Müziğin yeni devi 20 milyar dolarla doğdu

Güncelleme Tarihi:

Müziğin yeni devi 20 milyar dolarla doğdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kısa süre önce İnternet imparatoru America OnLine'la evlenen medya ve eğlence devi Time Warner dün bir nikaha daha imza attı. Time Warner, Rolling Stones, Beatles, Spice Girls gibi efsanelerin adresi İngiliz müzik şirketi EMI ile birleşti. Popüler albümlere İnternet'ten talebin patlaması 20 milyar dolarlık güç ortaklığını getirdi.

Ortak bildiriye göre, 2 bin 500'ü aşkın sanatçı, 2 milyonu aşkın şarkının telif hakkı, 8 milyar dolarlık ortak yıllık geliri, vergi öncesi 1 milyar dolarlık kárıyla yeni şirket Warner EMI Music, bu pazarın bir numarası oldu. Anlaşma yüzde 50'lik ortaklığı öngörüyor.

Böylece Beatles ve Bjork, Madonna ile Spice Girls, Rolling Stones ve Sinead O'Connor aynı çatı altında buluştu. 1960'larda Beatles fırtınasının estiği dönemde dünyaya hükmeden İngiliz EMI efsanesine son nokta koyulması ve Atlantik ötesindeki evliliği bazı müzik çevrelerinde derin hüzün yarattı.

EMI Başkanı Eric Nicoli, ‘‘Böyle bir anlaşma için daha elverişli bir zaman olamazdı. Müzik endüstrisi dijital devrimle kucaklaştığı sırada gelen birleşme İnternet ve diğer yeni medya aracılığıyla ulaşabileceğimiz olanakları artırıyor’’ değerlendirmesini yaptı.

Time Warner ve EMI'nin evliliği, müzik dünyasında da İnternet'le gelen yeni teknoloji dönemini ‘‘Dijital Çağı’’ başlattı. Uzmanlar, geleneksel müzik marketlerden CD satışlarının artık tarihe karışmakta olduğuna işaret ediyorlar. Yeni şirket Warner EMI Music, İnternet'ten CD satışları başta olmak müzik gündemine el koymayı hedefliyor.

Rakamlarla Warner

EMI Music

Yıllık cirosu 20 milyar dolar.

2 bin 500 sanatçıyla anlaşması var.

2 milyonu aşkın şarkının telif hakkına sahip.

Yıllık geliri 8 milyar dolar.

Vergi öncesi kárı 1 milyar dolar.

Müzik dünyası

kimlerin elinde?

Dünyaca ünlü içecek ve eğlence şirketi Kanadalı Seagram Polygram'ı satın alıp Universal Music'in sahibi oldu. Mercury, Polydor ve Island da zamanla dahil oldu.

Şirketleri: Universal Music, Universal Island, Polydor, Polydor Associated Labels, Polydor UK, Mercury, Universal Classics.

Sanatçıları: Elton John, Grace Jones, Sheryl Crow, Elvis Costello, Pavarotti, George Benson...

Oyun salonlarından savunma anlaşmalarına kadar geniş bir kapsama alanı olan EMI'nin Thorn ile orktaklığı Ağustos 1996'da noktalandı. HMV Media'yi sattı, ancak burada halen yüzde 40 hissesi var.

Şirketleri: EMI Records Group, EMI Classics, Parlophone, EMI Chrysalis, Virgin

Sanatçıları: Rolling Stones, Miles Davis, Sinead O'Connor, Robbie Williams, Tina Turner, Sean Lennon, Blur...

CBS'in (Columbia Broadcasting Service) müzik bölümünü 1987'de 2 milyar dolara, 1988'de Columbia Pictures 43.4 milyar dolara satın aldı.

Şirketleri: Sony Higher Ground, S2, Epic, Epic International, Epic UK, Incredible Records, Sony Classical, S.I.N.E. (Sony Independent Networks Europe), Creation, Columbia, Columbia UK, Columbia International.

Sanatçıları: Lauryn Hill, Michael Jackson, Oasis, Ivor Cutler, Edwyn Collins...

1989'da 13 milyar dolarlık nikahla birleşen global medya ve eğlence devi Time/Warner'ın lunaparkları, dergileri ve CNN gibi TV kanallları var.

Şirketleri: Warner Music, WEA, Eastwest, Warner Classics.

Sanatçıları: Rod Stewart, Madonna, Tori Amos, Phil Collins, Philip Glass...

Dergiler, gazeteler, kablolu TV ve önde gelen yayınevlerinin bağlı olduğu Alman medya imparatorluğu

Şirketleri: BMG, BMG Conifer, Arista, Heavenly, Wyndham Hill, RCA US, Revolution, RCA UK.

Sanatçılar: Lesley Garrett, Annie Lennox, Puff Daddy, Beth Orton...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!