Nakliyeciler 18 trilyon liraya iki dev gemi aldı

Güncelleme Tarihi:

Nakliyeciler 18 trilyon liraya iki dev gemi aldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Avrupa karayollarındaki sorunlar nedeniyle 8 yıl önce başlamak zorunda kaldığı Ro-Ro taşımacılığını sevdi. Geçiş ücretlerinin pahalılığı ve Bulgaristan-Romanya-Macaristan karayolunda güvenliğin olmaması yüzünden iki gemiyle Ro-Ro taşımacılığına başlayan UND, gemi sayısını 9'a çıkardı. Gemilerin satışına ilişkin sözleşme dün UND Başkanı Saffet Ulusoy ile İsveç Stena Şirketi'nin Başkan Yardımcısı Carl Axle Psilander arasında imzalandı.

İtalya'da inşa edilen ve 180 treyler taşıma kapasitesine sahip yeni gemiler dünyanın en büyük gemileri. Tanesi 53 milyon dolar olan gemilerin toplam 106 milyon dolar (18.3 trilyon lira) olan bedeli yüzde 30'u peşin yüzde 70'i uluslararası krediyle sekiz yılda ödenecek. UND Ege ve UND Marmara ismi verilen gemilerden biri önümüzdeki yıl Şubat ayında diğeri de 1999 yılında teslim edilecek.

BİR GÜN ERKEN

UND Ege ve UND Marmara ismini taşıyan gemiler saatte 22 mil hız yapıyor. Daha önce alınan gemilerin 16 mil hız yapabildiğini belirten UND Başkanı Saffet Ulusoy, şunları söyledi:

‘‘Aldığımız gemiler şimdiye kadar alınanların en pahalısı. Ancak taşıdığı teknolojik özellikler, taşıma kapasitesi ve hızıyla dünyada ilk kez bu tip gemiler sefere çıkıyor. Bu gemiler saatte 22 mil hızla gidiş ve gelişte bir gün daha erken giderek bize iki gün kazandıracak. Avrupa'ya yılda 45 bin araç gidiyor ve 45 bin araç geliyor. Türkiye'nin ihracat ağırlığını tekstil oluşturuyor. Bu malların hızlı gitmesi gerekiyor.’’

Stena Başkan Yardımcısı Psilander de, İsveç'in Ro-Ro gemileriyle birçok Avrupa ülkesini birbirine bağladığını belirterek şimdi Türkiye'nin de bunu yaptığını söyledi. Psilander, ‘‘Saffet Ulusoy'la tanışmamızın ardından 3 saat içinde UND Ro-Ro şirketlerinin 2 gemiyi alma işlemini tamamladık. Bugün satış sözleşmesini imzaladığımız gemilerin isim senfonisini 18 Ekim'de İtalya'da yapacağız’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!