Nükleerden vazgeçmek yok, Japonlarla görüşmeler sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Nükleerden vazgeçmek yok, Japonlarla görüşmeler sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2011 00:00

Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami felaketinin ardından, akıllara Türkiye’de yapılacak nükleer santrallar gelirken, Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Nükleer santral yapımı, Türkiye’de devam edecek” diye konuştu. Yıldız, Sinop’ta kurulacak ikinci nükleer santral için görüşmelerin sürdüğü Japon heyetin halen Ankara’da olduğunu açıkladı.

BU KENTİN YARISINDAN HABER ALINAMIYOR- FOTO GALERİ     

 

HALK ÇATILARA VE SOKAKLARA AKIN ETTİ- FOTO GALERİ

    

NÜKLEER TESİSTEKİ PATLAMA ANI / WEB TV          

     

FUKUŞİMA NÜKLEER TESİSİNDE PATLAMA- FOTO GALERİ          

  

JAPONYA'DAN SON GÖRÜNTÜLER / WEB TV 

 

FUKUŞİMA'DA HALK SIĞINAKLARDA TOPLANDI - FOTO GALERİ  

Haberin Devamı

Birebir takip ediyoruz
Taner Yıldız, Japonya’daki depremle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, “Bunun bizim yapacağımız nükleer güç santralleriyle alakalı korelasyonunu, ilişkilerini tek tek gözlemliyoruz” dedi. “Türkiye Buluşmaları” programı kapsamında düzenlenecek eğitim toplantısı için Erzurum’a giden Yıldız, gazetecilerin soruları üzerine Japonya’daki nükleer santrallarla ilgili olarak “Sıcağı sıcağına, birebir takip ediyoruz. Bunun bizim yapacağımız nükleer güç santralleri ile alakalı korelasyonunu, ilişkilerini tek tek gözlemliyoruz.”
‘Sorunu giderdik’ dediler
Japonya’daki gelişmeler için “Bizim açımızdan tabii ki önemli” diyen Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Ama böyle bir sınamadan geçmiş, bu kadar yüksek bir deprem şiddetinden geçmiş olması Japonya adına talihsizlik. Fukuşima’daki nükleer santrallerle alakalı bir sıkıntı çıktığını söylediler. Yaklaşık 40 yıllık bir santral. Ama en son aldığımız haberlerde, radyoaktif seviyenin hızla düşürüldüğünü, soğutmayla alakalı problem vardı, onu da deniz suyu ile giderdiklerini söylediler.”
Başbakan’a bilgi verilecek
Mart sonuna kadar müzakerelerin belli bir seviyeye gelmesini öngördüklerini belirten Yıldız, şunları söyledi: “Aralık sonunda görüşmelerde, taraflar birbirlerine 3 ay gibi bir süre vermişlerdi. Mart sonuna kadar da önemli ölçüde bir belirlemeyi yapmamız gerekiyor. ”
Nükleer mühendis gerekiyor
Nükleer santral kurulması çalışması sürerken, işletme konusunda eleman yetiştirmek için, nükleer mühendislerin 60’ar kişilik guruplar halinde, 7 yıl boyunca yurtdışında 1-2 yıllık eğitime gönderileceğini açıklayan Taner Yıldız, bu konuda şu bilgileri verdi: “Halen meslek örgütlerine kayıtlı 250 nükleer mühendis var. Dışarıda da bu kadar varsa 500 kişi eder. Bize daha fazla nükleer mühendis gerekiyor.”

Haberin Devamı

Japonlar yapıyorsa biz daha iyisini yaparız

BAYINDIRLIK ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Japonya’daki depremde hemen hemen ruhsatlı yapılmış binalarda bir yıkım olmadığının görüldüğünü belirterek, “Japonlar yapıyorsa biz daha iyisini yaparız. Buna herkes inansın. Zaten biz burada bunun için uğraşıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!