Obama şah Boehner mat

Güncelleme Tarihi:

Obama şah Boehner mat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2013 00:58

Amerikan Kongresi, dün gece ülkenin temerrüde düşme riskini son anda engelledi. Gece yarısına saatler kala yapılan oylamayla Yönetim’e şubata kadar borçlanma yetkisi tanındı. Ocak ayına kadar sürecek geçici bir çözümle de 16 gün kapalı kalan federal hükümet bu sabah yeniden açıldı. Kazanan Obama, kaybeden Boehner oldu.

Haberin Devamı

AMERİKAN Kongresi’nin Temsilciler Meclisi kanadında çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçiler, bundan iki yıl önce Beyaz Saray’la girdikleri borç limiti kavgasından istediklerini alarak çıkınca, ABD Başkanı Barack Obama o zaman şunu demişti: “Bir daha bunun olmasına izin vermeyeceğim. Bu demokrasi için iyi değil. Bu başkanlık için iyi değil.” Cumhuriyetçiler o krizde Beyaz Saray’dan büyük bütçe kesintileri koparmış, istedikleri bazı vergi düzenlemeleri elde etmiş ama yaşanan karmaşa ve tıkanıklık yüzünden de ABD’nin kredi notu derecelendirme kuruluşlarından S&P tarafından AAA’dan AA’ya düşürülmüştü.

TAVİZ VERMEDİ

İşte iki yıl sonra yine bir borçlanma limiti krizinde Obama bu kez gerçekten de söz verdiğini yaptı. İki yıl önce Cumhuriyetçilere verdiği tavizlerin hiçbirine bu defa yanaşmadı. Bir bütçe onaylamak için kendisinden 2010’da geçirdiği sağlık reformunu ertelemesini isteyen Cumhuriyetçileri şantajcılıkla suçladı. Bu koşullarda asla müzakere yürütmeyeceğini söyledi. Ve New York Times’ın ifadesiyle müzakere isteyen Cumhuriyetçileri en sonunda yalvarttı. Koyu Cumhuriyetçi haber sitesi Drudge Report’un bile ağlayan bir Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner fotoğrafıyla duyurduğu oylamayla ise zaferini ilan etti. Amerikan Kongresi dün gece federal hükümetin temerrüde düşeceği 17 Ekim’e saatler kala bir tasarı üzerinde uzlaşmak zorunda kalınca hem borç limiti yükseltildi hem de 2014 bütçesi üzerinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 16 gündür kapalı kalan federal hükümet açıldı.

Haberin Devamı

TASARI SENATODAN ÇIKTI

Krizi aşan tasarı, Senato’nun Çoğunluk Lideri Demokrat Partili Harry Reid ve Cumhuriyetçilerin grup başkanı Mitch McConnell arasında süren müzakereler sonucu oluşturuldu. Buna göre federal hükümetin 1 Ekim’den beri kapalı kalmasına neden olan bütçe anlaşmazlığı, Yönetim’e 15 Ocak 2014’e kadar verilen harcama yetkisiyle geçici olarak aşıldı. 17 Ekim itibarıyla aşılacağı bilinen 16.7 trilyon dolarlık borç limiti için de yine geçici bir formül bulundu ve 7 Şubat 2014’e kadar hükümete borçlanma yetkisi sunuldu. Cumhuriyeçiler ve Demokratların, benzer bir kriz içine girmemeleri için ise iki tarafın vergi ve bütçe kesintileri üzerinde yürütecekleri görüşmeleri 13 Aralık’a kadar bitirmeleri mecburiyeti getirildi.

Haberin Devamı

Krizler alışkanlık olmasın

SENATO’da tasarı için akşam yapılan oylama 81’e 18 kabul edilince Başkan Obama Temsilciler Meclisi’nin de kabul etmesinin ardından tasarıyı derhal onaylayacağını açıkladı. Ardından “Umarım, bir dahaki sefere bu iş 11’inci saatte olmaz” dedi.
Krizin en büyük kaybedeni Boehner ise Ohio’da bir radyo istasyonuna beyanat vererek şöyle dedi: “İyi dövüştük. Sadece kazanamadık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!