OPEC üretimi Eylül başında kısıyor

Güncelleme Tarihi:

OPEC üretimi Eylül başında kısıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2001 12:52

Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı (OPEC) üyesi ülkeler, OPEC'in ham petrol fiyatında 25 dolarlık hedefi tutturabilmek için üretimi bu yıl üçünçü kez kısıyor.

OPEC üyesi ülkelerin bakanlarının dün telefon görüşmeleriyle vardıkları anlaşma uyarınca, Kartel'in günlük toplam ham petrol üretimi 1 Eylül'den itibaren 1 milyon varil (yüzde 4 oranında) kısılacak.

OPEC'in üretimi kısma kararıyla, 10 üye ülkenin günlük toplam ham petrol üretimi Nisan 1999'dan bu yanaki en düşük düzeyine 23.2 milyon varile inecek.

Kartel'in üretimi kısması, sanayileşmiş ülkelerin ekonomik durgunluktan çıkmaya çabaladığı dönemde, enerji fiyatlarında enflasyonist baskılar endişesini yarattı. OPEC'in üretiminin iyice azaldığı Nisan 1999'da ham petrolün varil fiyatı 35 dolara kadar çıkmıştı, ancak, o zaman dünya ekonomisi henüz canlıydı, durgunluğa girmemişti.

Bu arada, ABD Başkanı George W. Bush, konuya ilişkin açıklamasında, OPEC'in petrol fiyatlarını istikrara kavuşturmak için daha fazla şey yapmayacağını ümit ettiğini bildirdi. Bush, "enerji fiyatlarındaki yükseliş zarar verecek, eminim ki, OPEC liderleri bunu anlarlar, sanırım anlıyorlar" dedi.

OPEC'in Viyana'daki merkezinden yapılan açıklamada, dünya ekonomisindeki yavaşlamanın petrol talebini azaltması ve petrol stoklarındaki artışa neden olmasından sonra, piyasaların istikrarı için bu kararın alındığı bildirildi.

PETROL FİYATLARI BİRAZ ARTTI

Londra borsasında Brent petrolünün varil fiyatı 35 sent artışla 25 dolar 25 sente, Batı Teksas petrolünün varil fiyatı da 57 sent artışla 26 dolar 88 sente yükseldi.

Borsacılar ve analistlere göre, petrole talebin artacağı kış mevsimi öncesinde rafinerilerin stoklarını artırmaya yöneleneceklerinden dolayı, OPEC'in üretimi kısması fiyatların muhtemelen yükselmesine neden olacak.

Hong Kong'daki bir uzmana göre, ham petrol fiyatı başlangıçta 1 dolar daha artabilir, ancak, OPEC üretimi Eylül ayında kısarsa, petrolün varil fiyatı iki-üç ay içinde 2 dolar artabilecek.

Borsacılar, petrol fiyatlarında gelecek haftalardaki artışın hızını, kalkan fonlarının (hedge funds) spekülatörlerinin tutumuna bağlı olacağını belirtiyorlar. Kalkan fonlarının, petrol fiyatlarında düşüş bahsiyle rekora yakın kısa vadeli pozisyonları ellerinde bulundurdukları hatırlatılıyor.

Öte yandan, New York'daki PIRA Energy kuruluşuna göre, 30 ay önce Asya ekonomik krizinin elinden çok çeken ve OPEC ham petrolünün varil fiyatının 10 dolara kadar düştüğünü görmüş olan kartel üyesi ülkeler, petrol ihraç gelirlerini artırmada artık işi şansa bırakmak istemiyor.

Uzmanlar, 10 OPEC üyesinin halen günde toplam 800 bin varil kota üzerinde petrol pompaladıklarını hesaplıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!