OMV, 1 milyar dolara PO’ya geldi, yeni petrol devi göründü

Güncelleme Tarihi:

OMV, 1 milyar dolara PO’ya geldi, yeni petrol devi göründü
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2006 00:00

Avusturya merkezli petrol ve doğalgaz şirketi OMV, Petrol Ofisi’nin (PO) yüzde 34’ünü 1 milyar 54 milyon dolara satın almak için Doğan Grubu ile anlaştı. Anlaşmayı Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ile OMV Başkanı Wolfgang Ruttenstorfer imzaladı. PO’yu "eşit ortak" olarak yönetecek ikili, bölgede rafineri ve petrol aramaya da odaklanacak.

TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesi ihalesinde de yer alan Avusturya merkezli Doğu Avrupa’nın en büyük petrol ve doğalgaz şirketi OMV, Petrol Ofisi’nin (PO) yüzde 34’ünü satın almak için Doğan Holding ile anlaşmaya vardığını açıkladı. OMV’nin Doğan Holding’in bünyesinde faaliyet gösteren Petrol Ofisi’nin yüzde 34’ü için 1 milyar 54 milyon dolar ödeyeceği belirtildi. OMW’nin açıklamasına göre, Doğan Holding ve OMV Petrol Ofisi’ni eşit ortak olarak kontrol edecek.

YÖNETİM EŞİT ORTAKLI: Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ile OMV Başkanı ve CEO’su Wolfgang Ruttenstorfer’in katılımıyla gerçekleyen imza törenine Doğan Holding Başkan Vekili İmre Barmanbek, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hanzade Doğan, Doğan Holding CEO’su Tufan Darbaz ve Petrol Ofisi Yönetim Kurul Başkanvekili Vural Akışık’ın yanı sıra OMV Başkan Yardımcısı Dr. Gerhard Roiss de katıldı. Anlaşmanın ardından OMV’den yapılan açıklamada, alım işlemi için ödenecek 1 milyar 54 milyon doların nakit akışı ve mevcut kredi olanakları ile finanse edileceği belirtildi. OMV açıklamasında, "Doğan Holding ve OMV, şirketin faaliyetlerini eşit ortaklar olarak beraber yürütecekler. Petrol Ofisi Yönetim Kurulunda sekiz üye bulunacak ve
/images/100/0x0/55eab8a9f018fbb8f89278db
bunlardan dördü OMV, diğer dördü de Doğan Holding tarafından atanacak" denildi. Petrol Ofisi’nin yeni yönetim kurulunda başkan Doğan Holding’den, başkan yardımcısı ise OMV’den olacak.

YÜZDE 68 YÖNETİM HİSSESİ: PO’da yönetim hakkı olan hisselerin yüzde 34’erlik paylarla OMW ve Doğan Holding’e ait olacağı, bunun dışındakilerin ise Doğan Holding’in "serbest kullanımı"nda kalacağı belirtiliyor. Açıklamada, bu işlemin yetkili organlarca bu yılın ikinci çeyreğinde onaylanmasının beklendiğini ve onayla birlikte yürürlüğe gireceği de ifade edildi.

ÖDEME PEŞİN OLACAK: Doğan Holding’ten yapılan açıklamada ise Petrol Ofisi’nin dağıtımdaki varlığını rafineri ve arama gibi faaliyetlerle güçlendirmek için yapılan bu satış işleminin bedelinin peşin olarak tahsil edileceği belirtildi. Ayrıca Petrol Ofisi ve OMV’nin Türkiye’de bir rafineri yatırımının yanı sıra Ortadoğu ve Kafkaslar’da arama üretim ve dağıtım işbirliği yapacakları kaydedildi. Doğan Holding CEO’su Tufan Darbaz yaptığı yazılı açıklamada, bu ortaklığın amacının finansman yaratmak olmadığını vurgulayarak, "Tam tersine petrol işinde lider bir ortakla birlikte daha büyük projelere imza atmak" olduğunu belirtti.

