Mustafa Kutlay: Yeni binyılda robotlu yaşama alışacağız

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Kutlay: Yeni binyılda robotlu yaşama alışacağız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2000 00:00

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

Bir süre öncesine kadar bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmez unsurları olan robotlar, antık hayatın gerçeği olmaya başladı. Yeni binyılda hayatımızdaki en önemli değişikliklerden biri robotlarla içiçe yaşamak olacak. Artık robotlar çimlerimizi biçecek, yerleri temizleyecek, kahvaltı servisini yapacak. Robotlar, hayatımızda ev hayvanı olarak da görev alacak.

İngiliz Sussex Üniversitesi bilimadamlarının, insan beyninin nöronları tarafından üretilen nitrik oksid gazını bilgisayar çiplerine yükleyerek yaptıkları deneyler, kısa süre içinde robotların sadece programlandıkları giib çalışmayacağını ortaya koyuyor. Çünkü, beyinde nöronların kendi arasında haberleşmesini sağlayan bu gaz, bilgisayar çiplerine de öğrenebilme yeteneği kazandırıyor. Bunun anlamı, yakın gelecekte robotlar ‘‘öğrenebilen’’ bir çeşit canlı haline gelecek. Bu gelişmeler üzerine, ‘‘robot istilası’’ gibi pek çok ‘‘felaket’’ senaryosu üretilebilir. Ancak, günümüz robotları ‘‘şimdilik’’ zararsızlar ve tek amaçları da hayatımızı kolaylaştırmak.

ARKADAŞ:

Çocuklar için NEC tarafından geliştirilen, bu ‘‘robot arkadaşlar’’, sizi dinliyor ve cevap verebiliyor. Bu küçük robotlar, istendiğinde video mesaj kaydı da yapabiliyor. Robot arkadaşların en büyük işlevi ise, çocuğunuza gözkulak olması. Çünkü, siz mutfaktayken, bu küçük robotlar çocuğunuzun peşinden ayrılmıyor ve onon tehlikeli birşey yapmasına izin vermiyor.

EV HAYVANI:

Sony firmasının, geliştirdiği ve geçen yıl piyasaya sürdüğü ropot köpek AIBO, İngiltere'de 1.600 sterline satılıyor. Ve AIBO'nun dünyadaki satışı 20 bine ulaştı. AIBO, gözlerindeki video kamera ile görüyor, kulaklarındaki mikrofonla duyuyor ve vücudundaki sensörlerle de hissedebiliyor.

Bisiklet gibi otomobil

BRINK Dynamics adlı Hollonda firmasının geliştirdiği bu prototip otomobil, üç tekerlekli ve sadece iki kişi taşıyabiliyor. 100 kilometreye 8 saniyede ulaşabilen otomobil, 65 beygir gücünde bir motora sahip. hala test edilen bu aracın, bu yılın sonlarına doğru piyasaya çıkması bekleniyor.

‘Alo’ demeyi sevenlere

EĞER evde telefonu çok yoğun kullanıyorsanız, Myfone adlı bu ürün tam size göre. İngiltere'de sadece 30 sterline satılan bu cihaz, evimizdeki telsiz telefonların yerini alıyor. belinize taktığınız bu küçük cihaz ve kulaklık sayesinde, bir taraftan günlük ev işlerinizi yapıp, diğer taraftan telefonla konuşabiliyorsunuz.

CD'li MP3 walkman'i

BİLGİSAYAR verisi haline getirilerek kayıt edilen MP3 formatındaki dijital müzikleri dinlemek için satılan bu cihazın diğerlerinden farkı, aynı zamanda bir CD çalıcısı da olması. Pine D'Music adlı cihazın ABD'de satış fiyatı 300 dolar.

Mikrofonlu fare VoicePod

EĞER, elektronik postalarınıza ses eklemek istiyorsanız, ABD'de 150 dolara satılan VoicePod adlı cihaz tam size göre. Standart bir mouse işlevlerinin tümüne sahip olan cihaz, üzerindeki özel bir mikrofon sayesinde ses kaydı da yapabiliyor.

