OHAL'in kaldırılması olumlu yansıyacak

Güncelleme Tarihi:

OHALin kaldırılması olumlu yansıyacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2018 01:08

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, “OHAL'in kaldırılması tabii ki Türkiye'ye olumlu yansıyacak, küresel doğrudan yatırımları, fon akışını, algısını olumlu etkileyecek, Türkiye'nin normalleşmesine katkıda bulunacak” dedi.

Haberin Devamı

Şimşek, Habertürk'te katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Piyasalardaki son dalganın tamamen küresel piyasalardan kaynaklandığına işaret eden Şimşek, Merkez Bankası’nın güçlü tepki vererek para politikasını sadeleştirdiğini ve enflasyonla mücadelede kararlığını gösterdiğini söyledi. Şimşek, para politikasında gerekenin yapıldığına, maliye politikasının da mali disipline devam edeceğine dikkati çekerek, geriye sadece reformların hızlandırılmasının kaldığını aktardı. Parasal sıkılaşma ile iç talebin bir miktar yavaşlayacağını, dış talebin de büyümeyi destekleyeceğini belirten Şimşek, “Bu da cari açığın azalması ve enflasyonun düşmeye başlaması demek. Özetle seçim sonrası belirsizlik azalacak, reformları hızlandırma kabiliyetimiz artacak” diye konuştu.

İNŞAATIN PAYI
Muhalefetin üretim yerine ‘betona’ yatırım yapıldığı eleştirilerine de değinen Şimşek, “İnşaat sektörünün üretim yoluyla milli gelir içindeki payı 2001-2017 döneminde ortalama payı yüzde 7.7. Bu üretimin yüzde yaklaşık 92'si inşaat dışı demek. Kaynakların sadece 7.7'si inşaata gitmiş. Avustralya'da inşaat sektörünün milli gelirdeki payı yüzde 8.1, Avrupa'ya bakıldığında, Slovakya ve Polonya'da yüzde 7-8 arası, Latin Amerika'da yüzde 7.9-7.4 civarı. Bizdeki oran, pek çok gelişmekte olan ülkeye benzer” ifadelerinin kullandı.

Hain darbe girişimi ve terör olayları nedeniyle Türkiye'nin OHAL dönemine geçmeye mecbur kaldığını anımsatan Şimşek, “OHAL'in kaldırılacak olması muazzam olumlu bir gelişme. Sayın Cumhurbaşkanımız bu taahhüdü verdiler. Bu çok önemli. Türkiye zaten terör koridorunu yıktı. Şimdi terör koridoru yıkıldığına, FETÖ'yle mücadelede başarılı olunduğuna göre, OHAL'in kaldırılması tabii ki olumlu yansıyacak. Küresel doğrudan yatırımları, fon akışını, algısını olumlu etkileyecek, Türkiye'nin normalleşmesine katkıda bulunacak. Zaten liradaki değer kaybı, önemli ölçüde bu algı bozulması ve bunun fon akışına olumsuz yansımasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!