İKİNCİ ÇEYREKTE TAMAMLANACAK: Açıklamalarda ayrıca bu işlemin yetkili organlarca bu yılın ikinci çeyreğinde onaylanmasının beklendiği ve onayla birlikte yürürlüğe gireceği de ifade edildi. OMV Başkanı Wolfgang Ruttenstorfer, "Türkiye pazarına girmek, OMV’nin Avrupa’nın büyüyen kuşağındaki önde gelen konumunu daha da genişletme yönündeki 2010 stratejisine tamamen uygundur" dedi.

PO’nun 3 bin 500 bayisi yüzde 35 pazar payı var

KAMU iktisadi teşekkülü (KİT) olarak 1941 yılında Petrol Ofisi’ni, 2002 yılında İş Bankası ortaklığı ile 1 milyar 260 milyon dolara alan Doğan Grubu, Eylül 2005’te ortağının mülkiyetindeki yüzde 44.06 hisseyi de 616 milyon dolara devraldı. Böylece şirketteki payını yüzde 44.31’den yüzde 88.86’ya, 28 Ekim’de tamamlanan çağrı sonrasında da yüzde 92.98’e çıkartmıştı. Ancak Doğan 24 Ocak’ta PO’nun yüzde 6.25’ini yurt dışında kurumsal yatırımcılara satarak şirketteki payını yüzde 86.7’ye düşürmüştü. Bu satış işleminin gerçekleşmesiyle birlikte, Doğan Holding’in Petrol Ofisi’ndeki payı yüzde 52.7’ye gerileyecek. Yüzde 35 pazar payı Türkiye’nin önde gelen akaryakıt dağıtıcısı olan PO, 800 bin metreküplük toplam kapasitesiyle de en yüksek depolama kapasitesine sahip. Bu yıl tamamlanması beklenen 3 bin 500 bayii ağı ile Türkiye’nin en büyük ve yaygın dağıtım ağına sahip olan PO bünyesinde bin 34 kişi çalışıyor.

Orta Avrupa’nın en büyük petrol ve doğalgaz şirketi

OMV, Avusturya’nın borsada işlem gören en büyük sanayi kuruluşu. Şirket, 13 ülkede rafinaj ve pazarlama konusunda 2008’e kadar pazar payını yüzde 20’ye çıkarmayı hedefliyor. Sondaj ve üretim alanında ise şirket beş kıtada 18 ülkede faaliyet gösteriyor. Orta Avrupa’nın en büyük petrol ve doğalgaz şirketi olan OMV’nin piyasa değeri 12 milyar Euro. Şirket geçen yıl 9,8 milyar Euro ciro yaptı. Kuruluşu 1956’ya kadar uzanan şirketin yaklaşık 6 bin 500 çalışanı bulunuyor. Şirketin orağı olduğu Petrom’un ise 50 bin 740 çalışanı var.

18 ülkede faaliyette 2 bin 536 istasyonu var

PETROL arama ve üretim sektörlerinde 5 kıtada, 18 ülkede faaliyet gösteren OMV, gaz işletmesi sektöründe ise depolama kapasitesinin yanı sıra 2 bin kilometre uzunluğunda boru hattına sahip. OMV’nin şu anda Avusturya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan, Sırbistan-Karadağ ve Bosna Hersek gibi 13 ülkede 2 bin 536 akaryakıt istasyonu bulunuyor. OMV’nin aynı zamanda, AMI Agrolinz International GmbH şirketinde yüzde 50 ve dünyanın en büyük poliolefin üreticilerinden biri olan Borealis A/S şirketinde de yüzde 35 olmak üzere, çeşitli entegre kimyasal ve petrokimya tesislerinde de ortaklığı bulunuyor. Şirketin ayrıca Petrom SA şirketinde yüzde 51, EconGas GmbH şirketinin yüzde 50, Bayernoil rafineri ağında yüzde 45 ve Macar şirketi MOL de yüzde 10 hissesi bulunuyor.

