Notlar

Güncelleme Tarihi:

Notlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Programdan çıkarılanlar

Hükmet programının ekonomi bölümünde; daha önce hazırlanan taslak ile dün açıklanan son metin arasında bazı farklılıklar vardı. Bazı bölümler programdan çıkarılmıştı. Hükümet programından çıkarılan bazı bölümlerin ‘‘sadeleştirme’’ amacı taşıdığı ortada. Ancak öyle bölümler var ki; iki cümle ile program metninde kalabilir, bu da programın sadeliğine gölge düşürmezdi. Peki, neydi bu bölümler, neden çıkarılmıştı? İşte bunlardan birkaçı:

Herşeyden önce özelleştirmeye ilişkin bir bölüm vardı ki taslakta okuduğumuzda, kendi kendimize ‘‘hangi cesaretle buraya konulmuş’’ demekten kendimizi alamamıştık. Bu da özelleştirme bölümünde yeralan ‘‘Özelleştirme kapsamındaki KİT'lerin gerektiği takdirde Hazine'ye geri alınıp, gerekli rehabilitasyona tabi tutulduktan sonra özelleştirileceği’’ idi.

Bu bölümün muhalefet tarafından ‘‘bunlar özelleştirme yapmayacaklar, kılıf arıyorlar’’ diye eleştirileceği hemen hemen kesindi.Bu bölüm büyük ihtimalle bu muhtemel eleştiri nedeniyle metinden çıkarılmış.

Taslakta yeralan özelleştirme sürecine hız verilirken ortaya çıkabilecek olumsuzlukları önlemek amacıyla özellikle doğal tekel konumunda bulunan KİT'ler için kanuni düzenleme yapılması ise programa aynen girmiş.

Taslakla programın son şekli arasında en büyük farklılıklardan biri de ekonomiye ilişkin bölümünün giriş cümlesi olmuş. Taslakta giriş cümlesi aynen şöyleydi: ‘‘Ekonomi konusunda enkaz edebiyatı yapmak niyetinde değiliz. Ancak bugüne kadar halkımıza söylenenleri dikkate alarak bir durum tesbiti yapmakta da yarar var.’’ Program metninde bu cümle çıkarılmış ve daha sonra gelen ‘‘Hükümetimiz iç ve dış dengelerin bozulduğu ve enflasyonun hızlandığı bir ekonomik ortamda göreve başlamıştır’’ haline gelmiş.

Değişikliklerden biri de borçlanma ve kamu finansmanı bölümünde yapılmış. Taslakta çok geniş olarak yeralan bu bölüm programın aslında daha kısa hale getirilmiş. ‘‘Ödenek aşımının zorlaştırılacağı’’ aynen programda korunurken, taslakta yeralan ‘‘ödenek tayınlaması yerine harcamacı kuruluşlarla birlikte ödenek ve buna parelel nakit planlaması uygulamasına geçilecektir’’ bölümü ise programda yeralmamış.

Ödenek tayınlaması yerine ödenek ve nakit planlamasına geçilmesi, yıllardır bürokratların özlediği, bütçe harcamalarında politik etkileri ortadan kaldıran bir uygulama idi. Bu bölümün çıkarılması, hükümetin gerek gördüğü takdirde politik yatırımlardan kaçınmayacağını da gösteren bir işaret sayılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!