‘Önceliklerimizden biri çok güçlü bir finansal mimari’

Güncelleme Tarihi:

‘Önceliklerimizden biri çok güçlü bir finansal mimari’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2018 01:05

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Yeni ekonomik dönemdeki önceliklerimizden birisi çok güçlü bir finansal mimari inşa etmektir” dedi.

Haberin Devamı

Albayrak, 2019 Yılı Bütçesi geneli üzerinde görüşmelerin gerçekleştirildiği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bir ülkenin bilançosunun 4 temel sac ayağına dayandığını ifade eden Albayrak, bunların kamu, hane halkı, bankacılık sektörü ve reel sektör borçları olduğunu söyledi. Tüm bu unsurlarda Türkiye’nin durumunun iyi olduğunu söyleyen Albayrak, “Söz konusu unsurların tamamına bakıldığında, Türkiye’nin toplam borcunun milli gelire oranı yüzde 137. Gelişmekte olan ülkelerin ortalaması yüzde 211, dünya ortalaması yüzde 318’dir” değerlendirmesinde bulundu.
Albayrak, Türkiye’nin faiz, kur ve enflasyon atağına rağmen ağustos ve eylülde yaşanan süreci, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin de avantajıyla çok hızlı geride bıraktığının altını çizerek şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Cumartesi ve pazar günü sıkı bir ekip uyumuyla atılan adımların çalışılması noktasında ortaya konulan tedbirler ve 13 Ağustos’ta birilerinin hayalini ve birilerinin operasyonel sürecini nasıl püskürttüğünü ortaya koyan güçlü Türkiye ekonomisi. Eylül’de ise Türkiye bankacılık sektörüne yönelik, teminat mektubu, akreditif ve benzeri enstrümanların uluslararası piyasalarda baskılanmaya çalışıldı. 12 Eylül 1980 darbesinde bile karşılaşmadığı böyle bir durumla 2018 Eylül ayında karşılaşan Türkiye, attığı adımlarla; para politikaları, maliye politikaları, OVP, Londra, Washington yatırımcı görüşmeleri noktasında ay sonuna kadar bunu da püskürterek bu piyasada da normalleşmeyi yakalamış. Ekim ayıyla birlikte güçlü bir dengelenme sürecini tıpkı orta vadeli programda olduğu gibi ortaya koymuştur.”

DOLAR 5.46’YI GÖRDÜ

Haftanın ilk iş gününe 5.56 TL seviyesinden başlayan dolar gün sonuna doğru 5.4634 liraya kadar gerileyerek son üç ayın en düşük düzeyine indi. Dolar günü de 5.48 TL’den tamamladı. Euro ise dün en düşük 6.2161 TL’den işlem gördü. Analistler Avrupa piyasalarında risk iştahının artmasıyla TL’ye olan talebin arttığını belirtti.

 

Kişisel Bütçe Yönetimi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!