Herald Tribune: Türkiye cazip

DÜNYANIN etkili gazetelerinden Herald Tribune’de yer alan bir haberde dün Hazine’nin yaptığı referans tahvil ihalesi için, "Avrupa Birliği (AB) üyeliğine hazırlanan ve enflasyonu düşüren Türkiye son 20 yılın en düşük kazançıyla 20 ay vadeli bono satışı yapabilir" denildi. Hükümetin enflasyonu son 30 yılın en düşük seviyesine çektiğini, vergileri yükseltip, harcamaları kestiğini ve böylece Mart 2004’ten bu yana 20 aylık bono faizinin 11 puan gerilediğini aktaran haberde gecelik faizlerin yüzde 6 bin 200’leri bulduğu 2001 krizini atlatan Türkiye’nin borçlanma maliyetlerinin düştüğüne de dikkat çekildi. Haberde, Deka Yatırım Frankfurt’tan Oliver Kastner’ın "Gelişen Avrupa’nın en çekici pazarları arasında Türkiye de bulunuyor" görüşleri aktarıldı.

Fiyat piyasa değerinin  yüzde 19 üzerine çıktı

ÖDENMİŞ sermayesi 417 milyon 450 bin YTL olan PO’nun piyasa değeri, dünkü ilk seans kapanış fiyatı olan 8.35 YTL’ye göre, yaklaşık 3.5 milyar YTL seviyesinde bulunuyor. Döviz bazında yaklaşık 2.6 milyar dolara denk gelen bu değerle, Avusturyalı OMV’nin ödemeyi taahhüt ettiği 1 milyar 54 milyon doların üzerinden ortaya çıkan toplam 3.1 milyar dolarlık değer, PO’nun hisse satışının yaklaşık yüzde 19 primli yapıldığını gösteriyor. Dün ilk seans sonunda Petrol Ofisi hisseleri yüzde 10.6 primle 8.35 YTL’den, Doğan Holding yüzde 5.83 primle 6.35 YTL’den kapandı. Hisseler ikinci seansta işleme kapalı kaldı.

Petrol Ofisi moral verdi borsa yüzde 4.29 yükseldi

GLOBAL piyasalarda faiz yükselişlerinin cazibesiyle paranın Türkiye’den çıkacağı endişesi geçen hafta İMKB’ye yaklaşık yüzde 8 değer kaybettirirken, haftanın ilk günü uluslararası borsalarda toparlanmayla endeks yüzde 4.29 primle kapandı. Piyasada moralleri yükselten diğer bir gelişme de Türkiye’ye yabancı ilgisinin işareti olarak değerlendirilen Avusturyalı OMV’nin Petrol Ofisi’nin yüzde 34’ünü almak için anlaşması oldu. Borsa çevreleri, "Borsada geçen haftaki düşüş yurtdışına bağlı olmuştu. Bugün dışarıda toparlanma var biz de bundan etkilendik. Ayrıca içerde de yabancı ortaklıkla ilgili şirket haberleri (Petrol Ofisi) yabancı ilgisi açısından moral verdi" yorumunu yaptılar.

2006 yılının ilk büyük alım-satım operasyonu

GEÇEN yıl satın alma ve ortaklıklarla 10 milyar doları bulan yabancı sermaye girişinde yılın son aylarında artan hareketlilik, bu yıl da OMV ile devam etti. 2005 yılında Türk Telekom’un 6 milyar 550 milyon dolarlık özelleştirilmesi, Çukurova Grubu’nun Turkcell’deki Rus Alfa operasyonunu tamamlaması, Vodafone’un Telsim ihalesini kazanması ardından Garanti Bankası’nın General Electric ile el sıkışması yılın son aylarında Türkiye’ye yüklü miktarda yabancı sermaye girişi sağladı. Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, fiili yabancı sermaye girişi 2005 yılında yüzde 239 artışla 9.6 milyar dolara ulaştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!