Newsweek: Unakıtan yüzünden ’out’sunuz

Güncelleme Tarihi:

Newsweek: Unakıtan yüzünden ’out’sunuz
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2006 00:00

Dünyanın önde gelen haber dergisi haftalık Newsweek, "Türkiye dünyada ’out’ olan ülkeler arasına girdi" dedi. Dergi Türkiye’nin, Kıbrıs ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a yönelik yolsuzluk iddiaları nedeniyle "out" olan ülkeler listesine alındığını savundu.

DÜNYANIN önde gelen haftalık haber dergilerinden Newsweek, Türkiye’nin dünyada "out" olan ülkeler arasına girdiğini savundu. Dergi Türkiye’nin, Kıbrıs ve özellikle Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a yönelik yolsuzluk iddiaları nedeniyle "out" olan ülkeler listesine alındığını vurguladı. Dünyada "in" ve "out" olan ülkelerin belirlendiği "Global Buzz" köşesinde Türkiye yine "out" oldu. Dergi, Kıbrıs sorunun Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) müzakerelerini engelleyebileceğini belirtti.

STAND-BY TEHLİKEDE: Köşede aynı zamanda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkındaki iddiaları kastederek hükümetteki yolsuzluk iddialarının da 10 milyar dolarlık Uluslararası Para Fonu (IMF) Stand-By anlaşmasını sıkıntıya sokabileceği yorumunu yaptı. Bu iki sorun yüzünden Türkiye’nin çifte kıskaçta olduğunu belirten Newsweek, Türkiye’nin bu yüzden "out" olduğunu aktardı. Newsweek dergisi, birkaç ay önce de Türkiye’nin dünyada "out" olan ülkeler arasında bulunduğunu belirtmişti.

3 GENSORU VERİLDİ: Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkında CHP bugüne kadar üç kez gensoru önergesi verdi. Üç gensoru önergesi de TBMM’de tarafından reddedildi. Üçüncü gensorununun reddedilmesi sonrasında Unakıtan, Meclis’te yaptığı konuşmada CHP’li milletvekillerine, ’Dördüncü gensoruyu da bekliyorum’ diye seslenmişti. CHP, daha önce Tüpraş’ın yüzde 14.76 hissesinin SPK ve İMKB mevzuatına aykırı satışı ve Galataport ve Kuşadası ihalelerine fesat karıştırma, mısır ithalatında özel indirim yaparak oğluna çıkar sağlama ve 2B arazilerini hukuk dışı yollarla üzerine geçirme ve kaçak villa gerekçeleriyle Unakıtan hakkında iki kez gensoru önergesi vermişti.

TELSİM VE YUMURTA: Üçüncü ve son gensoru önergesinde ise, "Maliye Bakanı’nın kızı, ortağı olduğu Telemobil firmasının temsilcisi olarak 5 Eylül 2005’te Telsim’i ziyaret ederek ürünlerini pazarlamaya çalışmıştır. Bu, açıkça nüfuz ticaretidir. Çünkü, soyadı Unakıtan olmasaydı böyle bir görüşmeyi yapamazdı. Kaldı ki Zeynep Unakıtan bu görüşmeyi başlangıçta inkár etmek suretiyle, nüfuz ticareti yaptığını bir anlamda tevelli olarak kabul etti. Maliye Bakanı’nın oğlu pastörize yumurta yatırımı yaptığı süre içinde pastörize yumurtadaki KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. Kefen bezinden yüzde 18 KDV alan hükümetin, toplumsal bir talep olmamasına karşın, likit ve pastörize yumurtadaki vergi oranını düşürmesi sorgulanması gereken bir durum. Oğul Unakıtan bu yatırımı yapmasaydı bu indirim olur muydu? Bu, açıkça sağlanan haksız bir imtiyazdır" iddiaları yer almıştı.

İSPATLAMAYAN ADİDİR: Unakıtan, hakkında verilen gensoru önergelerininin hepsinde muhalefete yönelik sert çıkışlarda bulunmuştu. Gensoru önergelerinden birinde İsrailli Ofer Ailesi ile ilişkileri konusundaki iddialara sinirlenen Unakıtan, Meclis’te yaptığı konuşmada, ’’Ofer ile bir çıkar ilişkimin olduğunu ispat edemeyen adidir, müfteridir’’ demişti.

Pastörize yumurta sorusu Koç’u kızdırdı

TÜRKİYE Lokantacılar, Kebapcılar, Köfteciler, Tatlıcılar ve Pastacılar Konfederasyonu temsilcilerini dün makamında ağırlayan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’u bir televizyon kanalı muhabirinin sorduğu ’pastörize yumurta’ sorusu kızdırdı. "Türk mutfağındaki tatlılardaki malzemelerin en önemlilerin başında yumurta geliyor. Likit yumurtalarda da KDV indirimi oldu. Pastörize yumurta kullanılmasını önerir misiniz?" sorusuna Koç, "Bu güzel bir soru oldu mu? Ne alakası var. Bana benimle ilgili soru sorun" yanıtını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!