Önlem alınmazsa bu yıl 200 bin süt ineği kesime gidecek

Güncelleme Tarihi:

Önlem alınmazsa bu yıl 200 bin süt ineği kesime gidecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2009 00:00

Türkiye’de süt sektörünün sorunlarının çözümünün, üretici, sanayici ve kamunun elinde olduğunu belirten Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Genel Sekreteri Fehmi Aksoy, "Türkiye’de düzensizlik, sözde piyasa ekonomisi adına hala savunuluyor. Tüm bu sorunları aşabilmek için çözüm son derece net ve açık. Süt sektöründe tüm tarafların dengeli bir şekilde kazanacağı, ülkenin ve kamuoyunun sağlığını kollayan bir piyasa düzeni kurulmalıdır" dedi.

Fehmi Aksoy, süt sektörünün "kan kaybettiğini" dile getirerek, şöyle konuştu: "Süt fiyatları hızla düşüyor. Tüketicinin kesesine yansımayan bu düşüş, üreticiye de, sektöre de büyük zarar veriyor. 1.5 milyon işletme küçülme ve sektörden çekilme tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye genelinde süt sığırcılık işletmeleri 6 ayda 225 milyon TL kaybetti. Asgari 120 bin kişinin geçimi tehdit altında. Üretici süt veren ineğini kesmek zorunda kalıyor. 2007 yılında 30 bin, 2008 yılında ise 155 bin süt ineğini kesime gitti. Bu yıl sonuna kadar gerekli tedbirler alınmazsa bu rakam 200 binleri bulacak. Önlem alınmazsa yerli et ve süt üretimi çökebilir. Türkiye et ve süt ithal eder duruma düşecek."

Gerçek oyuncu olmalı

Fehmi Aksoy, söz konusu yakın tehdidi aşabilecek çözüm önerileri olduğunu kaydederek, önerilerini şöyle sıraladı: "Hükümete diyoruz ki; sütte piyasa düzeni mutlaka kurulmalı. Piyasa düzenindeki en önemli aktör olarak da Süt Konseyi’nin ölü ve işlevsiz doğmasına yol açan mevcut yönetmeliği değiştirin. Sadece gerçek oyunculardan yani üreticiler, sanayiciler ile ülke ve tüketici çıkarları adına hakemlik yapmak üzere kamudan oluşan etkin bir Süt Konseyi kurulmasını sağlayın."

80 bin çiftlikte her ineğin veri tabanı var

TÜRKİYE genelindeki 75 il birliğinde, günde 500 araç ve teknik personel ile veri topladıklarını, TDSYMB üyesi 80 bine yakın çiftlikteki her ineğin sütünü aylık olarak kontrol edip online veri tabanına girdiklerini dile getiren Fehmi Aksoy, bu desteğin verilmesi halinde sürü ıslahı için yıllardır yaptıkları çalışmaların daha da anlamlı hale geleceğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!