Mut ilçesi zeytinde iddialı

Güncelleme Tarihi:

Mut ilçesi zeytinde iddialı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2007 09:40

Torosların eteğinde 80 bin dekarlık alanda zeytin yetiştiriciliği yapan Mersin'in Mut ilçesinde, 5 yıl içinde toplam 10 milyon zeytin fidesi toprakla buluşturularak, yıllık rekoltenin 500 bin tona çıkarılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Şentürk, yaptığı açıklamada, ilçedeki 259 bin dekarlık ekili araziden 80 bin 600 dekarlık kısmında zeytin yetiştiriciliği yapıldığını belirterek, yıllık yaklaşık 60 bin ton ürün ve 2 bin 500 ton zeytinyağı rekoltesi elde edildiğini söyledi.

Meyve veren ağaç sayısını her geçen gün artırabilmek, ürünlerini ülke genelinde ve yurt dışında tanıtabilmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını, çalışmalarının ise yavaş yavaş meyve vermeye başladığını ifade eden Şentürk, ”Türkiye geneline bakıldığı zaman 140 bin ton zeytin yağı rekoltesi elde ediliyor ve bunun yüzde 1.8'ini ilçemiz karşılıyor. Yeni meyve vermeye başlayan çok sayıda ağacı olan ilçemiz için bu oran oldukça umut verici. Hedefimiz, zeytin üretiminde Türkiye'nin başkenti olabilmek” dedi.

Haberin Devamı

İlçedeki zeytin ağacı sayısını artırabilmek için her yıl artan ölçüde ağaç dikildiğini vurgulayan Şentürk, 2005 yılında 1 milyon zeytin fidesini toprakla buluşturmayı amaçladıklarını, ancak hedeflerini aşarak sayının 1 milyon 386 bini bulduğunu, 2006 yılında ise bu sayının 2 milyona yükseldiğini belirtti. Önümüzdeki 5 yıl içinde 10 milyon zeytin fidesini toprakla buluşturmayı hedeflediklerini anlatan Şentürk, şunları söyledi:

“Gerek dünya çapında gerekse ülkemizde zeytinin kullanım ve değerlendirme alanı oldukça fazla. Bu nedenle ülkemizde zeytin yetiştiriciliğini önemsemeliyiz. Bu bağlamda Mut'un zeytincilik konusunda hem coğrafi hem de iklim şartları açısından uygunluğu iyi değerlendirilmeli. 2 yıl önce bir takım incelemeler yaparak ilçemizin zeytin için ne kadar uygun olduğunu belirledik ve gördük ki ilçemiz zeytin yetiştiriciliği için kolay kolay bulunmayan bir takım özelliklere sahip. Bizler de hem yerel yönetimler olarak hem de odalar olarak bir araya gelerek zeytin yetiştiriciliğini geliştirmek adına çalışmalar başlattık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!