Nevşehir Periwood

Güncelleme Tarihi:

Nevşehir Periwood
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2014 01:01

60 milyon yılda oluştuğu tahmin edilen Nevşehir’deki ‘Peri Bacaları’, kenti dünya markası yaptı. Son olarak Hayalet Sürücü ve Noah’a çekim mekânı olan Kapadokya geçen yıl 2.7 milyon turist ağırladı. Hedef 2023’te yılda 10 milyon turist.

Haberin Devamı

Dünyanın en ilginç doğal oluşumlarına sahip Kapadokya bölgesi Nevşehir’i turizmde en önemli destinasyonlardan biri yaptı. 2013’te 2.7 milyon ziyaretçi ağırlayan Nevşehir dünyanın en iyi sinema yapımcılarının da ilgisini çekiyor. Yanardağların püstürttüğü lav ve kül tabakalarının 60 milyon yılda rüzgar ve yağmurlarla aşınması sonucu oluşan ‘Peri Bacaları’ 1960’lardan beri o kadar çok yabancı film için çekim mekanı oldu ki bölge için artık ‘PeriWood’ deniliyor. Son olarak Hayalet Sürücü ve Noah’ın çekimlerine ev sahipliği yapan bölgenin hedefi 2013 yılına gelindiğinde yılda 10 milyon turist ağırlayan bir destinasyon olmak. Bölge ‘balon turizmi’ açısında n da dünyanın en büyük altyapısına sahip.

BACASIZ SANAYİ OLACAK

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Arif Parmaksız, “Kapadokya Bölgesi’ni, geçen 2 milyon 700 bin turist ziyaret etti. Şu anda konaklama gün ortalamamız 1.8 gün. Bunu kısa sürede 3 güne çıkarmak istiyoruz. Biz bölgemizini turizm, kültür ve eğitim merkezi olarak tasarlıyoruz. Bacasız sanayi ile ekonomimiz büyüyecek. Sanayi olarak da sadece bu vizyonu olumsuz etkilemeyecek sanayilere izin verilecek” diyor.
Nevşehir’de yıllık turizm gelirinin 500 milyon dolar civarında olduğunu belirten Başkan Parmaksız, “Aslında ciromuz daha yüksek ancak turizm firmalarının büyük bölümünün merkezi Nevşehir değil. Sadece balon firmalarının büyük bölümü Nevşehirli. Balındaki ciromuz ise yıllık 60 milyon Euro’yu buluyor. Hedefimiz 2023 yılında 10 milyon turist ağırlayan bir il olmak. Bunun için de tabii ki turizm yatırımlarımızın devam etmesi gerekiyor. Mesela Kozaklı bölgesinde termal ve sağlık turizmi de hızla gelişiyor” şeklinde konuşuyor.

HOLLWOOD İLE MARKA OLDUK

Çok sayıda Hollwood yapımının Kapadokya’da çekildiğini hatırlatan Başkan Parmaksız, şöyle konuşuyor: “1969’da, İtalya-Fransa-Almanya ortak yapımı, Medea’nın çekimiyle bölge keşfedildi. Pasolini’nin yönettiği o filmde, Maria Callas, Massimo Girotti başroldeydi. Noah’ın yüzde 70’i Kapadokya, Aksaray ve Kayseri’de çekildi. Hayalet Sürücü 2 de bölgemizin güzelliklerini dünyaya taşıdı. Bütün film, dizi ya da belgesel yapımcılarına her türlü imkanı sağlıyoruz. Çünkü bölgemiz bu sayede dünya markası oldu. Bu, turizmimize de büyük ivme kazandırıyor.

ASMALI KONAK’TAN KIŞ UYKUSU’NA KADAR

Asmalı Konak’ın çekildiği konak halen ziyaret ediliyor. Cannes Film Festivali’ndealtın palmiye alan Kış Uykusu da burada çekildi. Kış Uykusu şimdi Oscar’da Türkiye’yi temsil edecek. Şu an iki yerli dizi ve bir Bollywood filmi çekiliyor.

Haberin Devamı


Kapadokya’da çekilen bazı film ve diziler

Haberin Devamı

1969-Medea, Pier Paolo Pasolini, Maria Callas- Massimo Girotti
2005-L’empire des loups, Chris Nahon, Jean Reno-Arly Jover
2010-Hayalet Sürücü 2, Neveldine/Taylor, Nicolas Cage
2011- Noah, Tobi Baumann, Stephan Luca- Julia Molkhou
2014-Kış Uykusu, Nuri Bilge Ceylan, Haluk Bilginer- Melisa Sözen- Demet Akbağ

Dizi

2002-Asmalı Konak, Çağan Irmak, Özcan Deniz- Nurgül Yeşilçay- Selda Alkor
2010-Yer Gök Aşk, Canan Çelik, Birce Akalay- Işıl Yücesoy

Rakamlarla Nevşehir

Nüfus
285.460

2013 turist sayısı
2.7 milyon

Tahmini yıllık turizm geliri
500 milyon dolar

2023 turist hedefi
10 milyon

Yıllık balon turizmi geliri
60 milyon Euro

Turistik yatak kapasitesi
30 bin

Yüksek Hızlı Tren turizmi patlatacak

Haberin Devamı

NEVŞEHİR Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Arif Parmaksız, hükümetin en önemli projelerinden olan Türkiye’nin her yerine yayılacak ‘Yüksek Hızlı Tren’ hatlarından birinin de Kapadokya’yı Akdeniz’e açacağını belirtiyor. Parmaksız, “2017 yılına kadar Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya hattının bitirilmesi planlanıyor. Bu hat ile 2023 yılı için koyduğumuz 10 milyon turist hedefini çok daha kolay yakalarız. Hatta bu hedefi rahatlıkla aşabiliriz de. Bölgemizde yatak kapasitesi 30 bin. Bu kapasite de hem yakın zamanda açılacak yeni otellerle hem de yapımı devam edenlerle hızla artmaya devam ediyor” diyor.

Kabak çekirdeği ve patates kralı

NEVŞEHİR Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş, Nevşehir’in tarımsal gücü hakkında şu bilgileri aktarıyor: “Nevşehir patates, kabak çekirdeği ve üzüm yetiştiriciliği konusunda Türkiye’nin sayılı illeri arasındadır. Halen Türkiye patates üretiminin 4’de birini yapıyoruz. Kuruyemişlik kabak çekirdeğinde de iddialıyız. Hatta bu konuda coğrafi işaretleme çalışmalarına hız verdik. Türkiye’de kaliteli kabak çekirdeği üretimi denince akla Nevşehir geliyor. Bölgemizin volkanik yapısı sebebiyle üzümlerimiz de çok kalitelidir. Bu konuda dünya çapında marka olduk.”

Haberin Devamı

İki OSB’de 90 fabrika çalışıyor

NEVŞEHİR Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Arif Parmaksız, iki sanayi bölgesinde toplam 90 fabrika ile sanayi üretimi yapıldığını anlatıyor. Parmaksız, “Ekonomimiz turizm ağırlıklı olduğu için sanayi üretimimiz sınırlı. Hedefimiz 2023 yılında 250 milyon dolarlık ihracat yapabilen bir vilayet olmak” diyor. Parmaksız’ın verdiği bilgiye Hacı Bektaş Üniversitesi’nde 15 bin öğrenci var bunu da 25 bine çıkaracak yatırımlar yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!