Mustafa Kutlay: Hyundai'de baba, oğul kavgası

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Kutlay: Hyundaide baba, oğul kavgası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2000 00:00

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

GÜNEY Kore'nin otomotiv devi Hyundai'nin kurucusu Çung Ju-Yung'a isyan bayrağı açan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı oğlu Çung Mong-Ku, babasının ‘‘istifa et’’ talimatını, yönetim kurulunun da desteğini arkasına alarak reddetti.

Ülke geleneklerine ters düşen olayda, 84 yaşındaki baba Ju-Yung, diğer oğlu Hyundai Grubu yönetim Kurulu Başkanı Çung Mong-Hun'un da istifa etmesini istedi. Ju-Yung'un talebini ele almak amacıyla toplanan Hyundai Yönetim Kurulu, yayınladığı bildiride, ‘‘Çung Mong-Ku, Hyundai motor'un Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevini sürdürecektir’’ dedi.

Mong-Ku da danışmanları aracılığıyla yaptığı açıklamada, geleceğini yönetim kuruluna bıraktığını ve Hyundai Motor'u bağımsız bir şirket haline getireceğini belirtti ve ‘‘şirketin, dünyanın önde gelen firmalarıyla bağlantı kurması için gayret göstereceğim ve Hyundai Motor'u aile şirketinden ayıracağım’’ dedi. Güney Kore hükümeti de ‘‘Eğer Mong-Ku, profesyonel yönetici olarak yeterliliğini gösterebilirse, şirketin başında kalabilir’’ diyerek, istifası için baskı yapmayacağını ima etmiş oldu.

Hükümet, mali sorunlar yaşayan Hyundai'de yeniden yapılanmaya gidilmesini ve küçülmesini istiyor. Özellikle aile şirketlerinden kurtulmak isteyen hükümet, bu nedenle baba Ju-Yung'un oğullarına yönelik aldığı istifa kararını, diğer firmaları da cesaretlendireceği gerekçesiyle büyük memnunlukla karşılamıştı. Karar, muhalefet tarafından da desteklenmişti.

Mong-Ku'nun kardeşi Çung Mong-Hun ise babasının isteğine uyarak, içinde beş firmanın bulunduğu grup yönetim kurulu başkanlığından ve Hyundai motor yönetim kurulu üyeliğinden istifa etti. Mong-Hun, istifasından sonra kendi el yazısıyla yazdığı gerekçesinde, ‘‘babamın isteği üzerine, istifa ediyorum. Bundan sonra kendimi, Kore'nin ekonomik işbirliği projelerine adayacağım’’ şeklinde bir ifade kulandı.

Mong-Hun'un, bundan böyle sadece Kuzey Kore ile iş yapan Hyundai Asan Firması'nı yöneteceği belirtiliyor.

DAİMLERCHRYSLER İLE ÜRETİM

Atılım yapmayı planlayan Hyundai Motor, ilk adım olarak, DaimlerChrysler'e, Güney Kore'de ortaklaşa kamyon ve otobüs üretmek üzere teklif götürecek. Hyundai sözcüsü, ‘‘yönetim kurulu, bu projeyi tartıştı ve tasarıyı, DaimlerChrysler'e iletmeye karar verdi’’ diye konuştu.

Subaru Legacy'e ABD'den tam not

SUBARU, yeni jenerasyon Legacy serisi ile ABD'nin önde gelen kurumlarından IIHS'nin (Insurance Institute Highway Safety) yaptığı 2000 yılı ‘‘Çarpışma Test’’ini başarıyla geçti. IIHS, Subaru Legacy ile birlikte yedi farklı markanın orta sınıf binek otomobillerine ‘‘Çarpışma Testi’’ uyguladı. ‘‘Amerika Çarpışma Testi’’ndeki puanlar, aracın saatte 40 mil hızla giderken bariyere çarpması durumunda yolcuların ve sürücünün etkilenme durumları, aracın çarpma enerjisini bloke etmesi ve araç gövdesinin çarpışmadan etkilenme oranı olmak üzere 3 ayrı kategoride veriliyor.

Bu kategorilerde yapılan değerlendirme sonrasında, 7 farklı marka arasında Subaru Legacy, bütün kriterlerden ‘‘iyi’’ puan tek marka oldu. Subaru Legacy, araç gövdesinin güvenli dizaynı, çarpma sırasında araç içindeki mankenin yaralanma ve zarar görme oranının düşük kalmasından puan aldı.

Otomotiv Sanayii masaya yatırılıyor

EURO Forum tarafından düzenlenen ‘‘Türk Otomotiv Sanayii ve Çevresindeki Pazarlar’’ konulu uluslararası konferans 26-27 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Türk Otomotiv Sanayii'nin masaya yatırılacağı konferansta, üretim, ihracat, yeni ürünler, ticari araçlar, e-ticaret gibi konular incelenecek.

Iveco'nun İpek Yolu macerası tamamlandı

BARAKA Doğa Sporları&Organizasyon tarafından düzenlenen Hindistan Turu Iveco'nun M 29.12 isimli midibüsüyle gerçekleştirildi. Bir ay süren yolculuğa katılan 12 kişilik macera grubunun üyeleri, dünyanın en eski ticaret yolunda, Iveco'nun özel olarak hazırladığı M 29.12 ile seyahat ettiler. İpek Yolu rotasını izleyerek İran, Pakistan ve Hindistan'ı kapsayan tura, Iveco'nun yanı sıra, Pirelli ve Magnetti Marelli de destek verdiler.

Otomotiv Kataloğu 2000 yayınlandı

ART Publications Co. tarafından her yıl İngilizce ve Türkçe olarak yayınlanan Turkish Automotive Cataloque/Otomotiv 2000 kataloğu yayınlandı. Önsöz'ünü Sanayi ve Ticaret Bakanı A. Kenan Tanrıkulu'nun yazdığı kataloğun ayrıca bu yıl Turkish Automotive Report 2000 adı altında yayınladığı özel eki tüm otomotiv sanayii ile ilgili bilgileri içeriyor. Türk Otomotiv Raporu'nda Türkiye Otomotiv Ana Sanayii/Yan Sanayii İhracatı inceleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!