otomobil sektörüne yönelik bir yardım planının, "kurtarma için harcanacak paraların, otomobil firmaları tarafından daha sonra vergi verenlere iade edilmesini" de içermesi gerektiğini söyledi. Bush, "otomobil firmalarına ödenen her dolar, daha sonra iade edilmeli" diye konuştu.

Yardım yetmeyebilir

Başkan Bush, yardıma rağmen bazı otomobil firmalarının uzun vadede batabileceğini, bu firmalara gidecek kurtarma paralarının geri dönmeyeceği kaygısı taşıdığını da ifade etti. George W. Bush, alınmakta olan önlemlerle piyasayı istikrara kavuşturmaya, kredi olanaklarını daha uygun ve ulaşılabilir hale getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Bush, "Hálá yapılacak işler var ama olumlu işaretler de alınmaya başlandı" ifadesini kullandı.

Hatalarını kabul ettiler

Otomotiv devlerinin CEO’ları ABD Kongresi’ndeki konuşmaları sırasında geçmişte hata yaptıkları kabul etti. Rick Wagoner, "Bugün, yaptığımız hatalar yüzünden buradayız ve bizim kontrolümüz dışındaki koşullar bizi felaketin eşiğine getirdi" dedi. Wagoner, yardım olmazsa şirketin gelecek haftalarda iflas edebileceği uyarısında da bulundu. Ford CEO’su Alan Mulally de, yanlış adımlar attıklarını kabul ederek, "Ford müşterilerimizin istediğinden daha fazla araç üretti, daha sonra fiyatları düşürdü" diye konuştu. Chrysler CEO’su Nardelli ise, sadece bu yıl araç satışlarının düşmesi sonucu 16 milyar dolar gelir kaybı olduğunu vurguladı.

Rus ruleti oynamak gibi

Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Demokrat Christopher Dodd da yaklaşık altı saat süren oturumda yaptığı konuşmada, durumun ciddiyetine dikkat çekerek, bu üç şirketten birinin batmasına izin vermenin, tüm ekonomiyle Rus ruleti oynamak gibi olacağını söyledi. Eylemsizliğin çözüm olmadığını vurgulayan Dodd, "İflas neredeyse ekonominin her sektörünü etkileyecek. Zekice ve sağduyulu bir çözüm bulamazsak, hemen asmaya bakıyoruz. Denemeden burayı terk etmeyeceğiz" dedi.

ABD’de tarım dışı istihdam 34 yılın en dibine indi

ABD
’de kasım ayında tarım dışı istihdam 533 bin kişi azaldı. Böylece, tarım dışı istihdam 34 yılın en büyük düşüşünü göstermiş oldu. Ticaret Bakanlığı, geçen ay tarım dışı istihdamın 533 bin azaldığını bildirdi. ABD’de ekim ayında yüzde 6.5 olan işsizlik oranının ise kasımda 15 yılın zirvesine çıkarak yüzde 6.7’ye yükseldiği belirtildi. ABD’de iş kayıpları müteahhitlikten finansal şirketlere, perakendecilerden sağlık sektörüne çok geniş bir alanda gözleniyor.

CEO’lar çevreci araç kullandı 840 kilometrelik yol yaptı

GEÇEN
ay yardım talebi için başkent Washington’a özel uçaklarıyla geldikleri için sert eleştirilerin hedefi olan ABD’li üç otomotiv devinin CEO’ları, bu sefer Detroit’ten Washington’a giderken 840 kilometrelik yolu otomobilleriyle kat ettiler. GM’in CEO’su Rick Wagoner, Detroit-Washington arasındaki yolun büyük bölümünde hibrid araç Chevrolet Malibu ile seyahat ederken, Kongre binası Capitol’e açık mavi Chevrolet Volt elektrikli araçla vardı. Ford’un Başkanı Alan Mulally, hibrid araç beyaz Ford Escape ve Chrysler’in CEO’su Romert Nardelli de beyaz EV model elektrikli araç kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!