Okyanusların Lizbon buluşması

Güncelleme Tarihi:

Okyanusların Lizbon buluşması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Okyanusları kirletmeyelim

Portekizli denizci Vasco De Gama'nın Hindistan'ı keşfedişinin 500. yıldönümü nedeniyle gerçekleştirilen Expo'98 Dünya Fuarı'nda 155 ülke, ‘‘Okyanusları Koruyalım’’ teması altında Lizbon'da buluştu. Milyonlarca dolara mal olan pavyonlar, okyanusların tehlikede oluşu gerçeğini, 11 yaşındaki bir çocuğun anlayacağı dilde hazırlanmış bilgi ve gösterilerle sergilediler.

MAKAO'NUN ULUSAL GÜNÜ

Expo'98'i ziyaret edenler her gün bir ülkenin ulusal gününe rast geliyor. 19 Haziran, Portekiz'in son sömürgelerinden olan Makao'nun ulusal günüydü. Yerel giysiler içindeki Makaolular, içi kumarhane, dışı tapınak olan pavyonlarının önünde saatlerce dans ettiler. Makao, bu yıl Çin'e iade edilecek.

BATAKLIKTAN CENNETE

Expo'98'in başta CocaCola olmak üzere 35 resmi sponsoru var. Bu proje için 24 milyar dolar harcandı. Bataklık olan, petrol rafinerilerinin bulunduğu bölge üç yıl içinde Lizbon'un en lüks semtlerinden biri haline getirildi. Yeni havaalanı, oteller ve metro istasyonu yapıldı.

TÜRKİYE İLGİ ÇEKTİ

Boğaz'da süzülen saltanat kayığı efektiyle en çok beğenilen ilk üç pavyon arasında gösterilen Türk pavyonunu günde ortalama beş bin kişi ziyaret ediyor. Sultan Abdülaziz dönemine ait 25 metrelik, altın varaklı kayık, özel bir projeksiyonla denizdeymiş gibi görünüyor. 13. SAYFADA

SALTANAK KAYIĞI VE SANCAK

Saltanat Kayığı Deniz Müzesi'nden çıkarılırken bir km. patiska bezle sarılmış, süngerle çevrilip keçeyle sağlamlaştırılmış. Sekiz günlük bir gemi yolculuğundan sonra polis eskortları eşliğinde Expo '98'e getirilen kayığın taşınmasında 38 kişi çalıştı. Pavyonda aynı zamanda üç dini temsil eden 3. Selim'e ait donanma sancağı da ilgi çekiyor.

Çöplük cennet oldu

Portekizli denizci Vasco Da Gama'nın Hindistan'ı keşfedişinin 500. yıldönümü nedeniyle, dünyanın en büyük fuar organizasyonu Lizbon'da gerçekleştiriliyor. Lizbon'un çöplük olarak kullanılan bataklık bölgesi üç yıl içinde Avrupa'nın en modern merkezine dönüştürüldü. 22 Mayıs'ta muhteşem bir törenle açılan Dünya Fuarı Expo '98'i bugüne kadar 600 bin kişi gezdi. 30 Eylül'e kadar faaliyet gösterecek fuarı 8 milyon 300 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

‘‘Okyanuslar, gelecek kuşaklara miras’’ ana teması altında gerçekleştirilen Expo '98 Dünya Fuarı bu konuda uluslararası bilgi ve tecrübe alışverişini sağlamayı, yeni politikaların tespitine katkıda bulunmayı ve okyanuslarla ilgilenen ulusların çabalarını birleştirmeyi hedefliyor. Fuara, Abudabi'den İsveç'e, Hindistan'dan Almanya'ya, Zambiya'dan Amerika'ya, okyanusa kıyısı olsun olmasın, her kıtadan toplam 155 ülke katılıyor. Her ülke okyanus teması çerçevesinde, denizlerin geleceğine ilişkin kendi katkı ve görüşlerini milli pavyonlarında sergiliyor. Katılımcılar aynı zamanda Tagus nehri kıyısında sıralanan restoranlarıyla da ziyaretçilere özgün mutfaklarını sunuyorlar.

TÜRKİYE İLK ÜÇTE

Expo'98'in en çok ziyaret edilen ilk üç pavyonu arasına girmeyi başaran Türkiye, dört modülden oluşan dev standında mistik bir ortam yaratmış. Tanıtıma yönelik hazırlanan pavyonda sergilenen tarihi eserlerin ekspertiz değeri tam 39 milyon dolar.

Birbuçuk ay gece gündüz çalışılarak tamamlanan Türk pavyonunun yıldızı Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan 19. yüzyıla ait bir saltanat kayığı. Portekiz televizyonu saltanat kayığının pavyona taşınışını naklen yayınlamış.

Bin 300 metrekarelik bir alana yayılmış Türk pavyonu 7 milyon 900 bin dolara mal oldu. Pavyonda Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nden, Topkapı Sarayı, Anadolu Medeniyetleri, Türk İslam eserleri, Sadberk Hanım ve Deniz Müzesi'nden getirilen toplam 93 tarihi eser sergileniyor. ARGE Yapı ve Yeni Ajans tarafından gerçekleştirilen Türk pavyonunu eylül ayına kadar 3,5 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

OKYANUS CANAVARLARI

Ortaçağ'da yaşayan insanlar okyanusu azgın canavarların yaşadığı korkunç bir deniz olarak tanımlıyorlardı. Expo'98'deki gösterilerden birinde eski insanların gözünde canlandırdığı bu azgın canavarlar tanıtılıyor...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!