Önal: Hiçbir bankayı zorla birleştirmeyiz

Güncelleme Tarihi:

Önal: Hiçbir bankayı zorla birleştirmeyiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

BEŞ bankaya el konulması sonrasında bu konuda bir ‘‘sürpriz’’ olmayacağını söyleyen Devlet Bakanı Recep Önal, hükümetin banka birleşmeleri konusunda da zorlayıcı bir tavır takınmayacağını açıkladı.

DEVLET Bakanı Recep Önal, banka birleştirmeleri konusunda zorlayıcı olmayacaklarını bildirdi. Önal, hala yapacakları işler bulunduğunu, özellikle mevduat sigortası üzerinde çalışılması gerektiğini belirten Önal, bu konuda Hazine ve Merkez Bankası'nın teknik çalışmaları olduğunu kaydetti. Önal, 5 bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devriyle ilgili, önümüzdeki dönemde karar verilmesi gereken hiçbir nokta kalmadığını bildirdi. Bu konuda bir süpriz olmayacağına işaret eden Önal, bundan sonra yapılacakların, tümüyle rehabilitasyonla ilgili olacağını vurguladı.

MEVDUAT GÜVENCESİ

Yüzde 100 mevduat sigortası güvencesini, Kurum çalışmaya başlayıncaya kadar devam ettireceklerini söyleyen Önal, mevduat sigortası yeniden düzenlendiğinde, bankaların değişik oranlarda mevduatı sigorta edeceklerini, bunun da bankalar arasında kaynak toplama rekabetini bir düzene koyacağını bildirdi. Önal, bu çalışmalar bittikten sonra, AB standartlarında çalışır hale gelineceğini, sistemdeki aksaklıkların ortadan kaldırılacağını verekabetin de verimliliği getireceğini söyledi.

DENEYİMLİYDİK

Önal, ‘‘Geçmiş dönemdeki banka operasyonları ve bankacıların kişisel sorumluluğu’’ ile ilgili bir soru üzerine, yönetici olarak geçmişteki olayların, kendileri için bir deneyim niteliğinde olduğunu vurguladı.

Bu bankalarla ilgili olayların yargıya intikal ettiğini hatırlatan Önal, şöyle konuştu:

‘‘Diğer teknik konularda biz çalışıyoruz. Bizim yapmamız gereken, bu bankaları yeni sahiplerine vermektir. Yeni sahipler kimdir? Biz bunu şimdiye kadar halledebilirdik. Yasalar ve uygun koşullar oluşmadı, global kriz dolayısıyla. Önümüzdeki dönemde, bu bankaların uygun sahiplerin eline geçmesi için çalışmalar sürdürülecektir ve bunlar süratle Fon kapsamından çıkarılacaktır. Fon, Hazine ve Merkez Bankası bir çalışma içindedir.’’

Önal, bankacılıkla ilgili bundan sonraki çalışmaların ne olacağının sorulması üzerine, şunları söyledi:

‘‘Bankacılıkla ilgili incelemeleri yaptığımız zaman, sorunlu bankamızın 5 adet olduğunu gördük ve bu tedbirleri aldık. Şimdilik bugünkü verilerle bitmiştir. Bundan sonrakiler tümüyle rehabilitasyonla ilgilidir. Bankaların fona devriyle ilgili, önümüzdeki dönemde bunun için karar verilmesi gereken hiçbir nokta kalmamıştır. Burada bir sürpriz olmayacaktır. Tabii çok ileriki dönemlerde, olağanüstü şartlar ortaya çıktığı zaman, bunun kararı o zaman verilecek. Ama bulunduğumuz noktada alınabilecek kararların tümü alınmıştır. Bundan sonraki kararlar sistemin tümünün iyileştirilmesine yönelik olacaktır.’’ ANKARA

Erçel: Söylenti sağlam bankaları bile batırır

MERKEZ Bankası Başkanı Gazi Erçel, ‘‘Bankalar Yeminli Murakıpları'nın yaptığı incelemeler ve bizim değerlendirmelerimiz, hali hazırda hiçbir bankanın bundan sonra bu türden olaylarla karşılaşmayacağını bize gösteriyor. Ancak bu yapılan operasyon, bizim ekonomik programımızın bir parçasıdır’’ dedi. Bundan sonra böyle bir operasyonun olmadığını vurgulayan ve ‘‘Söylentiler devam ederse, altını çiziyorum, normal, sağlam bir bankayı bile götürür’’ diyen Erçel, şunları söyledi:

‘‘Bundan sonra (bu kadar banka var, şu kadar banka var) diye herhangi bir şekilde, hiç kimsenin aklına soru gelmesin. Böyle bir soru gelirse, kredi müessesesi olan sağlam bir bankayı dahi götürebilecek söylentilerin, sistemde son derece büyük zararı olur. İlk önce sistemi düzelteceksiniz ve oradan gideceksiniz. Bu en önemli ön şartlardan bir tanesidir. ilerki dönemlerde tabii ki sıkıntılar çıkabilir. Onun için önlemler aldık. Son derece önemli bir bankalar kanunu, son derece önemli yasal çerçeve oluşturulmuştur. Bu çerçeve içinde programın bir parçası olan bu operasyon çerçevesi içinde, kimsenin bundan sonra soru işareti olmasın.’’

SİSTEMİ TEMİZLEDİK

Gazi Erçel, Ankara Sanayi Odası'nın düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada da, 5 bankaya al konulması operasyonu hakkında bilgi verdi. Erçel, beş bankanın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devriyle bankacılık sistemini temizlediklerini söyledi.

Bankalar operasyonu Dünya Bankası onayı ile yapıldı

DÜNYA Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chibber, bankanın sağlayacağı uyum kredisinin sorunlu bankalar için de kullanılması yönünde bir kısıtlama getirilmediğini, hükümetin isterse bu amaçla da kredileri kullanabileceğini söyledi. Chibber, ‘‘Hükümet çeşitli alanlarda bu kredileri kullanabilir. Bankacılık operasyonu Dünya Bankası'nın da oluruyla yapılmıştır. Banka bu operasyonu destekliyor. Hükümet Dünya Bankası kredisini bu bankalar için de kullanabilir. Bu konuda bir sınırlama yok’’ dedi. Chibber, bankacılık sektöründeki operasyonun tamamlandığını sandığını belirterek, ‘‘Bu operasyonun zamanlaması mükemmeldi. Çünkü Bankacılık Yasası yeni onaylandı ve operasyonun yasal zeminini oluşturdu. Operasyonla ilgili yeni bir adım atmanın gerekli olduğunu sanmıyorum. Şu ana kadar yapılan yeterlidir’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!