Mustafa Kutlay: Türkiye, Dijital Kıyamet'e Papua Yeni Gine kadar hazır

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Kutlay: Türkiye, Dijital Kıyamete Papua Yeni Gine kadar hazır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 1999 00:00

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

DÜNYA genelinde 2000 yılı sorunu konusundaki hazırlıkları izleyen ve raporlayan en ciddi otorite olarak gösterilen İngiliz International Monitoring (IM) kuruluşu, son ‘‘Dijital Kıyamet’’ raporunu açıkladı. IM, bu raporun hazırlık durumu ile ilgili son rapor olduğunu, bundan sonra 1 Ocak 2000'den itibaren açıklanacak raporların ise, ‘‘hasar’’ durumunu göstereceğini duyurdu.

KIYAMET 3 OCAK'TA

IM'in raporu, Türkiye'nin 2000 yılı sorunu konusunda sınıfta kaldığını gösteriyor. Ülkeleri, risk durumuna göre 5 kategoriye ayıran IM, Türkiye'yi Papua Yeni Gine, Etiyopya ve Gambia gibi ülkelerle birlikte, ‘‘Riskli Ülkeler’’ sınıfında değerlendirdi.

2000 yılı sorunuyla ilgili son raporunda, genel olarak dünyada yaşanabilecek problemleri de değerlendiren IM, 1 Ocak 1999 Cumartesi sabahı, yaşanacak sorunların sadece yüzde 10'unun ortaya çıkacağını savundu. IM'e göre, 2000 problemi nedeniyle sorunların önemli bölümü 3 Ocak 1999 Pazartesi günü yaşanacak.

31 Aralık akşamı saatler 24.00'ü gösterdiğinde, 2000 sorunundan etkilenme riski en yüksek olan sektörlerin başında enerji, iletişim, finans ve ulaştırma geliyor. IM, 2000 sorununun özellikle gelişmekte olan ülkelerde enerji alanında kendini hissettireceğini savunuyor.

Bu arada CNN televizyonunda bir programa katılan Beyaz Saray'ın 2000 yılı koordinatörü John Koskinen, ‘‘2000 yılı sorunu konusunda eğer panik olursa yiyecek, ilaç, benzin gibi temel maddelerin stoklanması yüzünden bu maddeleri bulma sıkıntısı ortaya çıkabilir’’ uyarısında bulundu. Koskinen, ‘‘En büyük endişemiz, aynı anda birçok problemle ilgilenmek zorunda kalmamız. Özellikle de uluslararası alanda pekçok sorun ortaya çıkabilir. Bu bizim en kötü olasılık senaryomuz’’ dedi.

RİSKSİZ ÜLKELER

Kanada

ABD

Avusturalya

Hong Kong

Singapur

Danimarka

İrlanda

Hollanda

İsveç

İsviçre

İngiltere

İsrail

AZ RİSKLİ ÜLKELER

Japonya

Yeni Zellanda

Tayvan

Belçika

Almanya

Fransa

Finlandiya

Macaristan

Norveç

Portekiz

İspanya

Meksika

ORTA RİSKLİ

İtalya

Polonya

Yugoslavya

İran

Yunanistan

Brezilya

Suudi Arabistan

Ürdün

Haiti

Kolombiya

Peru

Hindistan

RİSKLİ ÜLKELER

TÜRKİYE

Etiyopya

Papua Yeni Gine

Gambia

Nijerya

Senegal

Vietnam

Bosna

Rusya

Namibia

Bolivya

Guetemala

ÇOK RİSKLİ ÜLKELER

Liberya

Madagaskar

Nijer

Somali

Belize

El Salvador

Bengladeş

Moldova

Tacikistan

Mısır

Umman

Katar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!