Osmanlı, bankacıları kavşakta buluşturuyor

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı, bankacıları kavşakta buluşturuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

OSMANLIBankası'nın iki yıl önce kurduğu Osmanı Bankası Tarihi Araştırma Merkezi, Avrupa Bankacılık Tarihi Birliği ve Toplumsal Tarih Vakfı'nın İşbirliği ile ‘‘Doğu ve Batı'nın Kavşağı'nda: Bankacılık, Ticaret ve Yatırımlar’’ konulu bir kolokyum düzenledi. Kolokyum, 15-16 Ekim tarihlerinde İstanbul'da Darphane-i Amire'de gerçekleştirilecek.

Kolokyumda, 19. yüzyılda Avrupa ve Osmanlı arasındaki ekonomik ilişkiler, İstanbul Borsası, Osmanlı İmparatorluğu'nun mali yapısı ve para sistemi gibi değişik konular incelenecek. Ayrıca, Doğu ile Batı arasında bir köprü olan İstanbul'un yeniden bölgesel bir finans merkezi olma adaylığı da tartışılacak. Kolokyumda yerli ve yabancı iktisatçılar, iktisat tarihçileriyle bankacılar görüşlerini paylaşacaklar.

Osmanlı Bankası Genel Müdürü Aclan Acar'ın açış konuşmasıyla başlayacak olan kolokyuma Avrupa Bankacılık Tarihi Birliği Başkan Yardımcısı Manfred Pohl de katılacak. Kolokyumda Bristol Üniversitesi, Binghamton Üniversitesi, Leicester Üniversitesi, Maryland Üniversitesi, Reading Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi'nden yerli ve yabancı iktisatçılar, iktisat tarihçileri söz alacaklar.

136 yıllık tarihe tanıklık eden Osmanlı Bankası, 1997 yılında arşivini kullanılır hale getirmek ve iktisat tarihi alında çalışmalar yapmak amacıyla, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı'nın işbirliğiyle Osmanlı Bankası Tarihi Araştırma Merkezi'ni kurdu. Merkez bugüne kadar, arşiv düzenlenmesi, sergi hazırlanması, Osmanlı Bankası kurum tarihinin kaleme alınması ve belgesel hale getirilmesi gibi pekçok projeye imza attı.

65 MİLYON DOLAR KREDİ

Bu arada, Osmanlı Bankası, uluslararası piyasalardan 1 yıl vadeli 65 milyon dolarlık kredi sağladı. 13 yabancı bankanın katılımıyla Londra'da imzalanan anlaşma sonucunda alınan krediye Libor artı yüzde 0.60 faiz uygulanacak. The Bank of New York önderliğindeki krediye, First Union National Bank, Bank of Tokyo-Mitsubishi, Standard Chartered, Barclays Bank, National Westminster Bank, Credit Suisse First Boston, Deutcshe Bank, Bayerische Landesbank, Bayerishe Hypo-Vereinsbank, Royal Bank of Canada, Natexis Banque ve Paribas SA katıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!