Opel Kanada-Rus ortaklığına satıldı

Güncelleme Tarihi:

Opel Kanada-Rus ortaklığına satıldı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 10, 2009 16:53

General Motors'un Opel'i Kanadalı otomotiv parça üreticisi Magna ve Rus Bankası Sberbank konsorsiyumuna satacağı ile ilgili söylentiler gerçek çıktı. GM'den yapılan açıklamada, Opel'deki çoğunluk hissenin Kanada-Rus ortaklığına satışına onay verildiği bildirildi.

Haberin Devamı

GM'in açıklamasına göre Kanada/Rus ortaklığına satılacak olan hisse oranı yüzde 55 olarak belirlendi. GM, yüzde 35 hisseyi ise kendisinde tutacak.

GM açıklamasında, "Anlaşma uyarınca Magna/Sberbank yüzde 55 hisseyi alacak, GM'de ise yüzde 35 hisse kalacak. Yüzde 10'luk kısmın sahibi ise çalışanlar olacak" ifadesi kullanıldı.

GM, satış için gerekli imzaların birkaç hafta içerisinde atılabileceğini, anlaşmanın sonuçlandırılmasının ise birkaç ayı bulabileceğini duyurdu.

SATIÅž KARARI BEKLENÄ°YORDU

Opel'in satışı uzun süredir kamuoyunu meşgul eden konuların başında geliyordu. General Motors'un finansal durumunun kötüleşmesi ile birlikte Opel'i elden çıkarması bekleniyordu. Bu kapsamda Magna/Sberbank ile görüşmeler yapıldığı da biliniyordu.

Öte yandan Magna firması Opel'i aldığı takdirde 10 bin kişinin işine son vereceğini açıklamıştı. Ancak son açıklamada bu işten çıkarmalarla ilgili bir bilgi yer almadı.

Haberin Devamı

General Motors Avrupa'da yarısı Almanya'da olmak üzere toplam 50 bin kişiyi istihdam ediyor.

80 YILLIK EVLÄ°LÄ°K BÄ°TTÄ°

Opel ile GM arasındaki iliÅŸki bundan tam 80 yıl öncesine dayanıyor. 1862 yılında Adam Opel tarafından kurulan Opel, 1898 yılında otomobil üretimine baÅŸladı. Sekiz yıl sonra da o zaman için çok büyük bir rakam olan bininci aracını üretmeyi baÅŸardı.Â

Ancak Opel o dönemde daha çok bisiklet üretimi ile tanınıyordu. 1929 yılında GM tarafından satın alındıktan sonra tüm ağırlığını otomotive verdi. ABD metotlarını kullanarak kısa süre içerisinde hızla büyüyerek Avrupa'nın en bilinen markalarından biri haline geldi. 1970'lerde Almanya pazarının yüzde 20'sini elinde tutan Opel, özellikle Kadett modeli ile büyük sükse yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!