Otogaz’ın KDV’si yüzde 40'a çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Otogaz’ın KDV’si yüzde 40a çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

LPG ile çalışan araba sayısında meydana gelen patlama ve ortaya çıkan vergi kaybı üzerine, Maliye, Enerji ve Sanayi bakanlıkları yetkilileri, otomobillerde kullanılan LPG'nin KDV oranını yüzde 17'den yüzde 40'a yükseltme konusunda anlaştı. Böylece 1 litre otogazın fiyatı 166 bin liradan 200 bin liraya çıkacak.

MUTFAK ve sanayi için akaryakıt tüketim vergisi düşük tutulan LPG'nin, taşıt yakıtı olarak kullanımının yaygınlaşması üzerine, otogazda halen yüzde 17 olan KDV oranı yüzde 40'a yükseltiliyor. Yapılan düzenlemeler ile halen 166 bin 400 lira olan otogaz pompa fiyatının 200 bin lira dolayına yükseleceği hesaplandı.

LPG ile çalışan araba sayısında meydana gelen patlama ve ortaya çıkan vergi kaybı üzerine, Maliye, Enerji ve Sanayi Bakanlıkları yetkililerinin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarda, otogaz için ancak kısmi bir çözüme gidilebileceği sonucuna varıldı.

Bu çalışmalarda, otogaz fiyatlarının motorine eşitlenmesi için çeşitli alternatifler üzerinde duruldu. Bu çerçevede otogaz olarak kullanılan LPG'nin renklendirilmesi üzerinde duruldu.

Ancak renklendirmenin teknik olarak mümkün olmadığı, otogaza yüksek vergi konulması durumunda ise bu defa mutfak adı altında düşük fiyattan alınan LPG'nin yüksek fiyata otogaz olarak satılabileceği önesürüldü.

Bu çalışmalar sonrasında Maliye Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın da daha önce önerdiği şekilde, otogazdaki KDV'nin yüzde 17'den yüzde 40'a yükseltilmesini istedi.

Maliye, halen 7.5 milyon lira civarında bulunan muayene ücretinin de, alınan yetki çerçevesinde otogazlı araçlar için 20 kata kadar yükseltilebileceğini bildirdi.

Maliyeciler, otogazdaki AFİF ile ATV'nin de bir miktar arttırılması teklifinde bulundu.

Bu arada LPG Dağıtıcıları Derneği'nin verilerine göre, Türkiye'de 800 otogaz istasyonu faaliyet gösteriyor. 600 bin tüplü araç, yılda 600 bin ton otogaz kullanıyor. LPG'li araç sayısı da her yıl katlanıyor.

Dernek, yeni düzenlemeler çerçevesinde KDV artışının yanı sıra otogaz kullanan araçlara bir pul verilmesi ve ticari araçlardan daha düşük olmak üzere bu pullar karşılığı her yıl maktu bir vergi ödenmesini öneriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!