Nemrut, festivale hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Nemrut, festivale hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 1999 00:00

Haberin Devamı


Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan Nemrut ören yeri, Uluslararası 7. Kahta Kommagene Festivali’ne hazırlanıyor.

Arkeoloji çevrelerinde "Dünyanın 8. Harikası" olarak tanımlanan, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan ve kurtarılıp korunması amacıyla Uluslararası Nemrut Vakfı ile Kültür Bakanlığı arasında protokol imzalanan Nemrut Dağı, dünyada bir benzeri olmayan 2000 yıllık dev büyülü heykelleri ile turizm sezonunu karşılıyor.

Kommagene Krallığı’nın dünyaya armağan ettiği dev büyülü heykeller, anıt mezarlar ve diğer eserlerle adeta bir tarih ve kültür hazinesi olan Nemrut ören yeri, bölgenin ve Türkiye’nin ötesinde, dünyanın en önemli kültür turizmi merkezlerinden birisi olarak değerlendiriliyor.

Bölgede azalan turizm potansiyelinin artırılması amacıyla bugüne kadar 6 kez düzenlenen Uluslararası Kahta Kommagene Festivali’nin yedincisi için ilçede ve ören yerlerinde hummalı bir çalışma başlatıldı.

Körfez Krizi öncesinde yılda ortalama 150 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Nemrut ören yerinde ziyaretçi sayısı, 1991’de 2 bine kadar düşmüştü. Bölgedeki yatırımcıları da zor durumda bırakan bu olumsuzluğun aşılması için düzenlenen festivaller sonucu 1998’de turist sayısı yaklaşık 70 bini bulmuştu.

27 Haziran’da düzenlenecek Uluslararası 7. Kahta Kommagene Festivali için bu yıl 30 bin tanıtım dokümanı hazırlandı. Yurtiçi ve yurtdışındaki turizmli ilgili kuruluşlara gönderilen afiş ve broşürlerin yanı sıra 5 bin kişi festival için davet edildi.

Festival kapsamında uluslararası arkeoloji konferansı düzenlenecek; ilk kez Nemrut’ta Kral Antiochos’un hayatı canlandırılacak. Ayrıca halka açık konserler, bölgenin turizme yönelik sorunları ve çözüm önerilerinin gündeme getirileceği konferanslar verilecek. Nemrut Dağı’nda balon ve motorlu yamaç paraşütü uçuşları, Atatürk Barajı’nın Kahta kıyısında su sporları yarışları yapılacak.

Bu arada, Kahta ilçesinde de festival dolayısıyla hazırlıklar başladı. İlçedeki yollar onarılıyor, ören yerlerindeki eksiklikler gideriliyor, tesisler yerli ve yabancı konuklara hazırlanıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!