Odak ülke Katar

Güncelleme Tarihi:

Odak ülke Katar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2015 00:35

Rusya ile Türkiye arasındaki gerilim ‘Boğaziçi Zirvesi’ne de yansıdı. 9-11 Aralık’ta “Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah” temasıyla düzenlenecek zirveye Rusya bölgesinden 7 katılımcı gelmeme kararı alırken, ‘odak ülke’ Katar oldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin, hava sahasını ihlal ettiği için bir Rus savaş uçağını 24 Kasım’da düşürmesinden sonra iki ülke arasında başlayan gerilimin etkileri sürüyor. 9-11 Aralık tarihlerinde 6’ncısı gerçekleşecek ‘Boğaziçi Zirvesi’ne Rusya bölgesinden 7 katılımcının gelmeme kararı aldığı bildirildi. Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından Türkiye İhracatçılar Birliği’nin (TİM) ev sahipliğinde Çırağan Sarayı’nda düzenlenecek zirvenin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapması bekleniyor. 80 ülkeden 2 binin üzerinde siyaset ve iş dünyasının katılımıyla düzenlenecek Boğaziçi Zirvesi’nin Türk firmalarına 750 milyon dolarlık iş hacmi yaratması bekleniyor. Tanıtım toplantısında konuşan UİP Başkanı Cengiz Özgencil, “Rusya ile yaşanan gerginlik sonrasında bölgeden yedi katılımcının Türkiye’de yapılacak zirveye katılmaktan vazgeçti” dedi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN KONUŞACAK

Odak ülke Katar


Boğaziçi Zirvesi ile ilgili toplantıda verilen bilgiye göre, zirve son 5 yılda Türkiye ekonomisine 1.7 milyar dolarlık katkı sağladı. Bu yılki etkinliğe; Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Asya, Avrupa, Amerika ve Balkanlar olmak üzere toplamda 80 ülkeden siyasetçi ve iş adamları katılacak. Zirve, ekonomik, siyasi, bilimsel ve kültürel alanlarda sonuç odaklı diyalog yaratmak ve işbirliklerinin kurulmasını sağlamak üzere siyasetçileri, genç liderleri, iş dünyasını ve öncü girişimleri tek çatı altında topluyor. Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın da katılacağı zirvede; Katar, Tunus, ABD, Fas, Lübnan başta olmak üzere çok fazla ülkeden, OECD, Dünya Bankası ve Uluslararası Enerji Ajansı gibi uluslararası kuruluşlardan toplamda 149 önemli isim de konuşma yapacak. “Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah” temasıyla gerçekleştirilecek zirvenin katılımcıları 3 gün boyunca, küresel yoksulluğu en aza indirirken, refah seviyesini artırmanın yollarını tartışacak. Zirvede özellikle, küresel gelişimin lider sektörleri olarak bilinen inşaat, telekomünikasyon, bankacılık, enerji, dış ticaret, iskan ve kentsel dönüşüm sektörlerindeki iş fırsatları masaya yatırılacak.

Haberin Devamı

750 milyon $ hacim

Her yıl farklı bir ülkenin yatırım fırsatlarının değerlendirildiği Boğaziçi Zirvesi’nin bu yılki odak ülkesi ise Katar. 9 Aralık akşamı gerçekleşecek Katar Gecesi’nin açılış onur konuşmalarını, Katar Kültür Sanat ve Kültürel Miras Bakanı Hamad Bin Abdülaziz Al Kawari ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal yapacak. Ayrıca, aralarında üst düzey siyasetçilerin de bulunduğu çok sayıda Katarlı bürokrat ve iş adamı da zirveye katılacak. Geçen yıl 560 milyon dolarlık iş hacmi yaratan zirvede bu yılki beklenti ise 750 milyon dolar.

İkili ilişkiler gelişecek

TOPLANTIDA konuşan TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, TİM olarak son 5 yıldır ev sahipliğini yaparak destekledikleri zirvenin bu yıl 80 ülkenin siyaset ve iş dünyasından önde gelen isimleri buluşturacağını söyledi. Çıkrıkçıoğlu, ikili ilişkiler ve diplomasinin her geçen gün daha da ön plana çıktığını ifade etti. Çıkrıkçıoğlı, küresel ekonominin getirdiği kırılganlıkları azaltmak ve sürdürülebilir kalkınmayı tesis etmek için uluslararası ilişkileri ve işbirliklerini arttırmanın büyük önem taşıdığının altını çizdi. Türkiye’nin bu bağlamda çevre ve komşu ülkelerle olan bağlarını kuvvetlendirmesini kritik bulduklarını vurgulayan Çıkrıkçıoğlu, “Siyasi krizlerin yaşandığı bir coğrafyada yaşıyoruz. O yüzden Türkiye’nin kendisini tüm dünyaya anlatabilmesi çok önemli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!