Müteahhitlerin gözü kulağı hükümette

Güncelleme Tarihi:

Müteahhitlerin gözü kulağı hükümette
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2018 22:03

Gayrimenkul sektörü temsilcileri Bakan Berat Albayrak’ın kapısını çaldı, sorunlar ve çözüm önerileri için rapor sundu. Durgunluğun çözümü için kalıcı teşvikler gündemde. KDV indirimi, kredi faizlerinin düşmesi ve stok eritecek hamleler öne çıkan maddeler oldu.

Haberin Devamı

Müteahhitlerin gözü kulağı hükümette
GAYRİMENKUL sektörünün gözü kulağı Ankara’dan gelecek iyi haberde. Bir süredir durgun bir dönemden geçen sektörün hareketlendirmesi için köklü değişiklikler ve kalıcı teşvikler bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ziyaret eden sektör dernekleri temsilcileri çarşamba günü de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı makamında ziyaret etti. Görüşmeye İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas ve Genel Sekreteri Doğan Selçuk Öztürk ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersun Bayraktaroğlu katıldı. Edinilen bilgilere göre Bakan Albayrak, inşaat sektörüne çok önem verdiklerini belirtip, talepler için yeşil ışık yaktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün açıklayacağı 100 günlük eylem planında inşaat sektörü için de düzenlemeler olması bekleniyor.

Haberin Devamı

NELER KONUŞULDU?
Sektör temsilcilerinin Bakan Albayrak ve Bakan Kurum ile görüştükleri konular ise şunlar;

- İlk kez konut alacak vatandaşa faiz desteği sağlanması.

- Bürokrasinin azalması.

- Kentsel dönüşümü hızlandıracak yasal düzenleme.

- 31 Ekim’de bitecek KDV ve tapu harçları indiriminde sürekli bir destek sağlanması.

- Şirketleri KDV iadeleri için düzenleme yapılması.

- Konut kredi faizlerinin kamu ve özel sektör işbirliğiyle yüzde 1’in altında bir seviyeye çekilmesi.

- Yabancıya vatandaşlık için konulan 1 milyon dolarlık alım şartının 300 bin dolara inmesi.

- Konut sektörüne özel bir KGF paketinin devreye girmesi, sektörün kredilendirilmesi için Emlak Bankası’nın aktive edilmesi.

- Bireysel emeklilik şirketlerinin gayrimenkul fonuna veya doğrudan gayrimenkule yatırım yapabilme imkanı sağlanması.

İSTİKRARLI BİR BÜYÜME
BAKAN Albayrak’ın ise görüşmelerde başta kamu kurumları olmak üzere tüm paydaşların katılımıyla, onların da gündemlerine yanıt verecek bir orta vadeli program (OVP) için detaylı çalışmaların sürdüğünü belirttiği öğrenildi. Bu kapsamda, kısa vadeli sorunların yanında, hedeflenen sürdürülebilir ve istikrarlı bir büyüme için inşaat sektörünün nasıl konumlandırılması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantıda, sektörde değer zincirinin bir bütün oluşturması ve yönetilmesiyle ilgili atılacak adımlar da değerlendirildi.       

Haberin Devamı

STOK UYARISI YAPILDI
İNŞAAT sektörünün en kısa zamanda finansman kaynağına ihtiyacı olduğunun altını çizen başkanlar, “Alınması gereken en önemli konut politikası önleminin 1. el satış şartlarının cazip hâle getirilmesi” olduğunun altını çizdiler. Son 15 yılda 7,5 milyon konut üretilen Türkiye’deki konut sahipliği oranının ortalama yüzde 60 seviyesinde olduğunu dile getiren başkanlar, bir milyonu bitmiş bir milyonu devam eden toplam 2 milyon konut arzı olduğunu ifade ettiler. Her yıl 600-650 bin civarında 1. el konut satışının gerçekleştiğine işaret eden Başkanlar “Yılda ortalama 1 milyon 350 bin adet konut satılmakta ve bunun yüzde 45’ini oluşturan 600-650 bin adet konut 1. el olarak satılmaktadır. Bu piyasa ve rakamlardan gidilirse bitmiş konut stoku en iyi ihtimal ile 1,5 yılda eritilebilir iken arkadan gelen inşa halindeki 1 milyon konut da yine 1,5 yıl gibi bir sürede eritilebilecektir. Bu da sektörün 3 yıl boyunca mevcut piyasa koşullarında büyük bir arz fazlası ile yoluna devam etmesi anlamına gelecektir. Faizlerin yükselmesi neticesinde gerçekleşen satışlardaki gerileme ise bu süreci 4 veya 5 yıla taşıyabilecektir” bilgisini paylaştılar. Sektörü temsil eden üç dernek tarafından hazırlanan ve Başkan Albayrak’a sunulan raporda, sektördeki finansal sorunların çözülmesine yönelik alınacak tedbirlerle 1. el konut satışı toplam satışın içinde %65’e çıkarılabileceği vurgulandı. Yıllık yaklaşık 900 bin adet 1. el konut satışına ulaşılmasıyla mevcut bitmiş stokun bir yılda, inşa halindeki stok da iki yılda eritilebileceğini içeren raporda “Söz konusu çözümle birlikte orta vadede konut sahiplik oranı yükselir ve yapı kalitesi de artar” denildi.

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

BAKMADAN GEÇME!