Nükleer eğitim için Rusya'ya 600 öğrenci gönderilecek

Güncelleme Tarihi:

Nükleer eğitim için Rusyaya 600 öğrenci gönderilecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2012 10:15

Mersin Akkuyu'da yapılması planan nükleer santralde çalışacak 600 öğrenci Rusya'ya eğitime gönderiliyor. Rusya'daki eğitimleri sürecinde burs alacak olan ve her türlü ihtiyaçları karşılanacak olan öğrencilerin Türkiye'ye dönüşlerinde de işleri 'garanti'. Yüksek ücret ile işe alınacak öğrencilerin sahip olacağı hakları ise oldukça fazla.

Haberin Devamı

Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin işletim sürecinde istihdam edilmek üzere Rusya’ya eğitime gönderilecek öğrenci sayısı 600’e çıkarıldı.

Aydın'da katıldığı bir toplantı öncesi konu ile ilgili konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu yıl nükleer mühendislik eğitimine 75 öğrencinin gideceğini, toplamda 300 olan gidecek öğrenci sayısını 600’e çıkardıklarını söyledi. Bakanlığın konu ile ilgili son bilgileri pazartesi günü kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

Bakanı Taner Yıldız,  “Türkiye'nin büyüme hızını karşılayacak olan ikinci ve üçüncü nükleer  santrallerin de bir kısmı işletme halinde bir kısmı inşa halinde, mutlaka 2023  yılına kadar Türkiye'ye kazandırılması gerekiyor” dedi.

Mersin Akkuyu'da kurulacak  nükleer santral için Rusya Federasyonu ile yürütülen çalışmaların, kendi seyrinde  devam ettiğini, bu arada yeni nükleer santraller kurma konusunda müzakerelerin  sürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

İKİNCİ SANTRAL KARADENİZ'E

Bu kapsamda Akkuyu'nun ardından Karadeniz'de ikinci bir dört ünitelik  nükleer santral kurmak için müzakerelerin sürdüğünü ifade eden Yıldız, “Japonya,  Çin, Güney Kore, Rusya ve Kanada'da yürüttüğümüz çalışmalar var. Türkiye'nin  büyüme hızını karşılayacak olan ikinci ve üçüncü nükleer santrallerin de bir  kısmı işletme halinde bir kısmı inşa halinde, mutlaka 2023 yılına kadar  Türkiye'ye kazandırılması gerekiyor. Müzakere konusunda Türkiye çok ciddi  mesafeler kaydetti” diye konuştu.

PROJEYİ ŞİRKET HAZIRLADI

Burslu olarak Rusya’ya eğitime gidecek öğrenciler Rusya'daki Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesinde (MEPhI) eğitim görecek. Projeyi Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. adı ile kurulan şirket hazırladı.

BU YIL 75 ÖĞRENCİ GİDİYOR

Daha önce yapılan açıklamaya göre bu yılın Eylül ayı döneminde 50 öğrencinin Rusya’ya gönderilmesi planlanıyordu. Ancak Bakan Yıldız’ın açıklamasına göre bu sayı yüzde 50’lik artış ile 75’e çıkarıldı.

Tamamı Proje Şirketi tarafından sağlanacak burs ile MEPhI'de eğitim görecek.

13 YIL MECBURİ HİZMET
Söz konusu eğitimi tamamlayarak mezun olan öğrenciler Akkuyu nükleer santralinde en az 13 yıl mecburi hizmette bulunacak. Çalışanlara yüksek bir ücretin yanı sıra sigorta ve lojman gibi imkanlar da sağlanacak.

Haberin Devamı

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Geçen seneden farklı olarak bu sene sınava lise mezunu olacak olan ve Nisan 2012’de üniversite sınavına giren öğrenciler de katılabilecek. Sınavı Proje Şirketi olan Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ (Proje Şirketi) yapacak.

Başvurular, 21 Mayıs– 01 Temmuz 2012 tarihleri arasında akkunpp.com internet adresinden yapılabilecek.

15 Temmuz Pazar günü Ankara Gazi Üniversitesi Mühendislik fakültesinde yazılı sınav yapılacak. Üniversiteye giriş puanı esas alınarak başvuranlar içinden 600 öğrenci yazılı sınava çağrılacak.

600 öğrenci içerisinden 300 öğrenci sözlü sınava çağrılacak ve içlerinden 75 asil, 75 yedek öğrenci seçilecek.

Seçilerek gönderilecek 75 öğrenci ilk yıl Rusça dil eğitimi alacak, akabinde öğrencilere 5,5 yıllık nükleer mühendisliği lisans eğitimi verilecek.

Haberin Devamı

Öğrenciler Rusya’daki eğitimlerinin ardında, 1 ila 3 yıl arasında Rusya Federasyonu’ndaki nükleer güç santrallerinde uygulamaya yönelik uzmanlık çalışması yapacak.

TÜM MASRAFLARI KARŞILANACAK

Eğitim programı kapsamında öğrenciler bir yıl boyunca Rus Dili ve akademik Rus dili eğitimi alacak, akabinde ise 5,5 yıl sürecek bilimsel eğitim programını tamamlayacaklar.

Aylık 500 dolar tutarında bursun yanı sıra, Rusya'da eğitim hakkını kazanan öğrencilere proje şirketi tarafından yılda bir kere Türkiye-Moskova-Türkiye gidiş dönüş uçak bileti, okul kayıt ücreti (harç parası), ders kitapları ve her türlü materyal temini, 2-3 kişilik odaların bulunduğu öğrenci yurdunda barınma, mezuniyet sonrası 1-3 yıllık uygulamaya yönelik uzmanlık çalışma döneminde barınma imkanı verecek.

Haberin Devamı

Öğrencilerin tüm sorunlarını 7 gün 24 saat iletebilecekleri Moskova'da mukim özel danışmanlar istihdam edilirken, eğitim programını başarı ile tamamlayan öğrencilere Mersin-Akkuyu Nükleer Güç Santralinde unvanları doğrultusunda iş imkanı, sağlık sigortası ve lojman imkanı sağlanacak.

Bu arada MEPhI'den mezun olup Akkuyu Nükleer Güç Santralinde istihdam edilecek Türk öğrencilere Moskova'ya en yakın nükleer güç santralinde görev yapan Rus mühendislerin aldığı ücretten az olmayacak şekilde maaş ödemesi yapılacak.

SINIFTA KALMAMA ŞARTI

Sağlanan olanağa karşılık öğrencilerin de 1 yıllık hazırlık eğitiminden sonra ara vermeden kesintisiz olarak 5,5 yıllık akademik eğitime başlamak ve bunu başarı ile tamamlama sorumluluğu olacak.

Haberin Devamı

Eğitim alacak öğrenci, eğitim programının bitiminin ardından Akkuyu Nükleer Güç Santralinde, Rusya'da eğitim görülen sürenin (1 yıl hazırlık 5,5 yıl akademik eğitim) 2 katı süre ile çalışmak zorunda olacak.

Seçilen 50 kişi Ankara'da gerçekleştirilecek oryantasyon eğitimine katılacak ve başarılı olup sağlık raporu sunana adaylar ile proje şirketi arasında taahhütname imzalanacak.

MEPhI Üniversitesinin yasal düzenlemeleri çerçevesinde, başarısızlık durumunda veya haklı gerekçe sunulmadan derslere katılmama durumunda öğrenciye herhangi bir Rus veya yabancı öğrenciye uygulanan ceza uygulanacak, söz konusu kusurları olan öğrenciler eğitimden uzaklaştırılacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!