Oto satışına kredi ayarı

Güncelleme Tarihi:

Oto satışına kredi ayarı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2013 13:00

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tüketici kredilerinin artış hızının frenlenmesi kapsamında, taşıt kredilerinde yüzde 25 asgari peşinat uygulaması ve kullanım ömrü taksit vadesinden önce sona eren ürün ve hizmetlerdeki taksitlerin sınırlandırılması üzerinde çalışıyor.

Haberin Devamı

Reuters’ın haberine göre düzenlemelerin, yılbaşından önce kurul tarafından değerlendirilmesinin planlandığını; ancak, devam eden etki analizi çalışmalarında, düzenlemelerin büyüme üzerinde olumsuz sonuç doğuracağı sonucuna ulaşılması halinde, uygun şartlar oluşana kadar bekletilebileceğini belirtti.

Bir BDDK kaynağı, “Konut kredileri için daha önce yapılan asgari peşinat uygulamasının yaygınlaştırılıp yaygınlaştırılamayacağını çalışıyoruz. Bu yönde, taşıt kredilerinde de yüzde 25 peşinat koşulu getirilebilir” dedi. Aynı kaynak, bu sayede, cari açığa artırıcı yönde etki eden ithal otomotiv talebinin de baskılanabileceğini söyleyerek, değerlendirmelerin devam ettiğini söyledi.

Ticari araç satışları düştü

TÜRKİYE otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2013 yılı ekim ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3.21’lik kayıpla 58 bin 14 adet olarak gerçekleşti. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verilerine göre ekimde otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,16 artarak 46 bin 985 adede çıkarken, hafif ticari araç satışları ise 2012 yılının ekim ayına göre yüzde 33.15 azalarak 11 bin 29 adet seviyesine geriledi. Bu da sektörün 2013’te otomobil satışlarıyla ayakta durduğunu ortaya koydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!