Niyet mektubu yarın IMF'ye veriliyor

Güncelleme Tarihi:

Niyet mektubu yarın IMFye veriliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2001 00:00


Yeni ekonomik programın taahhütlerini içeren Niyet Mektubu'nun, yarın, halen Türkiye'de bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetine verilmesi bekleniyor.
Haberin Devamı

Ekonomi yönetimi, IMF ile varılan anlaşmayı resmi bir zemine oturtabilmek için, Niyet Mektubu'nun ayrıntıları üzerinde bugün bir çalışma yapacak.

Yetkililer, dış finansman gereğinin belirlenmesinden önce, ekonomik program taahhütlerini içeren Niyet Mektubu'nun, IMF heyeti tarafından incelenmesi gerektiğine işaret ediyorlar.

DIŞ FİNANSMAN GEREĞİ

Ekonomi yetkilileri, ekonomi yetkililerinin, Çarşamba gününe kadar, IMF heyetiyle, programın dış finansman gereği üzerinde çalışma yapacaklarını belirtiyorlar.

Dünya Bankası yetkililerinin de katılmasının beklendiği dış finansman toplantılarında, Türkiye'nin, programın finansmanı çerçevesinde, IMF ve Dünya Bankası'ndan alacağı para miktarı belli olacak.

Dış finansmanın, IMF ve Dünya Bankası kompozisyonunun belirlenmesinin ardından ise G-7 ülkelerinin, doğrudan ya da dolaylı olarak verebileceği kaynak belirlenecek.

AVRUPA, JAPONYA VE ABD GEZİLERİ GÜNDEMDE

Devlet Bakanı Derviş'in, bu aşamada Avrupa, Japonya ve ABD'ye giderek, G-7 ülkeleri nezdinde girişimlerde bulunacağı ve yeni ekonomik programı anlatarak, bu program için gerekli dış finansman konusunda destek isteyeceği kaydediliyor.

Şu anda kesin olarak alınabilecek dış mali kaynağın tutarının ise IMF'den kalan 6.25 milyar dolarlık kredi ile Dünya Bankası'ndan verilecek yaklaşık 5 milyar dolarlık Ülke Yardım Stratejisi (CAS) kredisi olduğu belirtiliyor.

G-7 ülkelerinden, doğrudan "ülkelerin verdikleri kredi" veya "bankaları" aracılığıyla, 6 ile 8 milyar dolar arasında uygun koşullu kredi alınabileceği belirtiliyor.

IMF HEYETİ

Bu arada Türkiye'ye geçen haftasonunda gelen Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin, görüşmelerine hafta sonunda da devam edeceği ve görüşmelerini tamamlaması halinde, 18 Nisan Çarşamba günü Türkiye'den ayrılması bekleniyor.

Ekonomik programın dış finansman gereksinimine yönelik ayrıntılı çalışmaların, IMF ve ekonomi yetkilileri ile gelecek hafta da devam edeceği ve görüşmelerin tamamlanamaması halinde, IMF Heyetinin gelecek hafta sonuna kadar Türkiye'de kalabileceği kaydediliyor.

IMF Heyeti, Türkiye'nin uygulayacağı ekonomik programın ayrıntılarını içeren Ek Niyet Mektubu'nu, beraberinde Washington'a götürecek.

Ek Niyet Mektubu'nun, Mayıs ayı başlarında ise İcra Direktörleri Kurulu'nda yer alması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!