Otomobil dünyasında çifte heyecan

Güncelleme Tarihi:

Otomobil dünyasında çifte heyecan
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Otomobil sektöründe bugünlerde çifte heyecan yaşanıyor. Fransız Renault ile Oyak ortaklığı olan Oyak Renault, Megane modelinin üretimine başlarken, yarın Güney Koreli Hyundai ile Kibar Holding ortaklığıyla kurulan fabrikada üretim için düğmeye basılıyor.

Türk otomobil sektörünün devi Oyak Renault, bir süredir devam eden çalışmalarının meyvesini bugün alacak. Oyak Renault'nun Bursa'daki fabrikasında Megane üretimi nedeniyle bir toplantı düzenleniyor. Toplantıya Fransız Renault'nun Başkan Yardımcısı Georges Douin ve Oyak Renault Yönetim Kurulu Başkanı Manuel Gomez ile Oyak Yönetim Kurulu Başkanı E. Korg. Yusuf Selçuk Saka katılıyor. 100 milyon dolarlık yatırımla geliştirilen Megane projesiyle Bursa'daki fabrikada yılda 20 bin adet Megane otomobil üretilmesi planlanıyor. İlk aşamada Megane sedan modelinin 1.6 ve 2.0 litre versiyonları üretilecek. Megane projesinin ikinci aşamasında ise Megane'nın staionwagon modelinin üretilmesi var. Bu gerçekleştiği zaman Bursa Megane üretim merkezi haline dönüşecek. Oyak Renault, Megane iç piyasanın yanı sıra yurt dışında da satmayı hedefliyor. Megane ihraç pazarları arasında Kıbrıs, Türk Cumhuriyetleri, K. Afrika, D. Avrupa ve Orta Asya ülkeleri bulunuyor.

Ekim ayında satışına başlanacak Megane'ın fiyatı 2 milyar 650 milyon lirayla 3 milyar 450 milyon lira arasında olacak.

Güney Koreli Hyundai ile Kibar Holding ortaklığıyla İzmit Ali Kahya'da kurulan fabrikada üretim yarın yapılacak törenle başlayacak. Törene Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de katılacak. Hyundai'nin Accent modeliyle, ticari vasıtaların üretileceği fabrikanın kapasitesi 100 bin adet.

Oto ihracatında hızlı düşüş

Yılın ilk sekiz ayındaki otomobil ihracatında hızlı bir düşüş yaşandı. Otomotiv Sanayii Derneği'nden (OSD) edinilen verilere göre, Ocak-Ağustos dönemindeki otomobil ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 azalarak 81.7 milyon dolara geriledi. 1996'nın ilk sekiz ayındaki otomobil ihracatı 227.9 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!