OYUNCAK:

Belki de robotların günlük yaşamımıza girdiği ilk alan oyuncak sektörü oldu. Lego firmasının Mindstorms adlı serisi, çocuklarınıza kendi robotlarını yapma imkanı veriyor. ABD'de 300 dolardan başlayan fiyatlarla satılan Mindstorm'lar, bilgisayarlar ile programlanabiliyor.

ÇÖPÇÜ:

Koltuğunuza yayılmış ve film izlerken bir taraftan da cips yiyorsunuz. Cipsiniz bittiğinde, bir ıslık çalarak çöpçü robotunuz Mowbots'u çağırabilirsiniz. 3 bin dolara satılan bu robot, gün içinde evde dolaşarak sizin çöplerinizi topluyor ve bunları çop boşluğuna veya makinasına boşaltıyor.

HİZMETKAR:

Cye adlı bu robotun görevi ise, size yiyecek içecek servisi yapmak. Mutfakta çalışan kişi, robotun üzerine istediğiniz yiyecekleri ve içecekleri yüklüyor. Robot da bunları size ulaştırıyor. Cye'nin ABD'deki satış fiyatı 700 dolar.

Vitaminde sprey devrimi

İRLANDALI KareMor firmasının geliştirdiği yeni bir sistem, vitamin kullanımında ‘‘devrim’’ niteliği taşıyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye'de de Şark Ekspres firması tarafından satışa sunulacak olan sprey şeklindeki vitaminlerin en önemli özelliği, ağıza sıkılması ve kana 3 dakika içinde karışabilmesi. Türkiye'de ilk olarak 7-8 çeşidi satılacak olan bu vitaminler, tamamen doğal olarak üretiliyor. Karemor'un spray vitaminleri arasında, tok tutucular, spor yapanlara özel enerji artırıcılar, hamileler için vitaminler, kalp desteği vitaminleri, hafıza güçlendiriciler, yağ yakıcılar gibi pek çok ürün bulunuyor.

Körler, artık sesle görecek

INFRAVOICE adlı yeni bir sistem sayesinde, görme özürlülerin hayatı oldukça kolaylaşacak. İngiltere'de bulunan Royal National Institute'de geliştirilen sistem, özel bir kulaklık sayesinde, görme özürlülere etraflarındaki objeler konusunda bilgi veriyor. Dijital olarak kaydedilmiş bir insan sesi, yaptığı uyarılarla görme özürlüye kendi başına hareket edebilme imkanı tanıyor.

Eğlenceli basketbol

ABD'de 130 dolara satılan GameCam adlı bu yeni dijital bilgisayar kamerasının işlevi, oyunlara gerçek insanları da katabilmesi. Bu kamera sayesinde, bilgisayardaki basketbol maçını, en yakın arkadaşınızın görüntüsüne karşı yapabiliyorsunuz.

E-ticaret avuç içinde

2000'li yıllara damgasını vuracak olan elektronik ticaret için yeni ürünler de çıkmaya başladı. Siemens'in IC-35 adlı bu avuçiçi cihazı, İnternet üzerinden alış-veriş yapmanız için tasarlandı. Üzerinde bir de akıllı kart okuyucusu bulunan cihaz, böylece elektronik ticaretin de bilinen en güvenli yolla gerçekleşmesini sağlıyor. Ürünün fiyatı 200-300 sterlin arasında.

Gerçek resim içinde resim

SATIN aldığınız, ‘‘picture in picture’’ teknolojili televizyon, sadece küçük bir kutucukta, diğer kanallarda ne olduğunu gösterebiliyor. Oysa, Philips'in prototip olarak ürettiği bu televizyon, aynı anda iki kanalı birden izlemenize imkan veriyor. Üzerinde bulunan 10 inçlik ikinci bir monitör, özel bir kulaklıkla seyrediliyor. Böylece, eşler arasında hangi kanalın izleneceği konusunda çıkan kavgalar da sona eriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!